Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Vijverplanten groeien niet | Oplossingen voor waterplanten die niet groeien.

Vijverplanten groeien niet

Heb je net goed en wel een pracht van een vijver aangelegd, schiet het na een aantal weken nog niet op. De vijverplanten, zoals zuurstofplanten, waterlelies en waterplanten, lijken niet te groeien en zien er niet mooi groen uit. Dat is niet de bedoeling. Maar geen nood, want eigenlijk is er altijd een verklaarbare reden voor dat de vijverplanten nog niet groeien. De oplossing bieden wij jou.

Wat zijn waterplanten?

Waterplanten zijn planten die in het water te groeien en daaruit ook hun voedingsstoffen opnemen. Waterplanten hebben zichzelf aangepast waardoor ze onder water kunnen leven en overleven. Er zijn verschillende soorten waterplanten, zoals zuurstofplanten die zuurstof aan het water afgeven en zo een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van een gezond ecosysteem en biodiversiteit in de vijver, waterlelies en drijfplanten die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van het ecosysteem en zorgen voor schaduw in de vijver, het beperken van algenbloei en het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor vijvervissen en andere vijver dieren en moerasplanten die het vijverwater filteren en gezond houden.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Wat hebben waterplanten nodig om te groeien?

Vijverplanten hebben net als andere planten licht en warmte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze onttrekken voedingsstoffen aan het water, waardoor algen zoals draadalgen en zweefalgen minder kans krijgen om te groeien. Bij voldoende waterplanten worden alle voedingsstoffen in het water gebruikt. Om deze voedingsstoffen aan te vullen, zijn vijverbacteriën en vijversubstraat nodig. De bacteriën hechten zich aan het substraat en geven CO2 af aan het water, wat weer een voedingsstof is voor de vijverplanten. Daarnaast is vijverplantenklei belangrijk om het water niet te zacht te maken en te zorgen voor voldoende mineralen die gunstig zijn voor vijverplanten en ongunstig voor algen.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Oude waterplanten groeien niet meer

Het is goed mogelijk dat naar verloop van tijd het water minder voedingsstoffen bevat dan de vijverplanten nodig hebben. Dit los je eenvoudig op door vijverplantenvoeding toe te voegen aan de bodem. Daarnaast kan het een goed moment zijn om je vijverplanten een snoeibeurt te geven, juist nu je extra voeding aan de vijver hebt toegevoegd.

Hoe diep moeten waterplanten geplant worden?

De diepte waarop waterplanten geplant moeten worden hangt af van de soort plant. Over het algemeen geldt dat de meeste waterplanten op een diepte van ongeveer 30 tot 60 cm geplant worden. Dit biedt hen voldoende water en zonlicht om te groeien en zich te ontwikkelen. Zuurstofplanten kunnen dieper geplant worden, tot een diepte van 1 meter, omdat ze hun voedingsstoffen uit het water halen en niet afhankelijk zijn van zonlicht. Drijfplanten, zoals waterlelies, worden geplant in een mandje op de bodem van de vijver en groeien omhoog naar het wateroppervlak. Het is belangrijk om de aanbevolen diepte voor elke specifieke plantensoort te raadplegen en ervoor te zorgen dat de planten niet te diep of te ondiep geplant worden. Te diep geplante planten kunnen geen zonlicht krijgen en zullen niet goed groeien, terwijl te ondiep geplante planten kunnen uitdrogen of te warm kunnen worden. Mochten de waterplanten niet naar tevredenheid groeien, zou dit een reden kunnen zijn. Verplaats het vijvermandje met de planten dan naar een dieper of ondieper gedeelte van de vijver.

Het blad van waterlelies wordt opgegeten

Het opgevreten blad kan diverse oorzaken hebben. Er zijn meerdere insecten die het blad van de waterlelie opeten. Wij raden aan om (ruim) voldoende waterplanten in de vijver te plaatsen, dat zorgt ervoor dat insecten ze niet allemaal kunnen aanvreten. Desondanks zal uw waterlelie zeker nog wel gaan bloeien. Als u de plant hoger in de vijver plaatst, zal dit een snellere groei en ook bloei bevorderen.

Hebben waterplanten aarde nodig?

Ja, waterplanten hebben speciale waterplantenaarde nodig. Wij hebben hiervoor vijverplantengrond die je kunt gebruiken voor alle soorten planten in je vijver. Meng je deze in de vijvermand met vijverplantenklei, ook vaak mineral clay genoemd, dan geef je je vijverplant zo de optimale voedingsbodem voor een gezonde groei.

Vijversubstraat onmisbaar voor de groei van waterplanten

Vijversubstraat is onmisbaar om waterplanten goed te laten groeien omdat het een ideale leefomgeving biedt voor de bacteriën die nodig zijn om het water te zuiveren en de voedingsstoffen te leveren die de planten nodig hebben om te groeien. Een laag vijversubstraat op de bodem van de vijver geeft plantenwortels de mogelijkheid om zich goed vast te zetten waardoor ze optimaal kunnen groeien zonder dat ze gaan rotten.

Waterplanten verkleuren

Dat waterplanten niet of slecht lijken te willen groeien, komt meestal voor bij vijvers die net zijn aangelegd. Na aanleggen van de vijver is de vijver de eerste weken tot maanden hard aan het werk om een goede balans te vinden. In dit stadium – maar soms ook in een bestaande vijver – kan het lijken of je vijverplant niet groter wordt, krijgt hij bruine blaadjes of lijkt het plantje weg te kwijnen en wordt geel. Zuurstofplanten voelen slijmerig aan als je ze vasthoudt. Dit wil allemaal niet zeggen dat de waterplant doodgaat. Nee, het zijn symptomen dat de vijverplant nog niet de optimale omstandigheden heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Er zijn meerdere oorzaken voor te noemen. Bijvoorbeeld dat de plantjes nog moeten acclimatiseren, de natuur zal dit zelf oplossen. Wat helpt is deze plant wat hoger plaatsen. Een hogere plaatsing betekent meer licht en warmte en dat zorgt weer voor meer kracht om de plant te laten groeien.

Redenen waarom vijverplanten niet groeien

Als je vijverplant niet groeit, kunnen er verschillende redenen zijn die daartoe leiden. De omstandigheden in de vijver zijn mogelijk nog niet optimaal. Voor de vier meest voorkomende oorzaken geven we je graag een oplossing en tips, zodat jouw vijverplantjes toch zullen gaan groeien en bloeien.

Onvoldoende zonlicht

Onvoldoende zonlicht is een veelvoorkomende oorzaak dat een waterplant niet goed tot groei komt. Hij staat op een plek in de vijver waar net weinig zon valt of in de schaduw van een plant of boom langs de oever. Verplaats je vijverplant met mand en al naar een andere plek waar wel vaker de zon op schijnt, zo’n zes uur per dag, en het plantje zal beter gaan groeien. Wil dit niet helpen, kun je de plant ook tijdelijk even in een aparte waterbak plaatsen om de eerste groei te stimuleren. Is die op gang gekomen dan plaats je de vijverplant weer terug op zijn plek.

Waterplantenklei

Het wil nog weleens helpen om een extra dosis mineralen toe te voegen aan je vijver. Dit doe je door vijverplantenklei aan de voet van de vijverplanten te leggen. Deze klei bevat mineralen die je vijverplanten een boost zullen geven. Daarnaast is het zo dat bestaande vijvers zo nu en dan onderhoud nodig hebben.

Waterhardheid

Als de hardheid van het water niet op peil is, heeft dit ook gevolgen voor de groei van je planten. Regenwater is vaak een reden dat water te zacht wordt; het maakt dat de pH-waarde in je vijver daalt. Dat is gunstig voor algen, maar niet fijn voor je vijverplanten. Voeg mineralen toe (bijvoorbeeld vijverplantenklei) aan de bodem zodat je vijver de biologische balans weer kan herstellen. Lees wat je verder kunt doen om de waterwaardes goed te krijgen.

Vijverplanten staan te diep geplant

Als de vijvermanden te diep zijn neergezet, kan dit de groei van de plant bemoeilijken. Op de verpakking van al onze vijverplanten staat aangegeven wat de minimale en de maximale diepte is waarop de plant kan staan. Controleer of je niet-groeiende vijverplant op de juiste plek staat. Het is een vergissing die vaak wordt gemaakt, maar gelukkig ook makkelijk is op te lossen: je kunt simpelweg de vijvermand met plantje en al naar de juiste diepte verplaatsen. Heb je je waterplanten wél op de juiste diepte staan? Dan kun je ze alsnog een handje helpen door ze bijvoorbeeld op stoeptegels of op een krat in het water te plaatsen, zodat ze toch wat hoger staan. Dit kun je tijdelijk doen totdat de groei goed op gang is gekomen.

Onvoldoende bacteriën

Bacteriën zetten afvalstoffen om, waarbij CO2 vrijkomt. Planten hebben deze stof nodig om te groeien. het is te adviseren altijd bacteriën toe te voegen aan het vijverwater in de opstartfase, voorjaar en in het najaar.

Watertemperatuur

De watertemperatuur kan zeker aan het begin van het seizoen te laag zijn om je vijverplanten al goed te laten groeien. Ze willen nog niet echt en wachten liever tot de zon het water wat meer heeft opgewarmd (circa 10 °C). Dit zal vanaf april zijn. Het is een natuurlijk proces dat heel normaal is in een vijver, zeker als je hem net nieuw hebt aangelegd. Hierbij geldt dat geduld een schone zaak is.

Natuurlijk is het belangrijk dat je vijverplanten op de juiste manier in het vijvermandje zijn geplaatst. Bekijk onze handige tips voor het planten van vijverplanten en doe er je voordeel mee.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver