Spiegelvijvers | Wat is een spiegelvijver en hoe kan je het beste een strakke vijver aanleggen?
Een spiegelvijver is een unieke eyecatcher in je tuin, al vereist een strakke vijver aanleggen wel enige precisie. De weerspiegeling van het water is natuurlijk waar het allemaal om draait en die creĆ«er je alleen met het schoonste water. Voor wie houdt van een strak design, is een ondiepe spiegelvijver interessant; het kan een verrijking zijn voor je kleine tuin. Met zoān vijver lijkt je tuin namelijk groter dan hij in werkelijkheid is. Er komt het nodige kijken bij de aanleg en het onderhoud van een spiegelvijver. Daarover adviseren wij je graag.
Alles over spiegelvijvers
- Wat is een spiegelvijver?
- Wat kost een spiegelvijver?
- Hoe maak je een strakke vijver?
- Welke waterplanten kunnen in een spiegel vijver?
- De diepte en vormgeving van spiegel vijvers
- Onderhouden van een spiegelvijver
Wat is een spiegelvijver?
Een strakke spiegelvijver heeft een modern en gestroomlijnd ontwerp dat zich concentreert op een glad oppervlak dat lijkt op een spiegel. Gepolijst beton of gladde stenen worden vaak gebruikt voor de vijverrand en het wateroppervlak wordt zo vlak mogelijk gehouden. De vijver kan verschillende vormen hebben en bevat vaak waterplanten die niet of nauwelijks boven het wateroppervlak uitgroeien, een spiegelvijver kan net als andere soorten vijvers vijvervissen bevatten. Het ontwerp is gericht op een minimalistische uitstraling met strakke lijnen en symmetrische patronen. Een strakke spiegelvijver kan dienen als esthetische aanvulling op de tuin of als rustige plek om te ontspannen en te reflecteren. Het onderhoud is relatief eenvoudig, het is alleen belangrijk dat er regelmatig losse bladeren van het wateroppervlak gehaal worden.
Wat kost een spiegelvijver?
Als je geĆÆnteresseerd bent in het aanleggen van een strakke spiegelvijver, moet je rekening houden met de kosten. Gemiddeld ligt het bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro. Dit komt voornamelijk door de materiaalkosten voor het aanleggen van de vijver. Natuurlijk hangt de totaalprijs af van de grootte van de vijver en het soort vijverplanten en vissen dat je kiest. Ook moet er rekening gehouden worden met de kosten die het inrichten van de vijver met zich meebrengen.
Zuurstofplanten voor in de spiegelvijver
Hoe maak je een strakke vijver?
Ga je een spiegelvijver aanleggen, realiseer je dan ten eerste dat de ondergrond van de vijver stabiel moet zijn. Wij adviseren zwart EPDM-folie, dat tientallen jaren meegaat en dankzij de donkere kleur het beste effect geeft voor je strakke vijver. Het leggen ervan vraagt wel enige expertise. Een spiegelvijver vraagt daarnaast om een uiterst glad oppervlak, anders kan het uiteraard niet goed spiegelen. Dit betekent dat de vijverfolie strak moet worden aangelegd. En omdat een reflecterende vijver vooral decoratief is bedoeld, geldt: hoe strakker de randen naar beneden aflopen, hoe beter. Goed om te weten: je spiegelvijver komt het best tot zijn recht wanneer je een lange en een korte kant aanlegt, met scherpe hoeken. Vandaar dat vaak gekozen wordt voor een rechthoekig model.
Welke waterplanten kunnen in een spiegel vijver?
Om te snelle en te veel opwarming van het water in de ondiepe spiegelvijver te voorkomen, raad ik aan om vijversubstraat en voldoende zuurstofplanten op de bodem van de vijver te planten. De zuurstofplanten groeien onder het wateroppervlak, zodat het strakke veld niet wordt verstoord. Plaats je een waterlelie dan gebeurt dat wel, maar deze vijverplant kan juist zorgen voor een mooie, fleurige aanvulling. Bovendien houden waterlelies zon tegen, zodat algen zoals zweefalgen en draadalgen, minder snel de kop opsteken. Tip: plaats twee keer zoveel zuurstofplanten, omdat je geen andere soorten waterplanten in de vijver hebt staan. Wij adviseren minimaal vijf à zes losse zuurstofplanten per vierkante meter (1000 liter water) en minimaal 1 zak vijversubstraat (à 20 liter) per 1 m². Meer tips voor het beplanten van allerlei soorten vijvers staan in het vijver beplantingsplan van vijverspecialist Simon van der Velde.
Benodigdheden voor een heldere vijver
Een waterlelie in een spiegelvijver knalt er extra uit
De diepte en vormgeving van spiegel vijvers
Er zijn verschillende opties als je een spiegelvijver wilt aanleggen. Een bovengrondse vijver is een mogelijkheid waarbij je een grote kuip plaatst op een plek waar hij een natuurlijke afscheiding vormt tussen twee delen in de tuin. Dit is een eenvoudige en betaalbare optie die weinig werkzaamheden vereist. Een andere optie is een uitgegraven spiegelvijver met een strakke afwerking. Dit vergt meer werkzaamheden en kosten, omdat er bodemwerk aan te pas komt. Het voordeel is dat het strakke oppervlak naadloos kan overlopen in de aangrenzende tuin, wat een mooi effect kan geven. Bij het aanleggen van een spiegel vijver is de diepte van belang. Een spiegelvijver heeft meestal een diepte van slechts -50 tot -70 cm. Het is belangrijk om te onthouden dat bij een te ondiepe vijver het water al snel te warm kan worden, wat kan leiden tot algengroei. Omdat je een waterplantenvijver wilt zonder pompen of filters, is het cruciaal om voldoende zuurstofplanten te planten die het water filteren en het biologische evenwicht in stand houden. Dit zorgt voor een heldere en gezonde vijver die geen afbreuk doet aan de esthetiek van je tuin.
Zuurstofplanten voordeel pakketten
Onderhouden van een spiegelvijver
Een van de belangrijkste kenmerken van een spiegelvijver is het reflecterende wateroppervlak, dat kraakhelder moet zijn om de gewenste uitstraling te behouden. Omdat dit type vijver meestal vrij ondiep is, is het schoonhouden van de vijver van cruciaal belang om de kwaliteit en helderheid van het water te waarborgen. Om dit te bereiken, kan je ervoor kiezen om twee keer per jaar vijverbacteriƫn toe te voegen die helpen het water helder te houden. Het plaatsen van vijversubstraat op de bodem en het toevoegen van zuurstofplanten is een andere effectieve manier om het water in evenwicht te brengen en kristalhelder te houden. Deze combinatie zorgt ervoor dat het water biologisch gezond blijft en vrij van algen en ander vuil. Het voordeel van deze natuurlijke manier van onderhoud is dat het weinig onderhoud vereist en je kan genieten van een mooie en heldere vijver zonder de toevoeging van chemische middelen.