Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijverpomp: Een juist ingerichte vijver maakt een pomp overbodig

Vijverpomp

Denk je dat elke vijver een pomp nodig heeft? Denk opnieuw! Een goed ingerichte vijver met planten bespaart je energie én zorgen.

De functie van een vijverpomp

Een vijverpomp speelt een cruciale rol bij het circuleren van water in de vijver, wat zorgt voor een verhoogd zuurstofgehalte in het water. Zonder voldoende circulatie kan water stilstaan, waardoor het zuurstofgehalte afneemt en dit kan leiden tot de groei van algen zoals draadalgen en zweefalgen. Te weinig zuurstof is schadelijk voor vijvervissen en andere waterdieren, wat hun overlevingskansen kan verminderen. Daarom helpt een vijverpomp bij het bevorderen van de waterkwaliteit en het welzijn van het waterleven. Het is echter belangrijk op te merken dat als een vijver goed is ingericht met elementen zoals vijversubstraat, vijverbacteriën en een diversiteit aan waterplanten, het gebruik van een vijverpomp en -filter overbodig maakt. De waterplanten kunnen, dankzij hun natuurlijke eigenschappen, helpen om het water helder, gezond en in evenwicht te houden, op deze manieren fungeert een juist ingerichte vijver op natuurlijke wijze als vijverpomp en filter.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Vijverpomp vs zuurstofplanten

Een vijverpomp wordt overbodig in een vijver die goed is ingericht met zuurstofplanten. Deze planten zorgen voor zuivering en beluchting van het water, zuurstofproductie, opname van voedingsstoffen, en voorkomen algengroei. Hierdoor verbeteren ze de waterkwaliteit en het biologisch evenwicht in de vijver.

Vijverpomp

Zuurstofplanten

❌ 2 x per jaar ✅ Nooit
❌ Enkele jaren ✅ Langdurig
❌ Nee ✅ Ja
❌ Neutral/verstorend ✅ Bevordert het
❌ Vervanging & stroom ✅ Lage tot geen kosten
❌ Zelden ✅ Ja, trekt diverse dieren aan
❌ Beperkt ✅ Efficiënt
❌ Beperkt ✅ Natuurlijke bestrijding
❌ Stroomverbruik ✅ Milieuvriendelijk
❌ Ja ✅ Nee
stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Welke pomp heb ik nodig voor mijn vijver?

Het is een algemeen idee dat vijvers altijd een pomp nodig hebben. Maar dit is niet altijd het geval. Sterker nog, een pomp die te krachtig is kan zelfs schade aanrichten. Maar wat als je een alternatief had? Planten zijn geweldig voor je vijver. Ze houden het water zuiver, geven zuurstof af en zorgen voor schuilplekken voor vissen. Dus voordat je besluit te investeren in een pomp, overweeg eens de voordelen van een goed ingerichte vijver met planten. Het zou wel eens alles kunnen zijn wat je echt nodig hebt!

Hoeveel uur per dag staat een vijverpomp aan?

Een vijverpomp staat in veel gevallen 24 uur per dag aan, 7 dagen per week. Er zijn echter ook situaties waarin vijvereigenaren ervoor kiezen om de pomp slechts gedurende bepaalde uren van de dag te laten draaien, bijvoorbeeld om energiekosten te besparen of om de geluidsoverlast tijdens de nacht te verminderen. Maar het is belangrijk te realiseren dat wanneer de vijver niet juist ingericht is, het verminderen van de draaitijd van de pomp invloed kan hebben op de waterkwaliteit en de gezondheid van de vijverbewoners

Verschillende soorten vijverpompen

  • Circulatiepomp: Zoals de naam al suggereert, circuleert deze pomp water in de vijver. Dit helpt om het zuurstofgehalte in de vijver te verhogen en stilstaand water te voorkomen. Vaak gebruikt in kleinere vijvers en waterpartijen waar circulatie belangrijk is om het water gezond te houden.
  • Fonteinpomp: Deze pomp is ontworpen om water omhoog te pompen en een fontein of waterornament te creëren. Naast een esthetische functie draagt de fonteinpomp bij aan de beluchting van het water, wat helpt om het zuurstofgehalte te verhogen.
  • Vijverfilter pomp: Deze pomp wordt gebruikt in combinatie met een vijverfilter. Het zuigt water uit de vijver en stuurt het door het filter, waar vuil en afvalstoffen worden verwijderd voordat het water terugkeert naar de vijver. Kan gebruikt worden in grotere vijvers of vijvers met veel vissen.
  • Skimmer pomp: In combinatie met een skimmer verwijdert deze pomp drijvend vuil, zoals bladeren en ander organisch materiaal, van het oppervlak van de vijver. Dit wordt vooral gebruikt in vijvers die zich in de buurt van bomen of struiken bevinden, waar bladeren en ander drijvend materiaal een probleem kunnen vormen.
  • Dompelpomp: Deze wordt volledig ondergedompeld in het water en is vaak bedoeld voor het snel verplaatsen van grote hoeveelheden water, zoals bij het leegpompen van een vijver of een ondergelopen kelder. Dit wordt gebruikt voor situaties waarin snel water moet worden verplaatst of voor noodafvoer.

Deze vijverpompen hebben ieder hun eigen functie, maar gebruik van een vijverpomp is voor geen enkele vijver noodzakelijk om het vijverwater gezond en helder te houden als de vijver juist ingericht is. Vijverpompen, vijverfilters en fonteinen brengen namelijk ook een hoop kosten en onderhoud met zich mee.

De kosten van een vijverpomp

De prijs van een vijverpomp kan sterk variëren afhankelijk van het type, merk en capaciteit. Over het algemeen kan men verwachten tussen de €40 en €500 uit te geven voor een pomp, afhankelijk van de specifieke behoeften. Ook elektriciteit is niet gratis, een vijverpomp die dagelijks draait, verbruikt stroom en kan afhankelijk van het wattage en de lokale elektriciteitsprijzen jaarlijks een paar honderd euro aan elektriciteitskosten veroorzaken. Pompen hebben ook onderhoud nodig. Ze kunnen verstopt raken met afvalstoffen en algen, waardoor ze minder efficiënt werken en meer stroom verbruiken. Soms moeten onderdelen vervangen worden. Dit kan zomaar oplopen tot honderd euro per jaar. Vijverplanten zijn daarentegen een eenmalige investering die zowel functionele als esthetische voordelen biedt, waardoor ze vaak een meer kosteneffectieve en natuurlijke oplossing zijn voor veel vijver eigenaren.

Welke vijverpomp is het beste?

Een vijverpomp is dus niet nodig om de vijver in balans te houden. Indien de vijver juist is ingericht is een vijverpomp overbodig, de zuurstofplanten in combinatie met de andere plantensoorten, substraat en bacteriën houden indien de verhouding juist is, de vijver op volledig natuurlijke wijze helder en in evenwicht. Daarnaast versterken ze de natuurlijke uitstraling van de vijver, bevorderen ze biodiversiteit, verhogen ze het zuurstofgehalte van het water en bestrijden op natuurlijke wijze algen. Ook is het mogelijk om vissen toe te voegen aan een volledig natuurlijke vijver. Dit alles bij elkaar maakt dat een volledig natuurlijke vijver de beste optie is, dit pak je aan door ons stappenplan te volgen.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver