Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijverstofzuiger of waterstofzuigers onnodig in een juist ingerichte vijver

Vijverstofzuiger

Waterstofzuigers zijn bedoeld om de bodem van de vijver schoon te houden van zweefalgen, dit maakt dat mensen kiezen voor vijverstofzuigers.

Wat doet een vijverstofzuiger?

De term waterstofzuiger kan verwarring veroorzaken omdat het kan klinken als een apparaat dat water zuigt. In de context van vijveronderhoud is een waterstofzuiger eigenlijk synoniem aan een vijverstofzuiger. Het is een apparaat dat is uitgerust om in een waterrijke omgeving te werken en helpt bij het reinigen en behouden van de kwaliteit van het water door ongewenste deeltjes en vuil uit het water te verwijderen. Maar de bodem schoonzuigen met een onderwaterstofzuiger is niet alleen onnatuurlijk, maar ook vermoeiend en energieverslindend. Het biologisch evenwicht wordt hierdoor verstoord doordat nuttige deeltjes, zoals zuurstofplanten, verdwijnen. Hierom kan er beter voor gekozen worden om de vijverbodem op natuurlijke wijze schoon te houden.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Wat is de beste maand om de vijver schoon te maken?

De beste maand om de vijver schoon te maken is het vroege voorjaar (maart of april, afhankelijk van het klimaat in jouw regio). Er zijn een paar redenen waarom het vroege voorjaar ideaal is voor vijveronderhoud: In het vroege voorjaar zijn de watertemperaturen nog relatief laag. Hierdoor zijn veel vijverbewoners, zoals vissen, nog in een rusttoestand en zijn ze minder actief. Het schoonmaken van de vijver in deze periode is daardoor minder stressvol voor hen. Door in het vroege voorjaar de vijver schoon te maken, kun je dode plantenresten en ander organisch materiaal verwijderen voordat de nieuwe plantengroei begint. Dit helpt om de waterkwaliteit gedurende het komende groeiseizoen te optimaliseren.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Vijverstofzuiger vs zoetwatermosselen

Het schoonmaken van de vijverbodem met een onderwaterstofzuiger is niet alleen een onnatuurlijke, maar ook arbeidsintensieve en energieverslindende aanpak. Dit proces verstoort het biologisch evenwicht doordat waardevolle elementen zoals zuurstofplanten worden verwijderd. Om deze reden is het raadzaam om te opteren voor een natuurlijke oplossing. Hieronder vergelijken we de voordelen en nadelen van een onderwaterstofzuiger en zoetwatermosselen om deze keuze verder te verduidelijken.

Waterstofzuiger

Zoetwatermosselen

❌ Regelmatig ✅ Minimaal
✅ Langdurig
❌ Nee ✅ Ja
❌ Minimaal ✅ Bevordert het
❌ Hoger (energieverbruik) ✅ Lage tot geen kosten
✅ Ja ✅ Zeer effectief
❌ Beperkt ✅ Effectief
❌ Energieverbruik ✅ Milieuvriendelijk
✅ Ja ❌ Nee

Hoe krijg je slib uit de vijver?

Slib in de vijver is een ophoping van organisch materiaal zoals bladeren, plantenresten en dode algen. Het verwijderen van slib is essentieel om een gezonde vijver te behouden, het beste dat je kan doen is slib voorkomen. Dit doe je door handmatig resten van bladeren die in de vijver zijn gewaaid uit de vijver te rapen. Hiermee voorkom je dat deze bladeren resten een sliblaag op de bodem van de vijver kunnen vormen.

Hoe maak je de bodem van de vijver schoon?

Door de bodem van de vijver op natuurlijke manier schoon te maken voorkom je dat je schade aanricht aan het milieu en je de vijver aantrekkelijker maakt voor waterdieren zoals vijvervissen, kikkers en zelfs salamanders. Het natuurlijk schoonmaken van de vijver klinkt als meer werk, maar het hoeft maar één keer in de vijf jaar, in tegenstelling tot pompen en filters die om de paar maanden schoongemaakt moeten worden. Het schoonmaken van de vijverbodem op natuurlijke wijze doe je zo…

Legen van de vijver:

Doe dit idealiter in het najaar of vroege voorjaar. Pomp eerst de vijver tot de helft leeg. Verplaats vissen en waterplanten naar een aparte bak met origineel vijverwater voor hun veiligheid.

Modderlaag verwijderen:

Verwijder voorzichtig de modder van de bodem, en let op dat je het folie niet beschadigt. Haal de wortels van waterplanten uit de modder. Overweeg om het vijverfolie te vervangen, zeker als het al ouder is.

Inrichten van de vijver:

Herintroduceer je geselecteerde waterplanten en eventueel enkele oude, nog gezonde planten. Kies planten met diverse functies om het water gezond te houden, zoals zuurstofplanten, moerasplanten en waterlelies.

Vullen van de vijver:

Houd rekening met verdamping, vooral in warme zomers. Vul de vijver geleidelijk aan over enkele dagen om het biologische evenwicht te bewaren. Gebruik grond- of leidingwater.

Opstarten van de vijver:

Voeg vijverbacteriën toe, essentieel voor een gezond ecosysteem en helder water. Door deze stappen te volgen, waarborg je niet alleen een heldere en schone vijverbodem, maar draag je ook bij aan een milieuvriendelijke en natuurlijk uitziende vijver.

De vijver jaarrond helder houden op natuurlijke manier

Veel mensen zijn van mening dat een waterstofzuiger essentieel is om slib en vuil van de bodem van de vijver te verwijderen en het water helder te houden. Deze gedachte is begrijpelijk, aangezien zich vaak vuil ophoopt op de vijverbodem, en het gebruik van een waterstofzuiger een snelle en directe oplossing lijkt. Echter, wat velen niet realiseren, is dat een vijver, mits op de juiste manier aangelegd en onderhouden, ook op natuurlijke wijze helder en vrij van overtollig slib en vuil kan blijven. Ons stappenplan laat je zien hoe je de vijver kraakhelder en gezond houd zonder dat je gebruik hoeft te maken van mechanische apparaten zoals waterstofzuigers:

  1. Vijversubstraat: Het aanleggen van een goede vijversubstraat zorgt voor een solide basis. Het biedt een plek voor nuttige bacteriën om zich te vestigen en helpt bij de afbraak van organisch afval.
  2. Zuurstofplanten: Deze planten zijn onmisbaar in elke vijver. Ze produceren zuurstof, wat essentieel is voor het vijverleven, en helpen tegelijkertijd bij het verwijderen van overtollige voedingsstoffen uit het water, waardoor de groei van algen wordt voorkomen.
  3. Waterlelies: Niet alleen zijn ze mooi, maar waterlelies bieden ook schaduw, wat de groei van algen beperkt doordat ze de hoeveelheid direct zonlicht in de vijver verminderen.
  4. Moerasplanten: Deze planten, vaak geplaatst aan de randen of ondiepe delen van de vijver, helpen bij het filteren van het water en bieden ook een habitat voor nuttige insecten en andere dieren.
  5. Waterplanten: Verschillende waterplanten nemen voedingsstoffen uit het water op die anders algen zouden voeden. Ze werken als een natuurlijk filter en dragen bij aan de biodiversiteit van de vijver doordat nuttige insecten zoals bijen en vlinders op de planten afkomen.
  6. Vijverbacteriën: Het introduceren van specifieke vijverbacteriën helpt bij het afbreken van organisch materiaal en het beperken van algenbloei. Ze spelen een belangrijke rol in het behoud van natuurlijk evenwicht van het vijverwater.

Kies voor het milieu, kies voor een volledig natuurlijke vijver die zichzelf in balans houdt door het volgen van ons stappenplan: Lees het Stappenplan hier.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver