Natuurzwembad

Droom jij van een natuurzwembad om in je achtertuin baantjes in te trekken?

Met ons deskundig advies volgens ons 6 stappenplan leg jij zelf jouw natuurzwembad aan.

Voorkom fouten en bespaar honderden tot duizenden euro’s met Simons Vijveradvies Boek.

Alle waterplanten en producten voor biologische filtering van het vijverwater bestel je eenvoudig via onze webshop en wordt snel thuis geleverd.

Natuurlijke zwemvijver aanleggen
Simons vijveradviesboek
Zwemvijver aanleggen
Simon van der Velde

Steeds vaker wordt er gekozen voor een natuurzwembad in de achtertuin in plaats van een traditioneel zwembad. Natuurzwembaden hebben geen pompen, filters of chemische toevoegingen nodig om het water helder te houden, een plantenfilter bereikt hetzelfde. PUUR NATUUR.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Andere kochten dit voor hun natuurzwembad

Het verschil tussen een zwembad en een natuurzwembad

In de warme zomermaanden is het fijn om verkoeling te zoeken in een poel water. Veel mensen denken hierbij gelijk aan de zee of aan een zwembad. Dit is niet gek omdat zwembaden overal te vinden zijn en er veel verschillende soorten zwembaden bestaan zoals een subtropisch zwembad of een tropisch zwembad. Een natuurlijk zwembad is een mooi en milieuvriendelijk alternatief voor in je tuin als je op zoek bent naar een plek om te zwemmen.

welk zwembad het beste is voor in jouw tuin is afhankelijk van hoeveel grond je hebt en hoe groot je budget is. In het geval van mensen met kleine tuinen is een opblaasbare zwembad het beste zwembad om te kopen.

Wanneer je meer houd van een natuurlijk effect in je tuin kan je het beste een zwemvijver aanleggen in de tuin. Dit natuurzwembad bevat natuurlijk water wat inhoud dat er geen gebruik gemaakt wordt van chloor, wat bij een zwembad wel het geval is.

Ook heeft een zwemvijver veel minder onderhoud nodig dan een zwembad doordat het een natuurlijke waterbron is en is een zwem vijver een stuk goedkoper om aan te leggen en te onderhouden.

Natuurlijke zwembaden en traditionele zwembaden voor- en nadelen

Nadelen van een niet natuurlijk zwembad:

 1. Je zwembad moet regelmatig schoongemaakt worden wat veel tijd kost.
 2. Een waterpomp en een chloorinstallatie moeten aangeschaft worden om het zwembadwater helder en schoon te houden, helaas zijn deze middelen duur in aanschaf en verbruiken ze veel stroom.
 3. Aan het zwembadwater moet chloor toegevoegd worden om het zwembad water gezond te houden. Chloor is niet goed voor de huid doordat het chemicaliën bevat.
 4. Dieren die in het zwembad terecht komen kunnen hier moeilijk uitkomen door de rechte wanden die een zwembad heeft.

Voordelen van een natuurlijke zwemvijver:

 1. Voor natuurliefhebbers is een zwemvijver ideaal omdat het naadloos te integreren is in je tuin door de natuurlijke uitstraling die een zwemvijver heeft.
 2. Een zwemvijver kost gemiddeld zo’n 40.000 euro minder in de aanleg, dit maken zwemvijvers een mooi alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een kostenbesparend alternatief.
 3. Een zwemvijver heeft weinig tot geen onderhoud nodig en er hoeven geen chloorderivaten toegevoegd te worden aan het water om het gezond te houden. Het filteren van water gebeurd namelijk door het planten van verschillende soorten waterplanten in de vijver, wat de zwemvijver vrijwel onderhoudsvrij maakt. Ook kan je ervoor kiezen om een plantenfilter aan te leggen in je vijver. Een plantenfilter kan je eenvoudig zelf aanleggen.

Natuurzwembad aanleggen in 4 stappen

 1. De diepte en de vorm van een zwemvijver spelen een grote rol bij het bepalen hoe de vijver moet worden gegraven. Er moet een plattegrond van het erf worden gemaakt, waarop het gewenste vijverontwerp te zien is. De locatie van het plantenfilter of het natuurlijke moeras moeten worden overwogen bij het maken van het ontwerp. Zodra dit is gedaan, gebruikt u markeringen om aan te geven waar de uitgraving voor de vijver moet plaatsvinden ten opzichte van andere elementen in de tuin.
 2. De nodige graafwerkzaamheden moeten worden verricht om een zwemvijver aan te leggen. Hoe dieper de zwemvijver, hoe meer grond er gestabiliseerd moet worden om te voorkomen dat het grondwater een probleem wordt. De wanden van je zwemvijver moeten goed stevig zijn om instorting te voorkomen, waarbij voor diepere bassins zwaardere en stevigere wanden nodig zijn. Een zeer belangrijk onderdeel van de zwemvijver is de plantenfilter. Een optimale diepte voor dit onderdeel is -40 cm vanaf het waterniveau in de vijver. De beschoeiing tussen het zwemgedeelte en het filtergedeelte van de vijver moet ongeveer -10 cm onder water worden geplaatst om vijversubstraat en waterplanten uit het zwemgedeelte te houden.
 3. Als de bodem, de wanden en het filtergedeelte stevig en klaar zijn, kunt u beginnen met het aanbrengen van een goede rubberfolie. Wij adviseren rubberfolie of EPDM vijverfolie te gebruiken omdat deze minstens dertig jaar meegaat en dus veel duurzamer is dan PVC folie. Let er bij het aanbrengen van de liner op dat u deze aan de randen goed wegwerkt, bijvoorbeeld met hardhouten afdeklatten of stenen.
 4. Als de vijverfolie er eenmaal ligt, kan het plantenfilter in uw zwemvijver worden opgezet. Begin eerst met een laag vijversubstraat van 20 cm, maar vul de vijver nog niet met water. Plant de gekozen vijverplanten (lees hieronder meer over waterplanten) in de laag substraat, zo krijgen de vijverplanten een stevige basis. Giet er vervolgens ongeveer 10 cm vijversubstraat in, dus op dezelfde hoogte (of net eronder) als de houten of stenen barrière die onder water staat. Zo creëert je een natuurlijk filter. Vul vervolgens de hele vijver met water en voeg vijverbacteriën toe voor een goede start. Houd er rekening mee dat het een paar jaar duurt voordat het filter optimaal werkt, omdat wortels tijd nodig hebben om over het volledige oppervlak te groeien.

Waterplanten natuur zwembad

Als het gaat om planten voor een zwemvijver, zijn er veel geweldige soorten waaruit gekozen kan worden. Om te beginnen zijn waterlelies een uitstekende aanvulling omdat ze door hun grote bladeren het water voorzien van schaduw waardoor ze algvorming tegengaan, ook dienen ze als schuilplaats voor je vijvervissen of andere vijverdieren. Daarnaast zorgen waterplanten als de iris, snoekkruid en de lisdodde voor een natuurlijk ogende oever langs de omtrek van je vijver. Onderwater zuurstofplanten zoals waterpest en mosballen helpen om verontreinigende stoffen uit het water te filteren en zuurstof toe te voegen aan het water. Wanneer je een mooie mix van vijverplanten in je zwemvijver wil plaatsen is het een aanrader om een vijverplanten pakket aan te schaffen.

De beste locatie voor een natuurzwembad

Voor een zwemvijver is het belangrijk om een locatie te kiezen in de tuin waar voldoende zonlicht is gedurende ongeveer zes uur per dag, om zo de groei van waterplanten te bevorderen. Ik raad je aan om de zwemvijver niet naast een boom te plaatsen, aangezien de bladeren die van de boom vallen het water kunnen vervuilen en dus extra onderhoud vereisen.

Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.