
Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Vijvernet: Visvijver net om vissen te beschermen tegen reigers
Vijvernet om vijvervissen te beschermen tegen reigers, een visvijver net voorkomt dat reigers en andere roofdieren vissen kapen.
Waarom een vijvernet?
Veel vijvereigenaren kiezen voor een vijvernet om hun geliefde vissen te beschermen tegen ongewenste bezoekers zoals reigers en andere roofdieren. Deze roofdieren kunnen in korte tijd een flink aantal vissen uit je vijver halen, wat niet alleen erg vervelend is voor de eigenaar, maar ook het evenwicht in de vijver kan verstoren. Echter zijn veel mensen zich niet bewust van de alternatieve mogelijkheden om hun vissen op een meer natuurlijke wijze te beschermen. Het toevoegen van voldoende drijfplanten aan je vijver bijvoorbeeld, biedt vissen een natuurlijke schuilplaats tegen roofdieren. Deze planten vormen een soort dekking aan het oppervlak waaronder vissen zich kunnen verschuilen wanneer er gevaar dreigt. Daarnaast is het plaatsen van een PVC-buis op de bodem van de vijver een effectieve methode om je vissen een veilige haven te bieden. Bij naderend gevaar zijn vissen namelijk slim genoeg om te herkennen wanneer er een risico is en zoeken ze instinctief naar beschutting. Deze PVC-buizen bieden een ideale schuilplek voor hen. Dus, hoewel een vijvernet een populaire en effectieve keuze is, zijn er andere manieren om je vijverbewoners te beschermen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn. Door te kiezen voor natuurlijke schuilplaatsen, zoals drijfplanten en PVC-buizen, behoud je de natuurlijke uitstraling van je vijver terwijl je je vissen beschermt tegen roofdieren.

Tips, advies en forse besparingen
Hoe voorkom je dat bladeren in het water terechtkomen?
Bladeren die in de vijver terechtkomen, kunnen leiden tot een verstoord biologisch evenwicht, omdat ze, wanneer ze vergaan, voedingsstoffen afgeven die algengroei kunnen stimuleren. Daarnaast kunnen rottende bladeren leiden tot zuurstoftekort in het water. Om te voorkomen dat de bladeren in het vijverwater terechtkomen kiezen vijvereigenaren ervoor om een vijvernet over de vijver te spannen. Een effectieve strategie om te voorkomen dat bladeren in je vijver vallen, is zorgvuldig de locatie van je vijver te kiezen voordat je deze aanlegt. Plaats de vijver bij voorkeur op een plek waar hij niet direct onder bomen staat, maar op enige afstand van beplanting.

Wil je een natuurlijk heldere vijver?
Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.
Hoe span je een net over de vijver?
Mocht je na het lezen van deze punten toch besluiten om een net over de vijver te spannen en niet te kiezen voor de natuurlijker uitziende opties, volg dan deze 5 tips:
- Doe het met zijn tweeƫn: Het over de vijver spannen van een net is eenvoudiger als je het met z'n tweeƫn doet. Terwijl de ene persoon het net aan ƩƩn kant vasthoudt, kan de andere het net aan de andere kant over de vijver trekken. Dit zorgt ervoor dat het net gelijkmatig wordt gespannen en voorkomt dat het in het water valt.
- Span het vijvernet zo strak mogelijk: Een strakgespannen net zorgt ervoor dat het effectief bladeren en ander vuil opvangt zonder dat het in de vijver zakt. Hierdoor wordt het makkelijker om het afval later te verwijderen.
- Laat ruimte tussen het vijvernet en het wateroppervlak: Hoewel je het net strak wilt spannen, moet je ervoor zorgen dat er wat ruimte is tussen het net en het wateroppervlak. Dit voorkomt dat vissen verstrikt raken in het net en zorgt ervoor dat het net effectief bladeren en ander drijvend afval opvangt.
- Zet het vijvernet vast met haringen: Door het net vast te zetten met haringen blijft het goed op zijn plek, ook tijdens winderige dagen. Zorg ervoor dat je de haringen op regelmatige afstanden rond de vijver plaatst voor de beste stabiliteit.
- Laat organisch afval op het net niet te lang liggen: Als er bladeren, takjes of ander afval op het net liggen, verwijder dit dan regelmatig. Hiermee voorkom je dat het gewicht van het afval het net in het water drukt. Bovendien helpt dit om de vijver schoon en vrij van organisch afval te houden, wat kan bijdragen aan een gezondere vijveromgeving.


Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?
Simons Vijveradvies Boek
⢠Kies je taal van het boek
⢠Compleet vijverhandboek
⢠100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
⢠Grote waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 10 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Vijversubstraat - 40 liter
⢠40 L dekt 1 m² ℠10 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
⢠Kleine waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 5 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -40 cm
Compleet Vijverpakket - Medium
⢠Voor 1.500 – 2.000 L
⢠36 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Plantenfilter Pakket - Medium
⢠Voor 3 – 4 m²
⢠64 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -80 cm