Vijver aanleggen

Wil je een tuinvijver aanleggen met folie en zonder gedoe met ingewikkelde apparatuur en chemicaliën?

Met Simons duidelijke stap-voor-stap handleiding leg je op een natuurlijke en duurzame manier jouw droomvijver aan. Dit biedt je een volledig inrichtingsplan voor je vijver, compleet met persoonlijk beplantingsadvies op maat.
Vijver aanleggen stappenplan tuinvijver

Tuinvijver aanleggen: jouw stap-voor-stap gids

Zonder de juiste aanpak kunnen vijvers verkeerd uitgegraven worden. Ik heb vaak mensen gezien die spontaan een gat graven en daar folie in willen leggen zonder een degelijk ontwerp. Hoewel het graven en plaatsen van de folie meestal wel lukt, ontstaan er vaak problemen bij het inrichten van de vijver. Zo kan een ondoordachte vijver zonder duidelijke zones niet goed functioneren. Neem bijvoorbeeld een vijver zonder zones die 1.50 m diep is; zo’n vijver kan nauwelijks planten huisvesten. Waterlelies, hoewel ze in het water leven, kunnen bijvoorbeeld “verdrinken” als ze te diep worden geplaatst.

Om deze en andere valkuilen te voorkomen, heb ik voor jou dit stappenplan samengesteld.

Heb jij een specifieke vijver?

Heb je een specifieke vijver dan hebben wij aanvullende tips voor je. Selecteer jouw soort vijver of kies op basis van water inhoud als jouw vijver er niet tussen staat. Voor een kleine vijver van 500 – 10.000 liter water gaat het stappenplan hieronder verder.

Zwemvijver aanleggen in je tuin

Zwemvijver

Spiegelvijver

Spiegelvijver

Koivijver aanleggen in je tuin

Koivijver

Plantenfilter

Plantenfilter

Mini vijver

Mini vijver

< 500 liter

Kleine vijver

Kleine vijver

500 – 10.000 liter

Grote vijver

Grote vijver

10.000 – 100.000 liter

Natuurlijke vijver aanleggen

Mega vijver

> 100.000 liter

Vijver aanleggen 5 stappenplan: hoe leg je een vijver aan? (inclusief tips van Simon)

Simon van der Velde

Met de juiste combinatie van planten en slimme planning kan je een onderhoudsvrije natuurlijke vijver creëren, zonder de noodzaak van dure pompen, filters of waterverbeteraars.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Stap 1: Bepaal vijversoort en de juiste plek

Zwemvijver aanleggen
 • Planning: Voordat je begint met graven, is het essentieel om goed na te denken over het doel van je vijver. Wil je een zwemvijver, een koivijver of gewoon een decoratieve vijver?
 • Locatie: De locatie van je vijver heeft invloed op zijn gezondheid. Een zonnige plek met 4-6 uur zonlicht per dag is ideaal.
 • Vergunning: Voor het uitgraven van een vijver is meestal geen vergunning nodig. Echter, bijzondere constructies, zoals een spiegelvijver, kunnen wel een vergunning vereisen.

Simons tip

Start altijd met een duidelijk plan voordat je begint met graven.

Stap 2: Maak een plattegrond

Vijverzones tekening vijverbeplantingsplan
 • Zones: Een vijver kan tot vijf zones bevatten. Voor kleinere vijvers wordt aangeraden om twee tot drie zones aan te houden voor planten. De vijver moet minstens 80-100 cm diep zijn om de verschillende zones te kunnen bevatten.
 • Belangrijke zones: De moeraszone (-10 tot -20 cm) is cruciaal omdat hier veel planten komen te staan.

Simons tip

Zorg ervoor dat je de zones niet te smal maakt, want anders heb je te weinig ruimte voor de waterplanten.

Stap 3: De vijver uitgraven, berekenen vijverfolie en bekleden

Vijver uitgraven en bekleden
 • Voorbereiding: Controleer voordat je begint met graven eerst het grondwaterpeil. Dit kan door op het diepste punt van de vijver een gat te boren.
 • Uitgraven: Als het gat droog blijft, kun je beginnen met uitgraven. Houd er rekening mee dat er veel grond uit het gat komt.
 • Vijverfolie: Zodra het gat klaar is, kan het worden bekleed met vijverfolie. Verwijder eerst scherpe objecten uit de grond.

Simons tip

Werk de randen van de vijver netjes af met stenen of bevestig de folie aan een houten rand.

Stap 4: Zorg voor een goed vijverbeplantingsplan

vdvelde vijver beplanten
 • Balans: Het is belangrijk dat er balans is in je vijverbeplanting. Hiermee verminder je de kans op algengroei en zorg je voor helder water.
 • Natuurlijk evenwicht: Simons stelling is dat technische hulpmiddelen, zoals filters, niet nodig zijn als je een goed beplantingsplan hebt. De planten kunnen de vijver zelf schoon en helder houden.

Simons tip

Door een goed beplantingsplan te hebben, bespaar je op jaarbasis gemiddeld € 200 tot € 300 aan watertesten en waterverbeteraars.

Stap 5: Onderhoud en verdere inrichting

Waterplanten vijver zonder vijverpomp vijverfilter
 • Onderhoud: Net als moerasplanten dragen waterplanten bij aan helder water. Planten zoals kalmoes, Japanse holpijp en snoekkruid zijn uitstekende keuzes.
 • Aanleg: De beste tijd om een vijver aan te leggen is wanneer het niet vriest. Houd rekening met seizoensveranderingen.
 • Kosten: Het gemiddelde kostenplaatje voor het aanleggen van een vijver met folie ligt rond de € 200 per m2. Met een goed plan kun je onnodige kosten vermijden.

Simons tip

Eerst planten en substraat in de vijver plaatsen, daarna pas water toevoegen. En laat je niet verleiden tot de aankoop van onnodige technische apparaten en waterverbeteraars.

Veelgestelde vragen over een vijver aanleggen

Wil je je eigen vijver aanleggen met folie, houd dan rekening met gemiddelde kosten van € 200 per m2. Een goed plan maken kan onnodige kosten voorkomen. Simons vijveradvies boek geeft je alle tips & tricks om geld te besparen en in één keer een succesvolle, heldere vijver aan te leggen.

Vijvers aanleggen kan het hele jaar door, behalve als het vriest. De weersomstandigheden zijn zo veranderd vergeleken met 25 jaar geleden, dat de seizoenen steeds minder afwijkend zijn geworden. Onze kwekerij hebben wij bijvoorbeeld het hele jaar door gevuld met waterplanten. In het najaar groeien planten niet zo snel, maar ze overwinteren en lopen in het voorjaar direct weer uit. Ze zijn winterhard. Zodoende kun je dus het hele jaar door een vijver graven en vijverplanten planten. De enige uitzondering op deze regel is wanneer het vriest, want dan ligt er ijs op het water. Dan zal een vijver aanleggen een stuks lastiger zijn.

Deel II. Vijver inrichten in 6 stappen

Nadat je vijver is gegraven en de folie is gelegd, is het tijd om de vijver te gaan inrichten. Simons stappenplan zorgt ervoor dat je het hele jaar door kunt genieten van een heldere, biologisch evenwichtige en onderhoudsarme vijver.

vijveradvies boek

Wil je nog meer handige tips?

Leer de veelvoorkomende fouten kennen en krijg een handig beplantingsplan, samen met tal van waardevolle tips in Simons Vijveradvies Boek.

Dit zeggen onze klanten!

Uitstekend klantbeoordeling vdvelde.com 300+ recenties op

Simon van der Velde

Simon van der Velde: Expert in vijvers en een voorstander van biodiversiteit en duurzaamheid

Simon van der Velde is een expert in vijvers met meer dan 35 jaar ervaring in het ontwerpen van droomvijvers. Hij is de oprichter van “Van der Velde Waterplanten“, een bedrijf dat zich richt op het creëren van biodiverse en natuurlijke vijvers zonder gebruik te maken van pompsystemen en filters. Simon’s visie gaat verder dan alleen het aanleggen van mooie vijvers; hij wil ook bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Naast zijn werk als vijverspecialist is Simon een gepassioneerde natuurliefhebber en zet hij zich in voor het behoud van de natuur en het milieu. Hij inspireert mensen om op een duurzame manier om te gaan met hun tuin en de natuurlijke omgeving. Simon’s passie voor biodiversiteit en natuurlijke levensstijl maakt hem een voorvechter van duurzaamheid en een belangrijke speler in het herstel van de natuurlijke balans in onze wereld.

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.