Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

UV lamp of UVC lamp heb je niet nodig in jouw vijver

UV lamp vijver

Denk je dat elke vijver een pomp nodig heeft? Denk opnieuw! Een goed ingerichte vijver met planten bespaart je energie én zorgen.

Hoeveel watt moet een UV lamp voor de vijver zijn?

De effectiviteit van een UV-lamp in de vijver wordt voornamelijk bepaald door de wattage. Voor een heldere vijver dien je, afhankelijk van de visbezetting en andere factoren, te rekenen op 2 tot 4 watt per 1.000 liter water. Bij een gemiddelde tuinvijver met een lage tot gemiddelde visbezetting is 2 watt per 1.000 liter vaak voldoende. Houd er wel rekening mee dat een UV-lamp, vijverpomp en andere mechanische middelen op jaarbasis hoge energiekosten met zich meebrengen. Daarbij komt ook het onderhoud en eventuele reparatie om de hoek kijken, een UV lamp gaat namelijk maar één seizoen mee, wat betekent dat de lamp vier keer per jaar vervangen zal moeten worden.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe lang moet de UV lamp aan in de vijver?

In traditionele vijversystemen waar gebruik gemaakt wordt van pompen en dergelijke om het water helder te houden, wordt een UV-lamp vaak continu aan gelaten, ofwel 24 uur per dag, vooral in de lente en zomer wanneer de zon het meeste schijnt en algenbloei het grootst is. Echter is het ook mogelijk om de UV-lamp minder frequent in te schakelen. Je kunt ervoor kiezen de lamp alleen in te schakelen wanneer je een zichtbare toename van algen waarneemt of tijdens perioden van intense zonneschijn. In zo'n scenario kan de lamp bijvoorbeeld dagelijks voor 4-6 uur worden ingeschakeld. Dit vermindert het energieverbruik en de impact op het milieu, terwijl het nog steeds helpt de algenbloei enigszins onder controle te houden. Het is wel belangrijk om te onthouden dat een UV-lamp alleen zweefalgen aanpakt en niet de oorzaak van de algenbloei. Wil je alle soorten algen tegengaan zodat je niet meer te maken krijgt met vijverproblemen? Zorg er dan voor dat je vijver juist is ingericht: Via ons stappenplan.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Wat doet een UV lamp in de vijver?

Een UV-lamp in de vijver, ook wel een UV-clarifier of UV-sterilisator genoemd, heeft als hoofddoel het bestrijden van zwevende algen, waardoor de vijver helder blijft. Hier is hoe het werkt:

  • Bestrijden van Zweefalgen: Wanneer vijverwater, dat zweefalgen bevat, door een UV-licht apparaat stroomt, worden de algen blootgesteld aan ultraviolet licht. Dit UV-licht beschadigt het DNA van de algen, waardoor ze afsterven en klonteren.
  • Klontering: Nadat de algen zijn gedood door de UV-straling, klonteren ze samen tot grotere deeltjes.
  • Filtering: Deze grotere deeltjes zijn vervolgens gemakkelijker te verwijderen door het vijverfilter. Zodra het water door het filter stroomt, worden deze grotere klonten algen uit het water gezeefd en blijft het water helder.
  • Beperking van Ziekteverwekkers: Hoewel het primaire doel het bestrijden van zweefalgen is, kan een UV-lamp ook helpen bij het verminderen van schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers in het water, wat bijdraagt aan een gezondere vijver omgeving voor vissen en andere inwoners.

Het is belangrijk om te benadrukken dat terwijl een UV-lamp effectief is in het helder houden van vijverwater door zweef algen te bestrijden, het niet overtollige voedingsstoffen of oorzaken van algenbloei aanpakt. Het op volledige manier inrichten van de vijver volgens ons stappenplan adviseren wij dan ook altijd boven mechanische apparatuur zoals pompen, filters en lampen.

UV Lamp vs Vijverbacteriën

Een vijverpomp wordt overbodig in een vijver die goed is ingericht met zuurstofplanten. Deze planten zorgen voor zuivering en beluchting van het water, zuurstofproductie, opname van voedingsstoffen, en voorkomen algengroei. Hierdoor verbeteren ze de waterkwaliteit en het biologisch evenwicht in de vijver.

UV Lamp

Vijverbacteriën

❌ Verstoort ✅ Herstelt en bevordert
❌ Tijdelijk ✅ Continu
❌ Regelmatig ✅ Minimal
❌ Kan schadelijk zijn ✅ Veilig
❌ Vervanging & stroom ✅ Lage kosten
❌ Enkele jaren ✅ Langdurig
❌ Stroomverbruik ✅ Milieuvriendelijk
✅ Doodt algen ✅ Voorkomt overgroei
❌ Complexer ✅ Eenvoudig
❌ Potentieel gevaarlijk ✅ Veilig

Is een UV-lamp nodig in de vijver?

Veel mensen gaan ervan uit dat een UV-lamp essentieel is om algen in de vijver te bestrijden en om het water kristalhelder te houden. Deze overtuiging komt voornamelijk doordat algenbloei een veelvoorkomend probleem is in vijvers en het gebruik van UV-licht een directe en effectieve manier is om zweefalgen te doden. Maar wat velen niet beseffen, is dat een vijver, mits op de juiste manier aangelegd en onderhouden, ook op een natuurlijke manier helder en gezond kan blijven.

Ons stappenplan biedt een organische benadering om het evenwicht in de vijver te behouden en de noodzaak van een UV-lamp te vermijden:

  1. Vijversubstraat: Het aanleggen van een goede vijversubstraat zorgt voor een solide basis. Het biedt een plek voor nuttige bacteriën om zich te vestigen en helpt bij de afbraak van organisch afval.
  2. Zuurstofplanten: Deze planten zijn onmisbaar in elke vijver. Ze produceren zuurstof, wat essentieel is voor het vijverleven, en helpen tegelijkertijd bij het verwijderen van overtollige voedingsstoffen uit het water, waardoor de groei van algen wordt voorkomen.
  3. Waterlelies: Niet alleen zijn ze mooi, maar waterlelies bieden ook schaduw, wat de groei van algen beperkt doordat ze de hoeveelheid direct zonlicht in de vijver verminderen.
  4. Moerasplanten: Deze planten, vaak geplaatst aan de randen of ondiepe delen van de vijver, helpen bij het filteren van het water en bieden ook een habitat voor nuttige insecten en andere dieren.
  5. Waterplanten: Verschillende waterplanten nemen voedingsstoffen uit het water op die anders algen zouden voeden. Ze werken als een natuurlijk filter en dragen bij aan de biodiversiteit van de vijver doordat nuttige insecten zoals bijen en vlinders op de planten afkomen.
  6. Vijverbacteriën: Het introduceren van specifieke vijverbacteriën helpt bij het afbreken van organisch materiaal en het beperken van algenbloei. Ze spelen een belangrijke rol in het behoud van natuurlijk evenwicht van het vijverwater.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kan je een vijver creëren die niet alleen mooi is, maar ook in balans en gezond, zonder afhankelijk te zijn van UV-licht of andere mechanische middelen, wat resulteert in een natuurlijk uitziende vijver waarmee je jezelf tijd en kosten bespaart.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver