Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?Ā  klik dan hier.

Vijverbak aanleggen tips en voorgevormde vijver vs vijverfolie

Voorgevormde vijverbak ronde vorm

Vijverbak rechthoek aanleggen in vergelijking met vijverfolie EPDM en waarom folie een beter alternatief is dan een voorgevormde vijverbak.

Wat is een voorgevormde vijverbak?

Een voorgevormdeĀ vijverbakĀ is een vijver die al van tevoren is gevormd en gemaakt van duurzaam materiaal zoals kunststof, rubber of glasvezel. Deze vijvers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en dieptes en hebben meestal al een ingebouwde rand, waardoor het aanleggen van de vijver relatief eenvoudig is. Voorgevormde vijverbakken worden vaak gebruikt door beginnende vijverliefhebbers omdat ze gemakkelijk te installeren zijn en minder arbeidsintensief zijn dan het graven en vormen van een vijver in de tuin.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe diep moet een vijverbak zijn?

De ideale diepte voor een vijverbak ligt tussen de 80 en 100 cm. Een natuurlijke vijver heeft vaak een diepste punt van 80 cm, maar dit kan ook dieper zijn, voornamelijk bij vijvers met vissen zoals koi's, het is niet mogelijk om deze vissen in een vijverbak te houden omdat vijverbakken meestal niet dieper zijn dan -80cm, terwijl een koi een minimale diepte van -150cm nodig heeft. Het is af te raden om voor een vijverbak te kiezen die minder diep is dan -80cm, aangezien het water dan snel opwarmt en dit kan leiden tot overmatige algenvorming. Dit risico is doorgaans groter bij een voorgevormde vijverbak in vergelijking met een uitgegraven vijver. Dit komt omdat de plastic samenstelling van de vijverbak warmte aantrekt en het feit dat vijverbakken vaak een donkere kleur hebben, versterkt dit effect.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliƫn.

Hoe plaats ik een vijverbak?

Het plaatsen van een vijverbak is eenvoudiger dan het lijkt. Volg onderstaande stappen voor een soepele installatie.

  1. Plan je vijver: Denk goed na over de gewenste grootte en vorm van je voorgevormde vijverbak: kleine vijverbak, mini vijverbak, grote vijverbak óf rechthoekige vijverbak. De grootte/vorm die je kiest is grotendeels afhankelijk van jouw smaak. Teken de vijver uit op papier om een visueel plan te hebben van hoe en waar deze komt te staan.
  2. Voorbereiding van de locatie: Zorg dat de gekozen locatie vlak en onkruidvrij is. Verwijder overtollige aarde en andere obstakels met een schep of hark.
  3. Graaf een kuil: Deze kuil moet circa 10 centimeter dieper en breder zijn dan je vijverbak. Leg onderin een laag van ongeveer 10 centimeter fijn zand, zoals plaatzand. Dit zorgt ervoor dat de vijverbak bij plaatsing iets verhoogd is en bij vulling iets in het zand kan zakken.
  4. Positioneer de vijverbak: Plaats de vijverbak centraal in de kuil zodat er rondom een gelijke ruimte is. Zorg ervoor dat de vijverbak volledig waterpas staat, anders kan het water aan de ene kant overlopen terwijl de andere kant nog niet gevuld is.
  5. Voeg substraat toe: Een laag vijversubstraat of vijveraarde van 10 tot 15 centimeter op de bodem helpt bij de groei van waterplanten en het biedt nuttige vijver bacteriƫn een plek om zich te nestelen.
  6. Vullen en afwerken: Voeg nu je waterplanten toe en vul de vijver met water. Dit is de belangrijkste stap omdat de inrichting bepaald of jij in de toekomst vijverproblemen gaat ervaren of niet. Wil jij zeker zijn van een juist ingerichte vijver? Volg dan ons vijver inrichten stappenplan.
Voorgevormde vijverbak plastic plaatsen
Voorgevormde vijverbak plastic plaatsen

Hoeveel vijverplanten per m2?

Volgens vijverspecialist Simon van: Vdvelde.com is een vijver juist ingericht als de vijver: substraat, bacterien en voldoende vijverplanten bevat van verschillende soorten. Ons advies is om minimaal 10 à 12 losse zuurstofplanten per m³ (1000 liter water) + 2 manden met 4 planten per m² te planten, minimaal 1 waterlelie per 0,5 tot 3 m² te planten, Minimaal 2 manden met 4 planten (totaal 8 planten) per 1 m² te planten én minimaal 2 manden met 4 planten (totaal 8 planten) per 1 m² te planten. Op deze manier is de vijver dusdanig ingericht dat de waterplanten het water zelfstandig en op volledig natuurlijke wijze in balans houdt. Ons complete stappenplan om de vijver juist in te richten vind je hier.

Wat kost een vijverbak?

De kosten van een gemiddelde vijverbak variĆ«ren sterk afhankelijk van factoren zoals materiaal, grootte, vorm, merk en kwaliteit. Als we spreken over een "gemiddelde" vijverbak bedoelen we vaak een middelgrote voorgevormde kunststof bak die geschikt is voor een standaard tuin. De kosten van een gemiddelde vijverbak variĆ«ren tussen de €100 en €500. De kosten voor het bekleden van een uitgegraven vijver met vijverfolie liggen rond de 4,- en 10,- per vierkante meter. Een vijverbak is dus makkelijker aan te leggen, maar een uitgegraven vijver bekleed met folie is goedkoper Ć©n ziet er natuurlijker uit.

Vijverfolie vs vijverbak

Bij het aanleggen van een vijver in de tuin komt veel kijken. Het begint al bij het uitkiezen van een natuurlijke vijver die je uit graaft óf de minder natuurlijke optie: de voorgevormde vijverbak. Een natuurlijke vijver is een voordeligere en natuurlijkere optie dan de vijverbak. Waarom?

Vijverfolie Vijverbak

Vijverfolie

Vijverbak

āœ… Beperkt āŒ Regelmatig
āœ… Meerdere jaren āŒ Afhankelijk van materiaal
āœ… Hoog (aanpasbaar) āŒ Beperkt
āœ… Kan goedkoper zijn āŒ Vaak duurder
āŒ Vereist meer voorbereiding āœ… Eenvoudiger te installeren
āœ… Natuurlijker uiterlijk āŒ Kan er kunstmatig uitzien
āŒ Risico op lekken āœ… Veiliger
āœ… Milieuvriendelijk (als goed geĆÆnstalleerd) āŒ Productieproces kan milieu belasten

Conclusie
Vijverfolie biedt diverse voordelen ten opzichte van een vijverbak. Allereerst zorgt het voor een natuurlijker en meer esthetisch aangenaam uiterlijk, omdat de vorm en grootte van de vijver naar wens aangepast kunnen worden. Dit biedt meer flexibiliteit in ontwerp en aanpassing aan de unieke kenmerken van een tuin. Daarnaast, hoewel de installatie van vijverfolie iets meer voorbereiding vereist, is het op de lange termijn vaak economischer, gezien de duurzaamheid en de mogelijkheid om lekken en beschadigingen lokaal te herstellen. Ook vanuit milieuoogpunt kan vijverfolie een betere keuze zijn, aangezien de productie van sommige vijverbakken een hogere milieu-impact kan hebben. Tot slot kan vijverfolie, mits goed geĆÆnstalleerd, veilig zijn voor vissen en andere vijverbewoners, terwijl het tegelijkertijd de biodiversiteit in de tuin bevordert.

Natuurlijke vijver aanleggen met hoogte verschillen
Natuurlijke vijver aanleggen met hoogte verschillen

8 tips over hoe jij een natuurlijke uitgegraven vijver maakt

  1. Vrijheid in Vormgeving: Wanneer je zelf een vijver uitgraaft, ben je niet gebonden aan standaardvormen. Of je nu een kleine ovale vijver of een strakke vierkante vijver in gedachten hebt, de keuze is aan jou. Je bepaalt zelf de diepte en het verloop van de vijverbodem, inclusief de zones voor waterplanten.
  2. Onbegrensde Afmetingen: Terwijl voorgevormde vijverbakken beperkte afmetingen hebben, biedt een zelf uitgegraven vijver de mogelijkheid om de grootte en vorm volledig naar wens te bepalen. Je fantasie is de enige beperking.
  3. Kostenefficiƫntie: EPDM-vijverfolie is niet alleen duurzaam, maar ook kostenbesparend. Voor een vijver van 10.000 liter ben je met folie aanzienlijk goedkoper uit dan met een kant-en-klare vijverbak.
  4. Natuurlijke Afwerking: Met vijverfolie kun je de randen van de vijver naadloos laten overgaan in de tuin. Natuursteen, beplanting en andere materialen zorgen voor een organische, natuurlijke look.
  5. Flexibele Oevers: Een zelf uitgegraven vijver biedt de mogelijkheid om de oevers geleidelijk te laten aflopen. Dit is ideaal voor het aanbrengen van vijversubstraat en zorgt voor een natuurlijker uitstraling.
  6. Dierenvriendelijk: Een folievijver met verschillende zones en een natuurlijke inrichting is beter toegankelijk voor dieren. Waar voorgevormde vijverbakken vaak steile en gladde randen hebben, wat het voor dieren moeilijk maakt om eruit te komen en soms tot verdrinking leidt, biedt een uitgegraven vijver de mogelijkheid om vlakkere wanden te creƫren. Dit maakt het voor dieren zoals kikkers en vogels makkelijker om veilig de vijver in en uit te gaan.
  7. Ruimte voor Plantenfilters: Een vijver met folie is ideaal voor het aanleggen van een plantenfilter. Hiermee creƫer je een natuurlijke filtratie die bijdraagt aan helder en gezond vijverwater.
  8. Perfect voor Koikarpers: Wil je een koi vijver? Dan is diepte cruciaal. Met folie kun je zelf bepalen hoe diep je vijver wordt, met een voorgevormde vijverbak ben je afhankelijk van een diepte tot maximaal -80cm, wat eigenlijk te ondiep is voor Koi's om ze een prettig leven te bieden.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver