Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijvernet: Visvijver net om vissen te beschermen tegen reigers

Vijvernet vijver visnet reiger

Vijvernet om vijvervissen te beschermen tegen reigers, een visvijver net voorkomt dat reigers en andere roofdieren vissen kapen.

Waarom een vijvernet?

Veel vijvereigenaren kiezen voor een vijvernet om hun geliefde vissen te beschermen tegen ongewenste bezoekers zoals reigers en andere roofdieren. Deze roofdieren kunnen in korte tijd een flink aantal vissen uit je vijver halen, wat niet alleen erg vervelend is voor de eigenaar, maar ook het evenwicht in de vijver kan verstoren. Echter zijn veel mensen zich niet bewust van de alternatieve mogelijkheden om hun vissen op een meer natuurlijke wijze te beschermen. Het toevoegen van voldoende drijfplanten aan je vijver bijvoorbeeld, biedt vissen een natuurlijke schuilplaats tegen roofdieren. Deze planten vormen een soort dekking aan het oppervlak waaronder vissen zich kunnen verschuilen wanneer er gevaar dreigt. Daarnaast is het plaatsen van een PVC-buis op de bodem van de vijver een effectieve methode om je vissen een veilige haven te bieden. Bij naderend gevaar zijn vissen namelijk slim genoeg om te herkennen wanneer er een risico is en zoeken ze instinctief naar beschutting. Deze PVC-buizen bieden een ideale schuilplek voor hen. Dus, hoewel een vijvernet een populaire en effectieve keuze is, zijn er andere manieren om je vijverbewoners te beschermen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn. Door te kiezen voor natuurlijke schuilplaatsen, zoals drijfplanten en PVC-buizen, behoud je de natuurlijke uitstraling van je vijver terwijl je je vissen beschermt tegen roofdieren.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe voorkom je dat bladeren in het water terechtkomen?

Bladeren die in de vijver terechtkomen, kunnen leiden tot een verstoord biologisch evenwicht, omdat ze, wanneer ze vergaan, voedingsstoffen afgeven die algengroei kunnen stimuleren. Daarnaast kunnen rottende bladeren leiden tot zuurstoftekort in het water. Om te voorkomen dat de bladeren in het vijverwater terechtkomen kiezen vijvereigenaren ervoor om een vijvernet over de vijver te spannen. Een effectieve strategie om te voorkomen dat bladeren in je vijver vallen, is zorgvuldig de locatie van je vijver te kiezen voordat je deze aanlegt. Plaats de vijver bij voorkeur op een plek waar hij niet direct onder bomen staat, maar op enige afstand van beplanting.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe span je een net over de vijver?

Mocht je na het lezen van deze punten toch besluiten om een net over de vijver te spannen en niet te kiezen voor de natuurlijker uitziende opties, volg dan deze 5 tips:

  1. Doe het met zijn tweeën: Het over de vijver spannen van een net is eenvoudiger als je het met z'n tweeën doet. Terwijl de ene persoon het net aan één kant vasthoudt, kan de andere het net aan de andere kant over de vijver trekken. Dit zorgt ervoor dat het net gelijkmatig wordt gespannen en voorkomt dat het in het water valt.
  2. Span het vijvernet zo strak mogelijk: Een strakgespannen net zorgt ervoor dat het effectief bladeren en ander vuil opvangt zonder dat het in de vijver zakt. Hierdoor wordt het makkelijker om het afval later te verwijderen.
  3. Laat ruimte tussen het vijvernet en het wateroppervlak: Hoewel je het net strak wilt spannen, moet je ervoor zorgen dat er wat ruimte is tussen het net en het wateroppervlak. Dit voorkomt dat vissen verstrikt raken in het net en zorgt ervoor dat het net effectief bladeren en ander drijvend afval opvangt.
  4. Zet het vijvernet vast met haringen: Door het net vast te zetten met haringen blijft het goed op zijn plek, ook tijdens winderige dagen. Zorg ervoor dat je de haringen op regelmatige afstanden rond de vijver plaatst voor de beste stabiliteit.
  5. Laat organisch afval op het net niet te lang liggen: Als er bladeren, takjes of ander afval op het net liggen, verwijder dit dan regelmatig. Hiermee voorkom je dat het gewicht van het afval het net in het water drukt. Bovendien helpt dit om de vijver schoon en vrij van organisch afval te houden, wat kan bijdragen aan een gezondere vijveromgeving.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver