Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijvers schoonmaken? Tips voor een schone vijverbodem

Vijver schoonmaken

Het schoonmaken van de vijver doe je door slib van de bodem te verwijderen, vijveronderhoud beperk je door de vijver juist in te richten.

Hoe maak je de bodem van de vijver schoon?

De bodem van je vijver kan in de loop der tijd vervuilen met organisch afval zoals bladeren en visuitwerpselen. Begin met het verwijderen van grove vuildelen met een schepnet. Als de vervuiling te intens is, kun je overwegen om de vijver leeg te pompen met een dompelpomp of vuilwaterpomp. Herinricht de vijver vervolgens correct: met voldoende waterplanten, een goede laag vijversubstraat en toegevoegde vijverbacteriën.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe verwijder je slib uit je vijver?

Het slib in het vijverwater en op de bodem bestaat uit een mix van resten afgevallen blad, bodemvuil, bezinksel en dode waterplanten. Kortom: organisch afval. De bodem van je vijver is een lastige plek om schoon te maken. De kans is groot dat de vijverbodem een (dikke) laag slib bevat indien je geen vijversubstraat op de bodem hebt aangebracht of onvoldoende vijverplanten. In dat geval zul je de vijver vaak moeten schoonmaken. Wil jij dit nou niet, zorg er dan voor dat je vijver juist ingericht is, dus dat er voldoende en verschillende soorten waterplanten in staan en dat er een goede laag vijversubstraat op de bodem ligt en je vijverbacteriën toevoegt aan het vijverwater.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe houd je de vijver schoon?

Een vijver die in biologisch evenwicht is, behoeft weinig onderhoud. Zorg voor een goede balans tussen planten, vissen en bacteriën. Voeg bij de start vijverbacteriën toe en zorg voor voldoende waterplanten. Beperk het schoonmaken van de vijver tot maximaal twee keer per jaar om het evenwicht niet te verstoren.

Hoe krijg je groene algen verwijderd uit de vijver?

Algen, waaronder zweefalgen en draadalgen, kunnen een plaag vormen in vijvers. Voor draadalgen kun je de grotere kluwens met de hand of een schepnet verwijderen. Zweefalgen kleuren het water groen en duiden op een verstoring in het biologische evenwicht. Het is belangrijk om het evenwicht te herstellen om algen effectief te bestrijden. Bij hevige algengroei is het mogelijk nodig om de vijver opnieuw in te richten.

Vijver schoonhouden van algen

Je denkt misschien dat een vijver per se een pomp of filter nodig heeft om goed te werken, maar dat is eigenlijk een misvatting. Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen zonder dat er een overdaad aan algen ontstaat. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het juist inrichten van de vijver: Bekijk het stappenplan hier.

Vijver leegpompen

Een vijver leegpompen kan om verschillende redenen nodig zijn, bijvoorbeeld voor onderhoud, verandering van het waterpeil of verplaatsing van de vijver. Het is belangrijk om het water op een verantwoorde manier af te voeren, zodat de omgeving en eventuele waterleven er niet door aangetast worden. Dit kan door middel van het gebruik van een waterpomp, een slang of een buis om het water af te voeren naar een afvoer of een andere locatie. Het is aan te raden om professioneel advies te vragen voor het leegpompen van een vijver, vooral als er veel water in de vijver zit of als er kostbare vissen en planten in de vijver aanwezig zijn.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs