Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Shubunkins, Rhodolatinus: De vijvervis uit de goudvisfamilie

Shubunkin

De Shubunkin, Rhodolatinus, de sierlijke vijvervis die familie is van de goudvis en oorspronkelijk uit Japan afkomstig is.

Alles over de Shubunkins

De Shubunkin, vaak geprezen als een uitstekende vijvervis, staat bekend om zijn robuustheid en weerstand tegen ziektes. Ondanks hun sterke aard, kunnen ze soms gevoelig zijn voor karperluis en schimmelinfecties. Deze kleurrijke vis, verwant aan de goudvis, heeft een opvallend oranje-parelmoer uiterlijk versierd met zwarte stippen, wat hen de bijnaam ‘Calico’ heeft opgeleverd. Ze vinden hun oorsprong in Japan, voortgekomen uit een kruising tussen de Calico-telescoopoog en de Comet-goudvis. Om de Shubunkin gezond door de winter te krijgen, is een vijverdiepte van ten minste 70 cm vereist. Voor de voortplanting zijn ondiepere zones van ongeveer 15 cm diep gunstig. Om een fijne vijveromgeving voor de shubunkin te creeren is het belangrijk dat de vijver juist wordt ingericht, volg hiervoor ons handige stappenplan.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De ideale vijver voor de Shubunkin in Nederland

Voor Shubunkins is de ideale vijver een plek waar ze genoeg ruimte hebben om te zwemmen en hun omgeving te ontdekken. Ze hebben, net als veel vijvervissen, baat bij vijverplanten die niet alleen beschutting bieden, maar ook helpen het water te zuiveren en van zuurstof te voorzien, wat bijdraagt aan een heldere en gezonde leefomgeving. Het is essentieel om zowel diepe als ondiepe gedeeltes in de vijver te hebben voor overwintering en voortplanting. Aangezien Shubunkins graag door de bodem wroeten, is een grove ondergrond aan te raden. Bij het inrichten van de vijver is het van belang om met al deze aspecten rekening te houden om het welzijn van de Shubunkin te waarborgen.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe overwintert een Shubunkin in de vijver?

De Shubunkin is een koudbloedige vijvervis die zich aanpast aan de temperatuur van het water. In de winter, wanneer de watertemperatuur daalt, vermindert hun metabolisme en worden ze minder actief. Dit zijn enkele punten over hoe Shubunkins overwinteren in de vijver:

  • Minder activiteit: Bij koudere temperaturen wordt de Shubunkin minder actief. Ze zwemmen trager en verbruiken minder energie.
  • Diepere delen van de vijver: Tijdens de koudste maanden zoeken Shubunkins de diepere delen van de vijver op, waar de temperatuur relatief stabieler en iets warmer is dan aan het oppervlak. Daarom is het essentieel dat een vijver waarin Shubunkins worden gehouden, delen heeft die minstens 70 cm diep zijn om een veilige overwinteringsplek te bieden.
  • Minder voeding: In de winter hebben Shubunkins, door hun verminderde metabolisme, veel minder voedsel nodig. Het is raadzaam om de voerfrequentie te verminderen naarmate het kouder wordt en helemaal te stoppen bij watertemperaturen onder de 10°C.
  • Ijsvrije vijver: Het is belangrijk om een deel van de vijver ijsvrij te houden, zodat schadelijke gassen die zich in het water opbouwen, zoals ammoniak en methaan, kunnen ontsnappen. Dit kan worden bereikt met behulp van een luchtpomp, vijververwarmer of door regelmatig een gat in het ijs te maken.
  • Bescherming tegen koude wind: Het plaatsen van een windscherm of het gebruik van planten rond de vijver kan helpen om de impact van koude wind op de watertemperatuur te verminderen.

Hoe groot en oud kan een Shubunkin worden?

De Shubunkin is over het algemeen geen grote vis en kan een lengte bereiken van 10 tot 20 centimeter. Er kunnen echter uitzonderingen zijn en de grootte kan variëren afhankelijk van het leefgebied van de vis. In een ruimere soort vijver kan de Shubunkin bijvoorbeeld groter worden dan in een klein aquarium. Hoewel Shubunkins niet groot worden, kunnen ze wel een aanzienlijke leeftijd bereiken. Met goede verzorging, voldoende zwemruimte en geschikt visvoer kan de vis 15 tot 20 jaar oud worden! Dit maakt de Shubunkin een waardevolle toevoeging aan de vijver.

Wat eet een Shubunkin?

Hoewel Shubunkins zich over het algemeen voeden met insecten die in de vijver terechtkomen, is dit niet voldoende voeding voor een vijver vol Shubunkins. Het is daarom aan te raden om de vissen bij te voeren met licht verteerbaar visvoer dat rijk is aan vitamines en mineralen, om de vis gezond en sterk te houden.

Hoewel Shubunkins en andere vissen die behoren tot de goudvisfamilie niet bijzonder groot zijn, hebben ze wel voldoende water nodig om zich vrij te kunnen bewegen in de vijver. Voor een ideale leefomgeving moet de vijver waarin deze vissen gehouden worden minimaal 120 centimeter diep zijn. Dit is belangrijk omdat Shubunkins de bodem van de vijver gebruiken om te schuilen wanneer het weer kouder wordt en om zich te verstoppen bij gevaar. Elke Shubunkin heeft ongeveer 50 liter water nodig om vrij te kunnen rondzwemmen. Als de Shubunkin onvoldoende ruimte heeft om te zwemmen, zal hij zich ongelukkig voelen en kan dit leiden tot een gebrek aan natuurlijk gedrag.

Is een Shubunkin makkelijk in de verzorging?

Ja, Shubunkins zijn sterke vissen wat betekent dat ze niet snel ziek worden, ze kunnen goed in groepen leven en hebben niet veel voedsel nodig, deels zorgen ze voor hun eigen voedsel. Ze halen bijvoorbeeld zelf kleine insecten uit het vijverwater.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs