Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Penningkruid, Lysimachia nummularia | De perfecte bodembedekker voor nabij de vijver

Penningkruid, ook wel; Lysimachia Nummularia, veel mensen kennen ze wel… deze moerasplant is vaak in en rondom natuurlijke vijvers te vinden en is te herkennen aan de vrolijke gele bloemetjes aan de plant.

Penningkruid kopen?

Shop ons penningkruid rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij

Alles over penningkruid

  • Wat voor soort waterplant is penningkruid?
  • Waarom penningkruid een aanvulling is voor de vijver
  • Hoe moet penningkruid geplant worden?
  • Welke verzorging heeft penningkruid nodig?

Wat voor soort waterplant is penningkruid?

Penningkruid ( Lysimachia nummularia) is een vaste moerasplant die bekend staat om zijn groenblijvende bladeren en gele bloemen. Het wordt vaak gevonden langs de oevers van beken en meren en groeit in natte grond. De plant is laag blijvend en heeft een uitgestrekt, uitlopend bladeren, waardoor het een goede keuze is als bodembedekker voor natte gebieden. De gele bloemen verschijnen in de zomer en trekken vlinders aan.

Waarom penningkruid een aanvulling is voor de vijver

Penningkruid is een uitstekende aanvulling voor iedere vijver, of het nu een formele tuin vijver of een natuurlijke vijver is. Het biedt niet alleen een mooie aanvulling op het uiterlijk van de vijver, maar het is ook nuttig voor het evenwicht van de ecosystemen. Ten eerste, penningkruid helpt bij het filteren van het water en vermindert de hoeveelheid nitraat en fosfaat in het water, wat belangrijk is voor het bevorderen van een gezonde vijver. Deze plant is ook nuttig voor het bieden van schuilplaatsen voor kleine vissen en waterdiertjes. Penningkruid is een laagblijvende waterplant waardoor het een mooie bodembedekker is langs de oevers van de vijver en het zorgt voor een mooie, natuurlijke look. Tenslotte is penningkruid een aantrekkelijk element voor vogels en vlinders om nesten te bouwen. Het toevoegen van penningkruid aan de vijver verhoogd de biodiversiteit!

Hoe moet penningkruid geplant worden?

Penningkruid kan tot een maximale diepte van 20 centimeter geplant worden in de vijver, het is belangrijk om de waterplant niet dieper te planten omdat hij het het beste doet aan de oever van de vijver. De waterplant is tenslotte dan ook goed als bodem of rand bedekker voor de vijver.

Welke verzorging heeft penningkruid nodig?

Penningkruid is een hardnekkige plant en heeft weinig verzorging nodig om goed te kunnen groeien. Er zijn een paar eenvoudige handelingen die je kan verrichten om jouw penningkruid op en top te houden. Verwijder ten eerste af en toe onkruid zodat dit niet de groei van het penningkruid kan belemmeren, zorg dat de waterstand van de vijver in orde is want penningkruid geeft de voorkeur aan een vochtige omgeving en snijd af en toe wat penningkruid af als het te hard groeit.

Veelgestelde vragen over penningkruid

Penningkruid kan per 4 stuks gekocht worden bij van der Velde Waterplanten voor slechts 14,95,- inclusief vijvermand, klei, afdekgrind en waterplanten voeding.

Penningkruid koop je bij waterplantenkwekerij ; van der Velde Waterplanten. Wij kweken al onze planten op natuurvriendelijke en biologische wijze. Ook geven wij altijd een 100% groei en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver