Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Schaatsenrijders, Gerridae: Orde van de halfvleugeligen

Schaatsenrijder poelschaatsenrijder waterinsect

Schaatsenrijders (Gerridae) zijn opvallende insecten uit de Hemiptera orde, beroemd om hun vermogen om op water te 'lopen'.

Hoe Poelschaatsenrijders op water lopen

Het meest opvallende aan schaatsenrijders is hun vermogen om op het wateroppervlak te bewegen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke structuur van hun poten, die zijn bedekt met hydrofobe (waterafstotende) haren. Deze haren zorgen ervoor dat de poten niet door het wateroppervlak breken, waardoor het insect op het water kan 'lopen'. Hun beweging op het water is behendig en snel, waardoor ze gemakkelijk prooien kunnen vangen of aan roofdieren kunnen ontsnappen.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Voeding en jachtgedrag van het Schaatsenrijder insect

Schaatsenrijders voeden zich voornamelijk met kleine insecten en organisch materiaal dat op het wateroppervlak drijft. Hun jachtstrategie is uniek; ze detecteren de trillingen op het wateroppervlak die door hun prooi worden veroorzaakt. Zodra ze hun prooi lokaliseren, grijpen ze deze snel met hun voorpoten en voeden zich ermee.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Voortplanting van Schaatsenrijders

De voortplanting van de Poelschaatsenrijder begint met het leggen van eieren. Deze eieren worden vaak op planten boven of nabij het wateroppervlak gelegd. De larven die uit deze eieren komen, lijken al veel op de volwassen schaatsenrijders, maar moeten door meerdere vervellingsstadia gaan voordat ze volwassen worden.

Levensduur en leefomgeving

Deze insecten leven meestal in stilstaande of langzaam stromende wateren zoals vijvers, meren en langzame rivieren. Hun levensduur kan variëren, maar de meeste soorten leven slechts één seizoen. Gedurende hun leven zijn ze afhankelijk van de kwaliteit van hun leefomgeving en de beschikbaarheid van voedsel.

Belang van Schaatsenrijders in het ecosysteem

Deze waterinsecten spelen een belangrijke rol in het watermilieu. Ze helpen bij het reguleren van de populaties van kleinere waterinsecten en dragen bij aan de afbraak van organisch materiaal. Hun aanwezigheid kan ook een indicator zijn van de gezondheid van het water.

Conclusie

Schaatsenrijders zijn boeiende waterinsecten met unieke eigenschappen die hen onderscheiden in het dierenrijk. Hun vermogen om op water te 'lopen', gecombineerd met hun aangepaste jachtgedrag, maakt hen tot intrigerende bewoners van onze waterrijke leefomgevingen.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs