Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Tips om een natuurvijver aan te leggen

Grote vijver in je tuin

Grote vijvers zien we vaak in natuurlijke landschappen voorbij komen, maar het kan ook zo zijn dat je voldoende plek hebt in de tuin voor een grote, mooie vijver. Het aanleggen en inrichten van een grote natuurlijke vijver kan een ‘’grote’’ klus zijn, daarom geef ik je graag wat handige tips om dit proces makkelijk en leuk te maken!

Alles over een natuurvijver

  • Ontwerp bepalen
  • Kiezen van geschikte locatie
  • Verzamelen benodigdheden
  • Vraag om hulp
  • Maak een plan voor de inrichting
Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Ontwerp bepalen

Het is van cruciaal belang om een duidelijk plan te hebben voordat je begint met het uitgraven van de vijver. Overweeg waar je de vijver wilt plaatsen, bepaal de gewenste grootte en diepte, en bedenk hoe de vijver in het algehele landschap past. Maar op basis van dit ontwerp een doordacht plan. Overweeg de benodigde ruimte voor de gewenste planten en dieren, en schets een ontwerp met ondiepe zones voor moerasplanten, diepe delen voor vissen en plantenfilters voor natuurlijke zuivering. Zo creëer je een evenwichtige en aantrekkelijke vijver die een gezonde leefomgeving biedt voor diverse flora en fauna.

5 belangrijke tips voor een biologische heldere vijver

Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Grote vijver in de tuin
Grote vijver in de tuin

Kiezen van geschikte locatie

Een cruciale stap bij het aanleggen van een natuurlijke vijver is het zorgvuldig kiezen van de juiste locatie. De locatie bepaalt immers het succes en de gezondheid van je vijverecosysteem. Kies een plek met voldoende zonlicht, idealiter 4-6 uur per dag. Zonlicht is essentieel voor de groei van waterplanten en het bevordert de biodiversiteit in en rondom de vijver. Een zonnige plek zorgt voor een gezonde ontwikkeling van flora en fauna en creëert een aantrekkelijk schouwspel van kleur en leven. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van overhangende bomen. Bomen kunnen prachtige toevoegingen zijn aan je tuin, maar hun bladeren kunnen de vijver vervuilen en het water troebel maken. De afvallende bladeren kunnen voedingsstoffen aan het water toevoegen, wat kan leiden tot overmatige algengroei en andere waterproblemen. Kies daarom een locatie waar geen overhangende bomen zijn, of overweeg het plaatsen van een net boven de vijver om bladeren tegen te houden. Door aandacht te besteden aan de juiste locatie met voldoende zonlicht en bescherming tegen bladeren, leg je een stevige basis voor een prachtige en gezonde natuurlijke vijver.

Verzamelen benodigdheden

Het uitgraven van een grote natuurlijke vijver vereist een aantal belangrijke benodigdheden en zorgvuldige planning. Allereerst heb je de juiste gereedschappen nodig voor het graven. Een graafmachine is de meest efficiënte optie als je toegang hebt tot een dergelijk apparaat, omdat het de klus veel sneller en gemakkelijker maakt. Vergeet niet om meetgereedschap te gebruiken om de grootte en vorm van de vijver te bepalen voordat je begint met graven. Meetlinten, pinnen en touwen zijn handige hulpmiddelen om de contouren van de vijver op de grond te markeren, zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe de vijver eruit zal zien. Veiligheid is ook belangrijk, dus zorg voor geschikte beschermende uitrusting, zoals werkhandschoenen en veiligheidsbrillen, om jezelf te beschermen tijdens het graven en het hanteren van gereedschap. Door deze benodigdheden te verzamelen en een goed doordacht plan te volgen, kun je met vertrouwen aan de slag gaan met het uitgraven van je grote natuurlijke vijver.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Vraag om hulp

Het uitgraven van een grote natuurlijke vijver is een flinke klus. Doe dit dus niet alleen maar schakel hulp in van vrienden, familie kennissen. Ook kan je ervoor kiezen om professionele hulp in te huren. Met hun expertise kunnen ze het werk efficiënt uitvoeren en ervoor zorgen dat je vijver volgens je wensen wordt aangelegd. Uiteindelijk zal het resultaat van je inspanningen de moeite waard zijn. Een grote natuurlijke vijver is een prachtige toevoeging aan de omgeving. Hiernaast is het een rustgevende en natuurlijke omgeving voor planten en dieren.

Maak een plan voor de inrichting

Het inrichten van de grote natuurlijke vijver is minstens net zo belangrijk als de aanleg hiervan. Om de vijver op natuurlijke wijze helder en gezond te houden zonder dat jij hier onderhoud aan hebt moet je een goed plan hebben voor de inrichting. De verhouding en de mix van waterplanten soorten moet in orde zijn, hiernaast moeten er nuttige bacteriën toegevoegd worden aan de vijver. Wij helpen jou hierbij met onze: Grote natuurlijke vijver inrichten pagina.

Veelgestelde vragen over grote natuurlijke vijvers

De grootte van een natuurlijke grote vijver kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, het doel van de vijver en de voorkeuren van de eigenaar. Er is geen vaste definitie van hoe groot een "grote" vijver moet zijn, omdat dit subjectief is en kan variëren van persoon tot persoon. In het algemeen wordt een vijver als groot beschouwd als het een oppervlakte heeft van meer dan 100 vierkante meter.

De kosten voor het aanleggen van een grote natuurlijke vijver hangen af van de grootte van de vijver, de hulpmiddelen die je gebruikt voor de aanleg van de vijver en van de hulp die je krijgt. Met het inrichten van de vijver bespaar je een hoop tijd aan onderhoud en geld als je kiest voor filtering door waterplanten in plaats van mechanische en chemische middelen.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver