Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijverplanten snoeien tips

waterplanten snoeien

Door het snoeien van waterplanten zorg je ervoor dat ze mooi, gezond en sterk blijven, dit maakt waterplanten snoeien zo belangrijk.

Waar je op moet letten bij het snoeien van vijverplanten

Als je vijverplanten gaat snoeien, is het belangrijk, ongeacht welke soort waterplant je hebt, om dit op het juiste moment te doen. het beste moment om vijverplanten te snoeien is in het voorjaar of de vroege zomer, voordat ze volledig zijn uitgegroeid. Op dit moment zijn ze nog flexibel en gemakkelijker te snoeien. Wanneer je waterplanten in goede conditie zijn en zij hun functie in de vijver dus goed kunnen uitvoeren, zullen zij zorgen voor een natuurlijke vijver die zichzelf onderhoud en waarbij dus geen pompsystemen of vijverfilters voor nodig zijn.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe snoei je vijverplanten?

Vijverplanten zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook belangrijk om het vijverwater en het waterleven in de vijver gezond te houden. Hierom is het belangrijk om de vijverplanten goed te verzorgen en te onderhouden. Snoei daarom ongeveer twee keer per jaar je vijverplanten. Verwijder dode en beschadigde bladeren: inspecteer de planten en verwijder alle dode of beschadigde bladeren. Hierdoor stimuleer je nieuwe groei en voorkom je dat de planten ziek worden. Gebruik een scherpe schaar of snoeischaar om de planten terug te snoeien tot de gewenste grootte en vorm. Knip de stelen schuin af zodat er geen water in kan blijven staan en de planten beter kunnen groeien en hun functie kunnen blijven uitoefenen in de vijver. Waterplanten zijn enorm belangrijk om je vijvervissen en andere vijverdieren gezond te houden.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe snoei je waterplanten?

Waterlelie snoeien

Waterlelies hebben een belangrijke functie als het aankomt op het schoonhouden van het vijverwater. Met hun mooie grote bladeren bedekken ze een groot deel van het wateroppervlak, hierdoor zorgen ze ervoor dat het wat beschermd wordt tegen zonlicht en dus warmte waardoor algengroei minder kans krijgt. Om waterlelies deze functie te laten behouden is het belangrijk om de bladeren van de waterlelies goed in de gaten te houden en te snoeien wanneer ze bijvoorbeeld bruin kleuren. Waterlelies houd je gezond door ze na ongeveer vier jaar te scheuren ofwel splitsen om ze te vermeerderen. Dit doe je vroeg in het voorjaar zodat de plant zich goed kan herstellen. Het beste haal je hiervoor eerst voorzichtig de vijvermand uit de vijver zodat je er goed bij kunt en het goed kunt zien.  Scheuren doe je door de lelie te breken op de plekken waar zich nieuwe knoppen vormen; zorg altijd dat er een gedeelte wortel bij zit. De delen die je hebt afgesneden kun je in een eigen vijvermand plaatsen. Een goede voedselrijke aanplant is belangrijk, je kunt hiervoor bijvoorbeeld onze Aqua set gebruiken.

Gele Lis snoeien

Zoals voor vele vijverplanten geldt, is het ook voor de gele lis nodig hem te snoeien. Doe dit in principe eens per jaar. Het najaar is hiervoor de beste tijd, het moment dat de zaaddozen zijn losgelaten door de plant en hun werk is gedaan. Knip het geel geworden blad terug tot circa 20 cm boven de grond. Om extra groei te stimuleren kun je ook gedurende het groeiseizoen een keer snoeien. De plant zal dan harder gaan groeien waardoor hij meer voedingsstoffen aan het water onttrekt en dus beter zal gaan filteren.

Zuurstofplanten snoeien

Zuurstofplanten zijn misschien wel de belangrijkste soort waterplanten voor in iedere soort vijver. De plant staat bekend om zijn zuurstofafgevende functie. Hiermee houden zuurstofplanten het water in de vijver schoon, helder en gezond. Hierom is het ook erg belangrijk om de waterplant goed te verzorgen en te snoeien wanneer nodig. Om nieuwe groei te stimuleren en ziektes te voorkomen is het belangrijk om de zuurstofplanten te inspecteren en alle dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Gebruik een scherpe schaar of snoeischaar om de zuurstofplanten tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke grootte terug te snoeien. Knip de stelen schuin af om te voorkomen dat er water in blijft staan en om de groei van de planten te bevorderen, doe je het niet zal de plant vooral bloemen ontwikkelen en niet veel meer groeien. Maar voor gezond vijverwater is het essentieel dat je zuurstofplanten blijven groeien. Snoei deze plantjes daarom tot -15 cm onder het wateroppervlak om de groei te blijven stimuleren.

Moerasplanten snoeien

Moerasplanten groeien in ondiep water, aan de oever van de vijver, hierom worden moerasplanten ook wel oeverplanten genoemd. Moerasplanten zijn erg belangrijk om het water in de vijver gezond te houden door hun filterende en waterzuiverende werking. Ook lokken de mooie grote bloemen die veel moerasplanten allerlei insecten naar de vijver zoals: bijen en vlinders, waarmee deze bijzondere planten de biodiversiteit in de tuin verhogen. Daarom is het erg belangrijk om de moerasplanten goed te verzorgen en snoeien. Bekijk de moerasplant goed voordat je gaat snoeien. Verwijder eventuele dode of beschadigde bladeren of takken met een snoeischaar of mes. Snoei de planten tot net boven de grond of tot waar je wilt dat de nieuwe groei begint.

Hoe vijverplanten uitdunnen?

Vijverplanten zijn essentieel voor een gezonde vijver, maar zonder regelmatig onderhoud kunnen ze snel overheersen. Hier is een eenvoudige handleiding om vijverplanten uit te dunnen:

  • Inspectie: Begin met het inspecteren van de vijver en identificeer welke planten overwoekerd zijn en uitgedund moeten worden.
  • Knippen: Gebruik de schaarfunctie van je gereedschap om de stengels van de overwoekerde planten te knippen. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je niet te veel in één keer knipt; je kunt altijd later nog meer knippen indien nodig.
  • Verwijderen: Nadat je de planten hebt geknipt, gebruik je de grijperfunctie van het gereedschap om de afgeknipte plantdelen uit de vijver te halen.
  • Regelmatig onderhoud: Maak er een gewoonte van om je vijver regelmatig te inspecteren en indien nodig uit te dunnen. Zo blijft je vijver gezond en in balans.

Wat te doen met waterplanten in de winter?

Vorstgevoelige waterplanten kunnen het best uit de vijver gehaald worden wanneer de temperaturen in de winter flink dalen. Dan hebben ze namelijk de grootste kans om te overleven. Wanneer je jouw vorstgevoelige waterplanten ‘s winters in de vijver laat staan, is de kans erg groot dat zij dit niet zullen overleven en je in het voorjaar weer nieuwe waterplanten nodig zal hebben. Dit is niet ideaal omdat de vijver dan weer leeg gepompt moet worden om de vijver opnieuw in te kunnen richten. Kies daarom altijd voor winterharde waterplanten, dit zal je een hoop gedoe schelen en winterharde waterplanten zullen ieder voorjaar weer mooier tot bloei komen doordat zij ieder jaar groter en sterker zullen worden.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs