Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijveronderhoud lente voorjaar: maart, april en mei

Vijveronderhoud lente

Leer over essentieel vijveronderhoud in de lente: van de zorg voor zuurstofplanten tot het tegengaan van draadalg en het juist voeren van vissen.

Het voorjaar breekt aan: een zeer belangrijke tijd voor je vijver

Met de komst van de lente ontwaakt ook je vijver. De planten beginnen uit te lopen en de vissen tonen meer activiteit. Om een gezonde en levendige vijver gedurende het seizoen te behouden, is zorgvuldig onderhoud in het voorjaar heel belangrijk.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Onderhoud van de planten: focus op zuurstofplanten

In de lente schieten zowel waterlelies, moerasplanten als zuurstofplanten nieuwe scheuten. De zuurstofplanten spelen hierbij een cruciale rol; ze nemen voedingsstoffen op uit het water, wat bijdraagt aan een heldere vijver en het tegengaan van algen. Het is aan te raden oude zuurstofplanten tot circa 15 cm onder het wateroppervlak terug te snoeien. Overweeg ook om de zuurstofplanten te verjongen: selecteer gezonde nieuwe scheuten en plaats deze in een plantmandje. Dit stimuleert een frisse en groene groei.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Alert op draadalg in de lente

Draadalg kan in het voorjaar een uitdaging vormen. Niet alleen is het een zeer onaantrekkelijk gezicht in de vijver, het kan ook andere waterplanten overwoekeren. Omdat draadalg al bij lagere temperaturen kan groeien, is het een typisch verschijnsel in het voorjaar. Proactief onderhoud is belangrijk om dit in de hand te houden.

Om draadalg te bestrijden, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Handmatig verwijderen: Begin met het handmatig verwijderen van de draadalgen met een vijverhark of -schaar. Dit is een directe methode om een groot deel van de algen te verwijderen.
  2. Bacta Clear toevoegen: Voor een optimale start van je vijver kun je Bacta Clear toevoegen. Dit product bevat nuttige bacteriën die helpen bij het afbreken van organisch afval en zo de waterkwaliteit verbeteren. Hierdoor wordt de groei van ongewenste algen zoals draadalg beperkt.
  3. Zuurstofplanten toevoegen: Zuurstofplanten concurreren met draadalg om voedingsstoffen. Door meer van deze planten in je vijver te plaatsen, beperk je de voedingsbron voor draadalg en bevorder je een gezond vijvermilieu.

Het is belangrijk om te onthouden dat preventie de sleutel is. Regelmatige controles en onderhoud voorkomen dat draadalg een hardnekkig probleem wordt.

Verzorging van de vissen: aangepast voeren

Wanneer de watertemperatuur stijgt tot tussen de 8-10 graden, zullen de vissen weer actiever worden en behoefte hebben aan voeding. Echter, in het begin van de lente is het raadzaam om voorzichtig te zijn met de hoeveelheid voer. Hun metabolisme is nog traag na de winter. Geleidelijk aan kan de hoeveelheid voer worden verhoogd naarmate de temperaturen stijgen.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver