Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Trompetbekerplanten, Sarracenia | De plant voor wie geen insecten wil bij de vijver

Trompetbekerplanten, ook wel bekend als Sarracenia’s, zijn vleesetende planten die zowel geschikt zijn voor binnen als buiten. Ze zijn vanwege hun vlieg vangen de functie ideaal voor vijver eigenaren die liever niet te veel insecten rondom de vijver hebben. Wil jij alles weten over deze unieke plantensoort? Lees dan verder.

Trompetbekerplanten kopen?

Shop onze trompetbekerplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij

Alles over de trompetbekerplant

  • Welke soorten trompetbekerplanten zijn er?
  • Welke functie hebben trompetbekerplanten bij de vijver?
  • Zijn trompetbekerplanten het hele jaar geschikt?
  • Hoe groot worden trompetbekerplanten en hoe lang leven ze?

Welke soorten trompetbekerplanten zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten Sarracenia’s, een paar van de bekendere soorten zijn de: Sarracenia flava, Sarracenia en de oreophila psittacina. Sarracenia, ook bekend als bekerplant, is een vleesetende plant met trechtervormige bladeren die insecten aantrekken en vangen. Het is populair onder liefhebbers van vleesetende planten vanwege de opvallende vorm en voedingswijze. Om gezond te blijven, heeft Sarracenia specifieke zorg- en groeiomstandigheden nodig, zoals een vochtige, zure grond en regenwater of gedestilleerd water voor bewatering. Hierom zijn is de Sarracenia een perfecte waterplant voor in iedere soort vijver.

Zijn trompetbekerplanten het hele jaar geschikt?

Trompetbekerplanten, ook wel bekend als Sarracenia's, zijn winterharde waterplanten die het hele jaar door geschikt zijn voor in de vijver. In tegenstelling tot veel andere vleesetende planten, die tropische of subtropische klimaten vereisen, zijn trompetbekerplanten bestand tegen koude temperaturen en kunnen ze zelfs in zeer koude klimaten overleven. Trompetbekerplanten hebben aangepaste bladeren die een trechtervormige buis vormen die insecten aantrekken en vangen. Deze bladeren zijn bestand tegen vorst en kunnen ook blijven drijven op het wateroppervlak. Hierdoor kunnen ze het hele jaar door in de vijver blijven, zelfs in de winter wanneer andere planten zijn afgestorven.

Welke functie hebben trompetbekerplanten bij de vijver?

Sarracenia's kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een vijver vanwege hun bijzondere uiterlijk en hun nuttige functie. Door hun vleesetende eigenschappen helpen Sarracenia's de insectenpopulatie rondom de vijver onder controle te houden en kunnen ze op natuurlijke wijze helpen bij het beheersen van plagen. Daarnaast kunnen Sarracenia's ook bijdragen aan de waterzuivering van het water in de vijver. De bladeren van de planten dienen als filters en verwijderen schadelijke stoffen en voedingsstoffen uit het water. Dit kan helpen om de waterkwaliteit en hiermee de waterwaardes te verbeteren voor vissen en andere waterdieren en de algengroei te verminderen.

Hoe groot worden trompetbekerplanten en hoe lang leven ze?

Trompetbekerplanten kunnen tussen de 20 en 60 centimeter groot worden afhankelijk van welk soort trompetbekerplant je kiest, de Juthatip wordt namelijk tot wel 60 centimeter hoog, de Maroon en de Venosa wordt gemiddeld rond de 20 centimeter groot. De levensduur van trompetbekerplanten kan variëren, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals; de soort, groeiomstandigheden en zorg. Over het algemeen kunnen deze vijverplanten enkele jaren tot tientallen jaren leven.

Veelgestelde vragen over trompetbekerplanten

Sarracenia’s worden per 2 stuks verkocht, er zijn 3 verschillende varianten: ‘maroon’, ‘Juthatip’ en ‘Venosa’. De waterplanten kosten slechts 14,95,-.

Sarracenia’s koop je bij waterplantenkwekerij van der Velde Waterplant. Wij kweken al onze planten op natuurvriendelijke en biologische wijze. Ook geven wij altijd een 100% groei en bloeigarantie.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver