Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijver fontein: voordelen, werking & zelf maken

Fontein vijver

Een vijver fontein spreekt veel mensen aan doordat het er mooi uitziet en doordat fonteinen en watervallen een gevoel van rust uitstralen.

Waarom een fontein in je vijver?

Een fontein in je vijver ziet er niet alleen leuk uit, maar heeft ook voordelen. Het bewegende water zorgt voor een speels effect en geeft een fijn geluid dat  kan helpen om achtergrondgeluiden in de omgeving te maskeren en een rustgevende sfeer in je tuin te creëren. Verder zorgt een fontein voor een betere watercirculatie in de vijver, waardoor zuurstof beter wordt verdeeld en het risico op algen wordt verminderd. Natuurlijk heb je hier geen fontein voor nodig en is een fontein alleen niet voldoende voor zuurstofrijk water, hier heb je namelijk voldoende en verschillende soorten waterplanten voor nodig. Zorg er dus voor dat jouw vijver juist ingericht is, dit doe je door ons stappenplan te volgen.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe werkt een vijver fontein?

Een fonteinpomp zuigt water uit je vijver op en stuwt het met indrukwekkende kracht door een leiding waarop een sproeikop is bevestigd. Dankzij deze kracht en de fontein ontstaat er een schitterende water ervaring in je vijver. Bovendien kan een compacte fonteinpomp dienen om water omhoog te pompen in een tuin waterornament, wat zorgt voor extra charme.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Biodiversiteit verhogen

Een onderwerp waar wij veel bij stilstaan is biodiversiteit, dit is de variatie aan dieren en insecten binnen een ecosysteem. Biodiversiteit kan op verschillende manieren verhoogd worden, een fontein kan door dieren gezien worden als drinkplek waardoor je dieren lokt naar de vijver. Maar voor insecten zijn fonteinen juist niet ideaal omdat zij op het bewegende water geen eitjes kunnen leggen. Iets waarmee je altijd bijdraagt aan het verhogen van biodiversiteit zijn vijverplanten. Zij bieden allerlei dieren: schuilplaats, nestmateriaal, voeding. Kleurrijke moerasplanten lokken met hun nectar bevatten de bloemen allerlei insecten naar de vijver. Dus wil jij bijdragen aan biodiversiteit, kies dan voor voldoende waterplanten

Hoe maak ik zelf een fontein?

Het maken van een zelfgemaakte fontein in je vijver kan een leuk en bevredigend project zijn. Volg deze stappen om je eigen vijver fontein te creëren:

Plek uitkiezen fontein

Bedenk eerst waar je de fontein in je vijver wilt plaatsen en wat voor soort sproeipatroon je wilt hebben. Houd rekening met de grootte van je vijver en de gewenste hoogte van de fontein.

Pomp uitkiezen

Selecteer een geschikte fonteinpomp op basis van de grootte van je vijver en de gewenste hoogte en kracht van de fontein. Zorg ervoor dat de pomp voldoende capaciteit heeft om het water op de gewenste hoogte te spuiten.

Benodigdheden verzamelen

Je hebt een fonteinpomp, een sproeikop, een flexibele slang die op de pomp past, en mogelijk een basis of standaard nodig om de sproeikop op de gewenste hoogte te plaatsen.

Fontein monteren

Bevestig de sproeikop aan de pomp met behulp van de flexibele slang. Plaats de basis of standaard op de bodem van de vijver, zodat de sproeikop net onder of boven het wateroppervlak zit, afhankelijk van het gewenste effect.

Verberg de pomp

Zorg ervoor dat de pomp en de slang goed verborgen zijn, zodat ze niet zichtbaar zijn in het uiteindelijke ontwerp. Je kunt ze camoufleren met stenen, vijverplanten of andere decoratieve elementen die passen bij de stijl van je vijver en tuin.

Welke pomp gebruiken voor fonteinen?

Voor het aanleggen van een fontein in je vijver heb je een geschikte fonteinpomp nodig. Het type pomp dat je kiest, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je vijver en de gewenste hoogte en kracht van de fontein. Bij het kiezen van een fonteinpomp zijn er enkele aspecten waar je op moet letten:

  1. Capaciteit: De capaciteit van de pomp wordt meestal aangeduid in liters per uur (L/u). Kies een pomp met voldoende capaciteit om het water op de gewenste hoogte en met de gewenste kracht te spuiten.
  2. Opvoerhoogte: De opvoerhoogte is de maximale hoogte waarop de pomp het water kan spuiten. Zorg ervoor dat de pomp die je kiest een opvoerhoogte heeft die geschikt is voor de gewenste hoogte van je fontein.
  3. Energie-efficiëntie: Kies een energiezuinige pomp om de operationele kosten laag te houden en de impact op het milieu te minimaliseren. Moderne pompen met een laag energieverbruik zijn beter voor zowel je portemonnee als het milieu.

Hebben vissen last van een fontein?

Vissen kunnen last hebben van een fontein in de vijver, afhankelijk van de grootte van de fontein, de sterkte van de stroming en het type vissen in de vijver. De vissen kunnen bijvoorbeeld last hebben van de waterstroming, het zuurstofniveau, temperatuurschommelingen en gebrek aan rustige plekken in de vijver. Sommige vissen, vooral die gewend zijn aan stilstaand water, kunnen moeite hebben met sterke stromingen die door sommige fonteinen worden veroorzaakt. Ze kunnen het moeilijk vinden om tegen de stroming in te zwemmen en kunnen stress ervaren. Hoewel fonteinen kunnen helpen om zuurstof in het water te brengen, kan te veel turbulentie in kleine vijvers leiden tot fluctuerende zuurstofniveaus, wat niet ideaal is voor de vissen. In sommige gevallen kan een fontein die het wateroppervlak breekt, leiden tot snellere temperatuurschommelingen, vooral in kleinere vijvers. Dit kan stressvol zijn voor vissen. Vissen hebben rustige plekken nodig om te rusten en zich te verbergen. Een constante stroming of turbulentie kan deze rustige zones verminderen.

Fontein samen met waterplanten

Wanneer je overweegt een fontein aan je vijver toe te voegen, is het essentieel om rekening te houden met de invloed hiervan op de waterplanten. De stroming die door de fontein ontstaat kan namelijk de groei van waterplanten hinderen. Om ervoor te zorgen dat je waterplanten optimaal kunnen groeien en bloeien, is het raadzaam ze niet direct naast of in het pad van de fontein te planten. Kies in plaats daarvan voor een locatie verder weg van de fontein, waar de stroming minder sterk is. Op deze manier hebben de planten de beste kans om te groeien en bloeien.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver