Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Steuren, Acipenser sturio: Straalvinnige vis

Steur vijver steuren

De Steur, Acipenser sturio, is een straalvinnige vis die hoort tot de familie steuren, de vis komt veel in het wild voor, maar ook in vijvers.

Alles over Steuren

Steuren zijn grote, langwerpige vis die in het wild veel voorkomt in rivieren en meren in Europa, Azië en Noord-Afrika. De steur komt van oorsprong uit Europa en is een zoetwatervis die vaak in de natuur voorkomt. Doordat de vis van origine in de natuur voorkomt kan hij erg groot worden. Steuren zijn vaak een belangrijk onderdeel van de visserij in de regio waar ze voorkomen en worden vaak gegeten als delicatesse. De populatie van de steur is echter in de afgelopen jaren flink afgenomen door overbevissing, verontreiniging van het water en verlies van hun leefgebied. Veel landen hebben nu beschermingsmaatregelen genomen om de populatie van de steur te herstellen. In een goed onderhouden vijver die op de juiste manier is ingericht kunnen steuren oud worden en een fijn leven hebben.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De ideale vijver voor de Steur in Nederland

De ideale vijver voor een steur is een vijver waar de vis alleen in rondzwemt. De steur is namelijk redelijk lang en heeft daardoor veel ruimte nodig om te kunnen zwemmen en draaien. Ook ziet de steur erg slecht, wanneer er visvoer in de vijver gegooid wordt ziet de steur dit niet waardoor de vis meestal zijn voer van de bodem eet. Wanneer er te veel andere vissen in  de vijver aanwezig zijn is het voer al op voordat het de steur bereikt heeft. Een steur kan zeker in een vijver geplaatst worden waar vijverplanten aanwezig zijn alleen moet er wel opgelet worden welke planten er geplaatst worden in de vijver. Een steur is namelijk een grote vis die veel bewegingsvrijheid nodig heeft. Wanneer je vijver veel zwevende waterplanten bevat is dit nadelig voor de steur, hij kan namelijk verstrikt raken in de waterplanten, wanneer hij hier niet zelf uitkomt kan de steur vermoeid raken en uiteindelijk verdrinken. Hierom is het belangrijk om te kiezen voor drijvende zuurstofplanten zoals mooie waterlelies of krabbenscheer. Deze planten zorgen voor een mooi effect in jouw vijver, bovendien geven zij zuurstof af aan het water waardoor het water helder is en de steur gezond blijft.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe overwintert een Steur in de vijver?

Steuren kunnen goed tegen koude temperaturen, wanneer de watertemperatuur daalt tot ongeveer 10 graden zal je merken dat de steur snel in het rond gaat zwemmen omdat de vijvervis opzoek is naar eten om de winter door te komen. Wanneer de steur goed op gewicht is en het water in de vijver rijk is aan zuurstof, dan kan de steur rustig de winterperiode tegemoet gaan zonder stress te ervaren. De steur daalt dan neer op de bodem van de vijver en zal in winterslaap verkeren. Wanneer het weer warmer wordt buiten, zal de steur vanzelf weer naar boven komen. Het is wel belangrijk om de vijver open te houden, als je opmerkt dat de vijver dicht vriest, verwijder dan het ijs van het wateroppervlak zodat de steur voldoende zuurstof krijgt.

Hoe groot en oud kunnen steuren worden?

Steuren leven voornamelijk in het wild. In de vrije natuur kan deze vis indrukwekkende afmetingen bereiken, tot wel zes meter in lengte en een gewicht van maximaal 400 kilogram! Bovendien kan hij tot wel 50 tot 100 jaar oud worden. Een steur wordt ongeveer 50 tot maximaal 100 jaar oud. Als de steur een goed leven heeft waarbij hij voldoende voer krijgt, het water voorzien is van voldoende zuurstof en hij weinig stress ervaart kan hij een 100 jarige leeftijd bereiken.

Hoeveel leefruimte heeft de steur nodig?

Omdat steuren een lengte van wel 6 meter kunnen bereiken is het belangrijk dat ze in een vijver geplaatst worden waar ze voldoende ruimte hebben om vrij te kunnen zwemmen. De vijver moet voor een steur minimaal 10 meter lang zijn, dit betekent dat er per steur ongeveer 1.000 liter water beschikbaar moet zijn. Dit is belangrijk omdat een steur zich in een vijver die kleiner is minder goed kan keren en hierdoor gemakkelijk vast kan komen te zitten.

Wat eet de steur?

Steuren zijn dol op insecten die veel eiwitten bevatten zoals muggenlarven, meelwormen en regenwormen. Ook andere insecten die in het water terechtkomen en naar de bodem zinken eet de steur op. Hiernaast is het belangrijk om de steur te voeren met visvoer, kies voor visvoer dat rijk is aan vitamines en mineralen om de steur sterk en gezond te houden. De steur moet een aantal keer per week gevoed worden. Belangrijk om te weten is dat de steur geen voer eet dat al langer dan een uur op de bodem van de vijver ligt. Voer hier om je steur meerdere malen kleine hoeveelheden voer per dag.

Kan een steur in groepen leven?

Doordat de steur een grote vis heeft is het voor een steur minder gemakkelijk om zich om te draaien, hier heeft hij voldoende ruimte voor nodig. Verder heeft een steur een slecht gezichtsvermogen wat maakt dat hij het voer dat in de water wordt gegooit vaak pas na een tijdje ziet. Wanneer er andere vissen in de vijver zwemmen hebben deze het voer van de steur vaak al opgegeten voordat de steur het voer heeft opgemerkt. Hierom vind een steur het fijner om alleen te leven.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs