Natuurlijke vijver aanleggen | Advies voor aanleg en beplanting van een natuurvijver
Een natuurlijke vijver is een uitstekende investering wanneer je ervan geniet om de natuur haar vrije loop te laten. Dankzij de rijke beplanting gaat deze vijvervariant op in de rest van de tuin. De waterpartij trekt vanzelfsprekend veel dieren aan, zoals kikkers en salamanders, en ook allerlei soorten vogels strijken er graag neer.
Alles over de natuurlijke vijver
- Wat is een natuurlijke vijver?
- Natuurlijke vijver aanleggen zonder folie
- Waterplanten voor een natuurlijke vijver
- Natuurlijke koi vijver
- Het onderhouden en schoonmaken van een natuurlijke vijver
- Natuurlijke vijver foto’s
Wat is een natuurlijke vijver?
Een natuurlijke vijver wordt op een natuurlijke manier onderhouden zonder gebruik te maken van chemische middelen of mechanische apparaten zoals vijverfilters of vijverpompen. De vijver kan worden gevuld met regenwater, grondwater of leidingwater en aangelegd worden met verschillende materialen zoals rotsen, stenen, zand, klei en natuurlijk: veel en verschillende soorten waterplanten. Een natuurlijke vijver biedt ruimte voor waterplanten en vijverdieren om te leven en groeien en kan dienen als esthetische aanvulling op de tuin en natuurlijke habitat voor dieren waardoor biodiversiteit bevorderd wordt. Het onderhoud van de vijver kan variëren, afhankelijk van de grootte en omstandigheden, en omvat het regelmatig verwijderen van dode planten en bladeren, het aanvullen van water en het beheren van zonlicht en schaduw. In tegenstelling tot een biologische plantenvijver heeft een natuurlijke vijver geen vijverfolie, vijversubstraat en vijverbacteriën nodig en komt het in biologisch evenwicht door middel van de natuur en voornamelijk alleen de vijverplanten.
Vijverplanten voor een natuurlijke vijver
Natuurlijke vijver aanleggen zonder folie
Bij het aanleggen van een natuurvijver is het belangrijk om te kiezen voor een zonnige plek met minimaal zes uur zonlicht per dag voor de groei van de vijverplanten. Vaak wordt een bestaande waterpartij of sloot gebruikt om water aan te voeren. Nadat de contouren van de natuurlijke vijver zijn uitgegraven, kan het water uit de bestaande waterpartij worden geleid om het waterpeil op natuurlijke wijze op de juiste hoogte te houden. Het diepste gedeelte van de vijver moet -1 tot -2 m zijn, en als je vijvervissen in de vijver wilt laten rondzwemmen, moet de vijver minimaal -80 cm diep zijn.
Waterplanten voor een natuurlijke vijver
Er zijn drie groepen waterplanten die veel waarde toevoegen aan iedere soort vijver, maar helemaal aan een natuurlijke vijver. Deze drie plantensoorten zijn: Zuurstofplanten, moerasplanten en waterlelies.
Zuurstofplanten
Zuurstofplanten zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in een vijver. Naast het toevoegen van zuurstof aan het water, spelen ze ook een cruciale rol bij het beheersen van de groei van schadelijke bacteriën en algen in de vijver. Door hun vermogen om voedingsstoffen uit het water op te nemen en te filteren, verminderen ze de hoeveelheid voedingsstoffen die beschikbaar zijn voor de groei van bacteriën en algen. Dit draagt bij aan het creëren van een gezonde en evenwichtige vijver omgeving.
Moerasplanten
Dankzij hun sterke wortels groeien moerasplanten snel en spelen ze een belangrijke rol bij het verbeteren van de waterkwaliteit in een vijver. Ze dragen bij aan het filteren van het water en verminderen de concentraties van schadelijke stoffen zoals nitraat en nitriet. Dit draagt bij aan het creëren van een gezonde omgeving voor alle planten en dieren in de vijver. Naast hun functie als natuurlijke filter zijn moerasplanten ook van belang voor het bieden van schuilplaatsen en het creëren van een natuurlijke uitstraling van de vijver. Door hun unieke eigenschappen en belangrijke rol in het ecosysteem van een vijver, zijn moerasplanten een onmisbaar onderdeel van een goed ontworpen vijver.
Waterlelies
Waterlelies zijn een waardevol element in vijvers en spelen een belangrijke rol bij het handhaven van het biologische evenwicht. Ze dragen bij aan het reguleren van de temperatuur in de vijver en helpen bij het bestrijden van insecten, doordat ze deze eten. Daarnaast voegen waterlelies ook esthetische waarde toe aan de vijver met hun prachtige bloemen en bladeren. Ze bieden een natuurlijke en mooie uitstraling aan de vijver en dragen bij aan het creëren van een rustgevende en ontspannende omgeving. Waterlelies zijn dus niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de vijver, maar ook voor het visuele aspect van de omgeving.
Natuurlijke koi vijver
Als je een grote vijver hebt, biedt dit de mogelijkheid om grote vissen uit te zetten, zoals inheemse soorten als diverse koi karpers, de steur en de brasem. Om de vijver gezond te houden, raden we aan om ook een grote populatie zoetwatermosselen uit te zetten. Deze mosselen helpen bij het filteren van het water en houden de bodem schoon. Als je van je natuurlijke vijver een visvijver wilt maken, is het raadzaam om enkele roofvissen uit te zetten. Roofvissen spelen een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht in de vispopulatie, omdat ze zwakke en zieke vissen opeten. Dit helpt de vispopulatie gezond te houden.
Het onderhouden en schoonmaken van een natuurlijke vijver
In een natuurvijver is het ontbreken van folie een belangrijk kenmerk. Hierdoor is het cruciaal dat de kwaliteit van het grondwater goed is. Als je het grondwater als basis gebruikt, heb je al een goede start voor het creëren van een natuurvijver die zichzelf schoonhoudt. Het is typerend dat deze vijvers vaak een onregelmatige vorm hebben, waardoor er vanzelf natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten ontstaan. Dit is bevorderlijk voor de biodiversiteit van de vijver. Kleine dieren vinden het daarnaast prettig om zich te verstoppen in deze natuurlijke schuilplaatsen.
Een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een natuurlijke vijver is het gebruik van vijverplanten. Zij zorgen voor de filtering en zuivering van het water, geven zuurstof af en helpen tegelijkertijd om de zon en de warmte tegen te houden. Om de vorming van algen zoals zweefalgen en draadalgen tegen te gaan, is het verstandig om waterlelies te plaatsen, omdat deze planten het water koel houden door de zon tegen te houden. Als je merkt dat je natuurlijke vijver uit balans raakt en er algen ontstaan, kun je extra zuurstofplanten plaatsen om de waterbalans te herstellen.
Wil je liever zelf je planten kiezen?
Veelgestelde vragen
Natuurvijvers zijn vaak groot in omvang en daar hoort ook een passende diepte bij. Wij adviseren een de vijver minstens -1 m en maximaal -2 m diep te maken op het diepste punt van de vijver. Met deze diepte is het heel goed mogelijk om diverse vissen in de vijver te laten.
Omdat in een natuurvijver geen folie is toegepast, blijft het waterpeil van nature op niveau. Daalt het waterpeil? De meest plausibele reden hiervoor is verdamping. Met de warme zomers die we tegenwoordig hebben kan het snel gaan. 1 cm per dag is normaal, bij extreme hitte of wind misschien wat meer. Geen nood, want zodra het weer gaat regenen wordt het waterpeil op natuurlijke wijze aangevuld.
Dat kan. Sterker nog, Simon raadt het aan. Juist een natuurlijke vijver is er een om zichzelf op een zo natuurlijke en biologisch mogelijke wijze gezond te houden. Plaats geen pomp, maar wel lekker veel vijverplanten in alle soorten die er zijn. Voeg vijversubstraat op de bodem toe en twee keer per jaar een dosis vijverbacteriën. Je zult zien dat een pomp dan overbodig is.
Vijverplanten hebben licht en warmte nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Daarom is het van belang dat je vijver op een plek ligt waar minstens 6 uur zon per dag komt. Bij minder uren zullen verschillende waterplanten het niet goed doen, bij meer uren ook niet. Iets om op te letten dus als je een vijver aanlegt in je tuin. Bekijk Simons stappenplan voor het aanleggen van een vijver.