Vijveradvies

Vijver inrichten

Een onderhoudsvrije, zelfregulerende vijver begint met de juiste beplanting. Door slim te kiezen voor zuurstofplanten en filterende planten, creëer je een natuurlijk evenwicht waarin algen geen kans krijgen. Dit zorgt voor helder, gezond water zonder voortdurend onderhoud.

Kies jouw formaat of type vijver:

Mini vijver

25 - 90 liter

Tot 90 liter water
(0,5 x 0,5 x 0,3 meter)

100 tot 400 liter water vijver

100 - 400 liter

Tot 400 liter water
(1 x 1 x 0,4 meter)

Vijver 500 1.250 liter

500 - 1.250 liter

Ca. 1.000 liter water
(2 x 1 x 0,5 meter)

Vijver 1.500 3.000 liter

1.500 - 3.000 liter

Ca. 2.500 liter water
(3 x 2 x 0,5 meter)

vijver 3500 - 6000 liter

3.500 - 6.000 liter

Ca. 5.000 liter water
(3,5 x 2 x 0,8 meter)

6.500 - 9.000 liter vijver

6.500 - 9.000 liter

Ca. 7.500 liter water
(5 x 2 x 0,8 meter)

Grote-tuinvijver

10.000+ liter

Natuurvijver, meer of sloot, meer dan 10.000 liter

Plantenfilter instructie

Plantenfilter

Moerasfilter of helofytenfilter voor natuurlijke waterzuivering

Niet zeker hoeveel liter water jouw vijver bevat?

Inhoud berekenen van je vijver
Klik op de afbeelding voor uitleg hoe je het aantal liters water in je vijver kunt berekenen.

Een specifiek soort vijver?

Zwemvijver aanleggen in je tuin

Zwemvijver

Natuurzwembad zonder chemicaliën, met plantenfilter

Spiegelvijver inrichten

Strakke vijver

Spiegelvijver, strak bovenwater met alleen onderwaterplanten

Koivijver aanleggen in je tuin

Visvijver

Met kleine of grote vissen zoals koi in een koivijver

Grote waterpartij vijver

Grote waterpartij

Natuurvijver, meer of sloot, meer dan 50.000 liter

Simon van der Velde

Met de juiste aanpak en een goed beplantingsplan kan je een heleboel geld en onderhoud besparen. Het beplantingsplan heeft meteen gevolgen voor bijvoorbeeld de diepte van de vijver. Ga dus niet eerst graven en dan pas nadenken over het beplantingsplan maar doe dat andersom. Planten zijn heel goed in staat om zelf het water te filteren en het helder, schoon en gezond te houden. Een goed beplantingsplan zorgt ervoor dat algen niet of nauwelijks de kans krijgen om te groeien.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

vijveradvies boek

Simons vijveradvies boek praktische informatie en tips voor een vrijwel onderhoudsvrije waterpartij

Leer de veelvoorkomende fouten kennen en krijg een handig beplantingsplan.

Veelgestelde vragen over vijver inrichten

Vijveradvies

Om je vijver goed in te richten, is het belangrijk om waterplanten te gebruiken die helpen bij het natuurlijk filteren van het water en het schoonhouden van je vijver. Voeg ook een laag vijversubstraat toe om de planten stevig te laten wortelen en nuttige bacteriën te ondersteunen.

Weten wat nodig is om de vijver vanaf nul zo in te richten dat de vijver zichzelf op natuurlijke wijze helder en in balans houdt? Doorloop onze vijvercheck.

Liever in één keer klaar? Kies dan voor een compleet vijverpakket, keuze uit verschillende kleuren en zo samengesteld dat je vijver zichzelf in balans houdt zonder dat jij hier omkijken naar hebt.

Als je vijver na enkele weken nog niet helder is, kan het zijn dat er nog een paar elementen ontbreken om het natuurlijke evenwicht te bereiken. We raden je aan om onze vijvercheck te doen. Hier vind je een stapsgewijze uitleg om een biologisch evenwichtige, zelfonderhoudende vijver te creëren.

Gebruik onze vijvercheck waar stap voor stap aangegeven staat wat jouw vijver nodig heeft om op natuurlijke wijze in balans te blijven. Dit helpt je om snel het juiste evenwicht te vinden voor een heldere en gezonde vijver.

Het is het beste om leidingwater te gebruiken bij het vullen van je vijver. Hoewel leidingwater wat kalk kan bevatten, is het wel veilig en bevat het de juiste bacteriën die helpen bij het opbouwen van een stabiel ecosysteem. Bij grondwater weet je niet precies welke stoffen of bacteriën erin zitten, en dat kan risico’s opleveren voor het biologische evenwicht van je vijver.

Wanneer je je vijver aanlegt, kan onze vijvercheck je stap voor stap begeleiden naar een onderhoudsarme vijver die zichzelf op natuurlijke wijze in balans houdt. Je vindt de check hier: Vijvercheck.

Daarnaast bieden we Complete Vijverpakketten aan, waarmee je vanaf het begin eenvoudig een gezonde en goed uitgebalanceerde vijver kunt creëren.

Overmatige algenvorming in een vijver ontstaat vaak door een gebrek aan voldoende zuurstofplanten en nuttige bacteriën, die essentieel zijn om het biologische evenwicht te behouden. Om algen effectief aan te pakken en te voorkomen dat ze terugkomen, hebben wij een speciaal pakket ontwikkeld: het Vijver Helder Maken Pakket.

Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je vijver goed is ingericht om het natuurlijke evenwicht te ondersteunen. Je kunt dit eenvoudig controleren via onze online vijvercheck voor een optimaal advies.