Een biologisch evenwichtige en zelfvoorzienende terrasvijver
Een terrasvijver is een prachtige aanwinst voor elke tuin, balkon of terras. Als je jouw terrasvijver inricht volgens ons stappenplan, kun je genieten van een vijver die weinig onderhoud vereist. Deze vijver behoudt zelf zijn natuurlijke balans, waardoor jij meer tijd overhoudt om te ontspannen zonder je zorgen te maken over het onderhoud.
Door het natuurlijk inrichten van je terrasvijver draag je actief bij aan de verrijking van de biodiversiteit. Je schept een leefomgeving waar waterplanten, kleine waterdiertjes en insecten kunnen floreren. Dit bevordert niet alleen het milieu, maar brengt ook leven en beweging in je buitenruimte.
Een natuurlijk aangelegde terrasvijver betekent ook dat je geen chemische middelen nodig hebt. Dit verlaagt de impact op het milieu en zorgt voor een gezonder leefklimaat voor zowel de planten als dieren in en rondom de vijver.
Kortom, door te kiezen voor een natuurlijk ingerichte terrasvijver volgens ons stappenplan, kies je voor een stijlvolle en milieubewuste aanvulling in je tuin, die zowel onderhoudsarm is als bijdraagt aan het behoud van een natuurlijke omgeving.
Terras vijver maken in 5 simpele stappen
Een terrasvijver is gemakkelijk te creëren. Met de juiste planten heb je namelijk geen pomp of filter nodig, waardoor je het hele jaar door van je terrasvijver kunt genieten. Je hebt slechts vier benodigdheden nodig:
- Een bak, ton of schaal
- Vijversubstraat
- Vijverplanten
- Kraanwater
Stap 1: Kies een bak of pot voor jouw terras vijver
Begin met het kiezen van een mooie schaal of pot voor jouw terrasvijver. Zorg ervoor dat de bak of pot minstens 20 centimeter diep is, zodat je vijverplanten voldoende ruimte hebben om te gedijen en te bloeien. Kies iets dat jou aanspreekt en dat past bij de stijl van jouw buitenruimte.
Stap 2: Kies de locatie voor jouw terrasvijver uit
Je kunt jouw terrasvijver op verschillende locaties neerzetten, zoals in de tuin, op het terras of zelfs op het balkon. Het is echter belangrijk om te realiseren dat een terrasvijver doorgaans een beperkt en ondiep waterreservoir is. Tijdens de warme zomermaanden kan dit leiden tot algenvorming als gevolg van de zonlichtreflectie. Bovendien kan het water sneller verdampen door de hitte. Om deze problemen aan te pakken, kun je overwegen om zuurstofplanten in de vijver te plaatsen. Deze planten blokkeren niet alleen het zonlicht, maar dragen ook bij aan een goede waterkwaliteit en voorzien de vijver van voldoende zuurstof.
Simons advies voor een zuurstofplanten
Voor een terrasvijver kan je het beste kiezen voor Hoornblad, Waterpest en Mosballen. Deze zuurstofplanten kunnen namelijk los in het water gegooid worden waardoor zij weinig ruimte in beslag nemen.
Losse Zuurstofplanten Set - S
• Zuurstofplanten
• Volgroeide hoogte: 80 cm
• Plaatsing: los in het water
Stap 3: Maak eventueel hoogteverschillen in jouw terrasvijver
Als derde stap is het een optie om hoogteverschillen te introduceren in jouw terrasvijver. Dit kun je bereiken door stenen op de bodem van de vijver te plaatsen. Hierdoor kun je jouw waterplanten op diverse niveaus in de vijver positioneren, wat een boeiend en speels effect geeft. Veel mensen ervaren dit als een aantrekkelijke toevoeging aan hun terrasvijver.
Stap 4: Voeg substraat toe aan de bodem
Kleine vijvers, net als grote waterpartijen, vereisen een solide basis. Vijversubstraat trekt namelijk nuttige bacteriën aan die de waterhelderheid bevorderen. Bovendien is een substraatlaag essentieel om de plantenwortels een geschikte ondergrond te bieden om zich te verankeren. Zonder substraat kunnen de vijverplanten niet adequaat wortelen en zullen ze een kortere levensduur hebben. Ons substraat bestaat uit poreuze steenkorrels, wat de vijver een natuurlijke uitstraling geeft. Bovendien zijn deze korrels milieuvriendelijk, vergen ze weinig onderhoud en hebben ze een zeer lange levensduur. Met substraat leg je een natuurlijke en stevige basis voor jouw vijvertje.
Simons advies voor een vijversubstraat
Gebruik 5 liter substraat (1 emmer) om op de vijverbodem te plaatsen zodat waterplanten goed kunnen wortelen.
POND SUBSTRATE Vijversubstraat - 5 liter
• 5 L dekt 25 cm ↥ 5 cm
• Zware kwaliteit voor de beste filtering
• Extra poreus: optimale planten groei
Stap 5: Kies waterplanten uit voor jouw terrasvijver
Vaak zijn mensen die een terrasvijver willen creëren onzeker over welke planten het beste bij hun vijvertje passen. Daarom is het sterk aanbevolen om te opteren voor een terrasvijver set. In zo’n set vind je alles wat je nodig hebt, waardoor je geen grote zakken met grond en klei hoeft aan te schaffen. Op deze manier kun je snel en moeiteloos genieten van een prachtige terrasvijver die je zelf hebt aangelegd.
Simons advies voor waterplanten
Met een complete terras vijverset ben je qua planten betreft in één keer klaar omdat onze minivijver set de vier soorten waterplanten bevat die nodig zijn voor een gebalanceerd vijvertje.
Mini vijverset - Wit + Zuurstofplanten tegen Algen
• Voor 25 – 100 L
• 11 planten
• Plaatsing: -10 tot -20 cm