Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijverfilter: Een juist ingerichte vijver maakt een filter overbodig

Vijverfilter

Denk je dat elke vijver een filter nodig heeft? Denk opnieuw! Een goed ingerichte vijver met planten bespaart je energie én zorgen.

Wat is een vijverfilter?

Een vijverfilter is een apparaat dat wordt gebruikt om het water in een vijver te reinigen en te zuiveren. Het is ontworpen om ongewenste stoffen zoals voedselresten, uitwerpselen van vijvervissen, bladeren, algen en andere deeltjes uit het water te filteren, waardoor het water helder en gezond blijft voor de planten en dieren in de vijver. Er zijn verschillende soorten vijverfilters, waaronder mechanische filters die deeltjes uit het water halen door middel van een fijnmazige filtermat of filterborstels, biologische filters die vijverbacteriën gebruiken om organisch afval af te breken en chemische filters die het water behandelen met behulp van speciale stoffen om bijvoorbeeld de pH-waarde of de hardheid van het water te reguleren.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Vijverfilter vs plantenfilter

Een vijverfilter wordt overbodig in een vijver die goed is ingericht met onder andere zuurstofplanten. Deze planten zorgen voor zuivering en beluchting van het water, zuurstofproductie, opname van voedingsstoffen, en voorkomen algengroei. Hierdoor verbeteren ze de waterkwaliteit en het biologisch evenwicht in de vijver. Ik spreek soms vijvereigenaren die klagen over de hoge energiekosten door gebruik van te grote pompen, filters, UV-lampen, luchtpompen en waterbodemstofzuigers. Hieronder laat ik je een natuurlijk en duurzaam alternatief zien.

Vijverfilter

Plantenfilter

❌ Regelmatig ✅ Beperkt
❌ Beperkt ✅ Efficiënt
❌ Energiegebruik ✅ Milieuvriendelijk
❌ Beperkt ✅ Bevordert plantengroei
❌ Vervanging & stroom ✅ Lage kosten
✅ Neutraal ✅ Natuurlijk
❌ Neutraal ✅ Bevordert het
❌ Risico op schade ✅ Veilig
✅ Goed ✅ Uitstekend
✅ Ja ✅ Ja
stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Wat moet er in een vijverfilter?

In een vijverfilter zijn verschillende componenten essentieel. Filterschuim en filterwatten zijn uitstekend geschikt voor mechanische filtratie, omdat de sterke nylonvezels grof vuil uit het vijverwater verwijderen. Voor biologische filtratie is het bijzonder nuttig om filterlava te gebruiken, omdat dit ideaal is voor de bacteriële afbraak van onzichtbaar vuil en schadelijke stoffen.

Wat is de beste filter voor de vijver?

Voor een mooie, heldere en gezonde vijver omgeving waar waterplanten volop kunnen groeien en vissen en andere vijverdieren zich thuis voelen en waarmee je ook gelijk de biodiversiteit bevorderd is het belangrijk om de vijver ook op natuurlijke manier in te richten. Pompen en filters horen hier niet bij, waterplanten wel, hierom is het belangrijk om je vijver te beplanten volgens ons vijver beplantingsplan. Een optie is om allerlei soorten waterplanten los in de vijver te planten om een natuurlijke filter te creëren, maar je kan er ook voor kiezen om een plantenfilter aan te leggen, dit zijn beide natuurlijke opties. Voor het aanleggen van een plantenfilter hebben wij allerlei slim samengestelde plantenfilter plantenpakketten.

Hoe groot moet de filter van de vijver zijn?

De grootte van de filter voor een vijver hangt af van verschillende factoren, waaronder de aanwezigheid van vissen. Over het algemeen geldt dat in een vijver zonder vissen, een filter met een capaciteit gelijk aan de inhoud van de vijver voldoende is. Dus bijvoorbeeld, in een vijver van 10.000 liter zonder vissen zou een filter met een capaciteit van 10.000 liter volstaan. Echter, als je van plan bent om vissen in de vijver te houden, dan wordt aanbevolen om te rekenen op een filter met een dubbele capaciteit. In dit geval, in een vijver van 10.000 liter met vissen, zou je een filter met een capaciteit van 20.000 liter moeten overwegen. Dit komt doordat vissen de waterkwaliteit beïnvloeden door afvalstoffen te produceren, waardoor een grotere filtratiecapaciteit nodig is om het water helder en gezond te houden.

Welke soorten vijver filters bestaan er?

Je hebt een vijver aangelegd in de tuin en wilt dat deze helder en gezond blijft. Er zijn verschillende soorten vijverfilters die gebruikt kunnen worden om dit te doen, ook opties die niet belastend zijn voor het milieu en die biodiversiteit bevorderen. Hieronder noem ik er een aantal op:

Mechanische filters

Allereerst heb je de vijverfilter zoals velen deze kennen, namelijk de ‘Organische vijverfilter’. Deze filters werken door deeltjes uit het water te halen door middel van een fijnmazige filtermat of filterborstels. Het water wordt door het filter gepompt en de grotere deeltjes blijven achter in de filtermat of op de filterborstels. Nadelen van dit filter zijn dat het duur is in de aanschaf, het er onnatuurlijk uitziet in de vijver, het hogere energiekosten veroorzaakt en dat het filter onderhoud nodig heeft om functioneel te kunnen blijven in de vijver. Andere vijverfilters die mechanisch zijn en een soortgelijke functie uitoefenen in de vijver zijn: ‘de UV-filter’ en ‘de Skimmer’. De UV-filter maakt gebruik van ultraviolet licht om schadelijke bacteriën, virussen en algen te doden. Het water wordt door de UV-lamp gepompt en het UV-licht doodt de schadelijke organismen. Skimmers houden het wateroppervlak schoon door bladeren, takken en ander drijvend vuil uit de vijver te verwijderen. Ze hebben een mandje waarin het vuil wordt opgevangen.

Biologische filters

Wat mensen soms niet weten is dat een vijver ook op volledig natuurlijke wijze gefilterd kan worden door voldoende en verschillende soorten waterplanten in de vijver te planten. De planten die onmisbaar zijn in iedere vijver zijn: ‘Zuurstofplanten‘, ‘moerasplanten‘ en ‘waterlelies‘. Deze vijverplanten hebben ieder een belangrijke functie in het behouden van een gezonde en gebalanceerde vijver. Zuurstofplanten, zoals de naam al doet vermoeden, produceren zuurstofplanten zuurstof door middel van fotosynthese. Tijdens fotosynthese nemen de planten kooldioxide en water op en produceren ze zuurstof als bijproduct. Zuurstofplanten zijn daarom essentieel voor het behoud van een gezond en evenwichtig ecosysteem in de vijver, omdat ze zorgen voor een continue aanvoer van zuurstof voor vissen en andere vijverdieren.

Hoe vaak moet een vijverfilter schoongemaakt worden?

Het is verstandig om uw vijverfilter één à twee keer per jaar grondig te reinigen. Anders is de kans groot dat het filter verstopt raakt met algen en andere afvalstoffen.

Hoe werkt een laagdoorlaat filter?

Een laagdoorlaatfilter laat signalen met een lage frequentie door en verzwakt of blokkeert signalen met een hoge frequentie. Dit type filter wordt vaak ingezet om ongewenste ruis met een hoge frequentie te verminderen of om een signaal gelijkmatiger te maken door de componenten met een hoge frequentie te verminderen.

Hoe werkt een doorstroomfilter?

Een doorstroomfilter plaats je aan de rand van de vijver, boven het water. De pomp in de vijver pompt het water omhoog naar dit filter. Nadat het water door het filter is gereinigd, stroomt het terug de vijver in. Het is belangrijk dat de uitlaat van het filter hoger zit dan de rand van de vijver.

Heb je een vijverfilter en vijverpomp nodig?

Voor een prachtige, heldere en gezonde vijveromgeving waarin waterplanten gedijen en vissen en andere vijverdieren zich thuis voelen, terwijl tegelijkertijd de biodiversiteit wordt bevorderd, is het essentieel om de vijver op een natuurlijke manier in te richten. In dit geval passen pompen en filters niet in het plaatje, maar waterplanten wel. Daarom is het van groot belang om je vijver te beplanten volgens ons Stappenplan. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals het afzonderlijk planten van diverse soorten waterplanten in de vijver om een natuurlijke filtratie te creëren. Een andere mogelijkheid is om een plantenfilter aan te leggen, beide zijn natuurlijke benaderingen. Als je kiest voor het aanleggen van een plantenfilter, bieden wij diverse handig samengestelde plantenpakketten aan om je hierbij te helpen.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver