Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Oeverplanten | De waterplant voor een heldere en gezonde vijver

Oeverplanten, het zijn de waterplanten die thuishoren aan de oever van de vijver. Naast dat het uiterlijk van deze planten jouw vijver helemaal afmaakt, hebben ze ook een belangrijke functie. Meer weten over deze onmisbare waterplant? Lees dan snel verder.

Alles over oeverplanten

  • Wat zijn oeverplanten?
  • Welke oeverplanten bestaan er?
  • Waar moeten oeverplanten geplant worden?
  • Hoeveel oeverplanten plaats ik bij mijn vijver?
  • Zijn oeverplanten winterhard?

Wat zijn oeverplanten?

Oeverplanten behoren tot de moerasplanten soort, deze planten staan beiden aan de oever van de vijver wat betekent dat ze in ondiep water staan in een drassige en moerasachtige bodem. Oeverplanten maken de oever van jouw vijver helemaal compleet en dit is niet alleen vanwege het mooie uiterlijk van de vijverplanten. Nee, ze hebben namelijk ook nog eens een hele belangrijke en onmisbare functie. Door de filterende werking van de oeverplant voegt hij zuurstof toe aan het vijverwater waardoor het water schoon gehouden wordt van afvalstoffen en algvorming waardoor de waterwaardes stabiel blijven en jouw vijver en de eventuele vijvervissen hierin gezond blijven. Verder biedt de plant beschutting voor vijverdieren in en rondom de vijver, wanneer jij een diervriendelijke vijver wilt dan zijn oeverplanten onmisbaar.

Welke oeverplanten bestaan er?

Oeverplanten bestaan er in verschillende vormen en maten, het zijn er te veel om op te noemen wat maakt dat er voor iedereen een oeverplant is die voldoet aan de persoonlijke voorkeuren. Hieronder zal ik top 5 geven van een paar van de sterkste en mooiste oeverplanten die er zijn.

  1. Irissen: Een plant met gele, blauwe, roze, witte of zwarte bloemen die goed groeit in vochtige gebieden zoals langs oevers en in moerassen.
  2. Lisdodde: Een plant met opvallende bloeiwijzen die lijken op sigaren. Het groeit in ondiep water en langs oevers.
  3. Watermunt: Een plant met groene bladeren en paarse bloemen die goed groeit in vochtige gebieden zoals langs oevers en in moerassen. Het heeft een kenmerkende muntgeur.
  4. Zwanebloem: Een plant met witte of roze bloemen die in ondiep water groeit en langs oevers. Het is een belangrijke voedselbron voor watervogels.
  5. Kalmoes: Een plant met lange, smalle bladeren en kleine gele bloemen. Het groeit in ondiep water en langs oevers en verspreidt een aangename geur.

Shop onze oeverplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij

Waar moeten oeverplanten geplant worden?

Oeverplanten, moeten zoals de naam al zegt, langs de oever van de vijver geplant worden. Oeverplanten zijn namelijk moerasplanten en deze planten doen het nou eenmaal het beste in ondiep water en in een moerasachtige ondergrond. Plant een oeverplant op een maximale diepte van 40 centimeter, daar zal de oeverplant zich het prettigst voelen en kunnen uitgroeien tot een hoogte van gemiddeld 100 centimeter, soms kunnen ze een stuk hoger worden, maar dit is afhankelijk van de soort oeverplant die je hebt. Een oeverplant is een aanwinst voor iedere soort vijver.

Oeverplanten zijn onmisbaar in de vijver

Oeverplanten zorgen er door hun filterende functie voor dat het water in de vijver helder en gezond blijft en de waterwaardes stabiel voor vijvervissen en andere vijverdieren. - Simon

Zijn oeverplanten winterhard?

De oeverplant is over het algemeen een sterke vijverplant, maar niet iedere oeverplant is winterhard. Wil jij graag een vijver waar je niet te veel onderhoud aan hebt, kies dan voor een winterharde oeverplant uit onze waterplantenkwekerij. Wij kweken namelijk alleen maar winterharde soorten omdat dit een investering is voor de vijver, winterharde soorten komen namelijk ieder jaar sterkers terug en mooier tot bloei. Ideaal dus!

Winterharde oeverplanten voor de vijver

Hoeveel oeverplanten plaats ik bij mijn vijver?

Mijn advies is om minimaal 1 vijvermand waar 4 oeverplanten in zitten per vierkante meter in de vijver te plaatsen en om maximaal 4 vijvermanden met dus 16 oeverplanten per vierkante meter te plaatsen. Of je nou 1 of 4 manden plaatst in de vijver is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, houd je meer van een vol begroeide vijveroever? Kies er dan voor om 4 vijvermanden te plaatsen. Wanneer je vijver goed is ingericht dan onderhoud hij zichzelf.

Veelgestelde vragen over oeverplanten

Onze oeverplanten uit eigen kwekerij hebben weinig verzorging nodig omdat wij alleen winterharde waterplanten kweken waardoor de planten erg sterk zijn. Het enige wat je af en toe kan doen is wat voeding geven aan de waterplant en de plant af en toe snoeien wanneer je vindt dat hij te hard groeit.

Er bestaan een heleboel oeverplanten, maar de oeverplanten die ik als vijverspecialist vaak vanwege hun sterke aard en mooie uiterlijk aanraad zijn: Zwanenbloem (Butomus umbellatus), Dwerg lisdodde (Typha minima) en Watermunt (Mentha aquatica).

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver