
Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Reiger verjagen: Het verjagen van de reiger bij de vijver
Reigers verjagen bij de vijver, de reiger is een roofvogel die vissen kaapt uit vijvers, hierom willen vijvereigenaren de reiger verjagen.
Waar heeft een reiger een hekel aan?
Reigers zijn majestueuze vogels, maar kunnen een uitdaging vormen voor vijverliefhebbers die hun vissen willen beschermen. Een reiger wordt vaak ontmoedigd door het schitteren en weerkaatsen van daglicht. Ze zijn gevoelig voor onrustige lichtreflecties die veroorzaakt worden door spiegeleffecten. Daarnaast kunnen bepaalde geluiden, bewegingen en voorwerpen die onbekend zijn voor hen, ook afschrikkend werken. Het inzetten van glanzende of reflecterende objecten rondom de vijver, zoals hangende CD's, glinsterende linten of speciaal ontworpen reflectoren, kan effectief zijn om deze vogels op afstand te houden, al ziet dit er niet mooi uit in de tuin.

Tips, advies en forse besparingen
Wat eet een reiger?
Reigers zijn niet al te kieskeurig als het om voedsel gaat. Ze verorberen vis, kleine zoogdieren, insecten en amfibieën zoals kikkers. Zolang zijn prooi niet al te groot is, slokt een reiger die zo in zijn geheel naar binnen. De voorkeur gaat uit naar vissen van 10 à 15 cm lang. Denk aan baars, brasem, stekelbaars en karpers, vissen die ook in sommige vijvers leven. Ze jagen het liefst in niet al te diep water, bij voorkeur op -20 tot -40 cm diepte. Precies zo diep als jouw moeraszone dus.

Wil je een natuurlijk heldere vijver?
Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.
Vijvervissen beschermen tegen de reiger
Het beschermen van je vijvervissen tegen reigers is essentieel voor het welzijn van de vissen en het behoud van de natuurlijke uitstraling van je vijver. EƩn manier om dit te bereiken is door voldoende drijfplanten aan je vijver toe te voegen. Deze planten creƫren een natuurlijk schaduwrijk gebied aan het wateroppervlak, waardoor vissen een schuilplek hebben als er roofdieren in de buurt zijn. Een andere handige manier om vissen een schuilplaats te bieden is door een PVC-buis op de bodem te leggen. Vissen hebben een sterk instinct om gevaar te herkennen en zullen bij dreiging snel een veilige plek opzoeken. Deze buizen zijn perfect als schuilplaats voor hen. Dus terwijl het gebruik van een vijvernet inderdaad effectief kan zijn, zijn er ook andere, meer natuurlijke oplossingen beschikbaar. Met drijfplanten en PVC-buizen zorg je niet alleen voor veiligheid, maar behoud je ook de authentieke charme van je vijver.
Wat kun je doen tegen een reiger?
Hoe mooi een reiger ook is, je ziet hem liever niet neerstrijken bij jouw vijver met vissen. Er zijn meerdere manieren om reigers te weren bij de vijver. We geven enkele suggesties:
Dek de vijver af:
Door het wateroppervlak ontoegankelijk te maken voor de reiger, kan hij er simpelweg niet meer in vissen. Dit kan bijvoorbeeld door een net te spannen over de vijver. Als je dit in een houten frame vastzet, kun je het er zo weer afhalen. Deze oplossing is niet fraai om te zien, maar is wel goed toe te passen voor koi vijvers of spiegelvijvers, die vaak weinig tot geen beplanting langs de randen hebben.
Een nepreiger:
Reigers gaan ruzie met soortgenoten uit de weg, en dus is het de moeite van het proberen waard een nepreiger bij de vijver te plaatsen. Het idee is mooi, maar of het in de praktijk ook het gewenste effect heeft, is de vraag. Reigers zijn slim en zullen waarschijnlijk snel zien dat de plastic vogel geen echte is.
Anti-reiger reflector:
Een andere kans maak je door een reflecterend object in of bij de vijver te plaatsen. Het weerkaatsende effect van zilveren ballen veroorzaakt lichtreflecties waar reigers (en andere vogels) niet van houden. Ze zullen daardoor op afstand blijven en niet bij jouw vijver landen. Een voorbeeld van zoān object is een spiegelbal met een oog van een roofvogel erop die op het water drijft. Ook hier is het afwachten hoe lang dit middel de vogel zal afschrikken.
Anti-reiger sproeier:
Nog een optie is de reiger ā en ook katten ā af te schrikken met water. Er bestaan speciale sproeiers met sensoren die opmerken zodra er een indringer is en dan een flinke waterstraal om zich heen sproeien. Dit zorgt voor een schrikeffect bij de dieren, die zullen maken dat ze wegkomen. Stel deze sproeiers natuurlijk wel zodanig op en in, dat je niet zelf nat wordt als je toevallig door de tuin loopt.
Wat is de beste Reigerverjager?
De beste manier om reigers voor goed te verjagen bij de vijver is om de vijver juist in te richten, wanneer de reiger namelijk meerdere malen probeert om vijvervissen te kapen maar dit niet lukt omdat de reiger hier de kans niet toe krijgt door de goede keuze aan drijvende waterplanten, zal de reiger na verloop van tijd gedemotiveerd raken en opgeven. De reiger zal dan liever opzoek gaan naar een vijver niet niet reiger-proof ingericht is en zal jouw juist ingerichte vijver verlaten. Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen is ons stappenplan volgen Ʃn geduld hebben.
Eenden verjagen uit de vijver
Een andere vogel die in een vijver met vissen ongewenst is, is de eend. Laten dit nu vogels zijn die veel voorkomen in de bebouwde kom, op vele plekken waar water is. Ook tuinvijvers ā mits niet al te klein ā kunnen ze bezoeken. Om eenden te weren gelden dezelfde oplossingen als die voor de reiger gelden. Een opblaasbal en nep eend zijn het uitproberen waard. En, het is er een voor de lange adem, maar vaak werkt het āt beste als je de eenden keer op keer blijft verjagen, soms met veel (onverwacht) kabaal. Volhouden dus, als het om eenden verjagen gaat.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?
Simons Vijveradvies Boek
⢠Kies je taal van het boek
⢠Compleet vijverhandboek
⢠100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
⢠Grote waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 10 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Vijversubstraat - 40 liter
⢠40 L dekt 1 m² ℠10 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
⢠Kleine waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 5 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -40 cm
Compleet Vijverpakket - Medium
⢠Voor 1.500 – 2.000 L
⢠36 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Plantenfilter Pakket - Medium
⢠Voor 3 – 4 m²
⢠64 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -80 cm