Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Micro-organismen: Het belang van vijverbacteriën in de vijver

Vijver onderhoud mirco bacteriën

Micro-organismen, microben, zijn organismen die te klein zijn om met het blote oog te worden gezien, zoals: bacteriën, virussen en algen.

Bacteriën, wat zijn het?

Bacteriën zijn micro-organismen die in grote aantallen voorkomen in de natuur en kunnen zowel nuttig als schadelijk zijn voor de mens. Ze zijn belangrijk voor verschillende biologische processen, zoals bijvoorbeeld bij het afbreken van organisch materiaal in de bodem en het helpen bij onze spijsvertering.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Waarom zijn bacteriën belangrijk voor de vijver?

Het toevoegen van vijverbacteriën is belangrijk voor de vijver omdat deze bacteriën een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de vijver. Ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal zoals bladeren, plantenresten en visuitwerpselen, waardoor de voedingsstoffen beschikbaar worden voor andere organismen in de vijver. Bovendien kunnen goede vijver bacteriën helpen bij het voorkomen van algengroei en het handhaven van een gezonde waterkwaliteit, wat op zijn beurt zorgt voor een gezond leefmilieu voor planten, vissen en andere vijverdieren in de vijver. Ook vijverplanten mogen niet ontbreken in de vijver, waterplanten zorgen er namelijk voor dat de vijver helder en schoon blijft. Kies voor planten met verschillende functies zodat jouw vijver gezond blijft. Zuurstofplanten voorzien vijverwater bijvoorbeeld van zuurstof waardoor vissen gezond blijven en waterplanten kunnen blijven groeien. Ook moerasplanten mogen vanwege hun filterende werking niet ontbreken in de vijver, met hun kleurrijke bloemen lokken zij ook nog eens insecten en ander dierenleven naar de vijver, wat de biodiversiteit in de tuin ten goede komt.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Welke schimmels zijn nuttig?

Schimmels zijn een specifieke groep van micro-organismen die zich voeden met organisch materiaal en zich voortplanten door middel van sporen. Hoewel sommige schimmels schadelijk kunnen zijn en infecties bij mensen en dieren veroorzaken, kunnen schimmels ook nuttig zijn voor de mens, zoals bij het maken van voedsel zoals kaas en brood. In de natuur spelen schimmels een wezenlijke rol doordat ze zorgen voor de noodzakelijke afbraak van dood organisch materiaal. Ze verwerken bijvoorbeeld dode bladeren of omgevallen boomstammen en zijn zo de opruimers van de natuur. Ze worden ingezet bij gewasbescherming en het zijn ideale studieobjecten voor genetische studies.

Vijver onderhoud mirco bacteriën

Wat zijn algen?

Algen, ook wel wieren genoemd, vormen een verzameling van diverse groepen eenvoudige organismen die energie uit zonlicht halen via fotosynthese en daarbij zuurstof produceren, vergelijkbaar met planten. Echter, in tegenstelling tot waterplanten, hebben algen geen complexe structuren zoals wortels, stengels en bladeren. Hoewel sommige soorten algen voordelen hebben, zoals het produceren van zuurstof en het dienen als voedselbron voor vijvervissen en andere organismen, kan overmatige groei van algen leiden tot ongewenste effecten, zoals het verminderen van de beschikbare zuurstof in het water en het creëren van giftige bloei (grote hoeveelheden algen, die een dikke drijvende laag op het wateroppervlak vormen en zorgen voor een tekort aan zuurstof in het water). In de vijver is het belangrijk om voor algenbestrijding te zorgen, voor het behoud van helder water en een gezonde plantengroei. Waterlelies helpen bij het voorkomen van alg vorming en bieden waterdieren door hun grote bladeren bescherming tegen gevaar.

water testen vijverbacterieën

Wat is het verschil tussen draadalg en zweefalg?

Draadalgen en zweefalgen zijn soorten algen die voorkomen in allerlei soorten vijvers en sloten. Het belangrijkste verschil tussen draadalgen en zweefalgen is hun fysieke structuur en groeipatroon. Draadalgen hebben lange, draadvormige structuren die aan de oppervlakte van het water drijven of op de bodem van de vijver groeien, terwijl zweefalgen in het water zweven als individuele cellen of kleine groepen cellen en zorgen voor een troebele, groene kleur in het water. Beide soorten hebben ongewenste effecten op de waterkwaliteit en het leven in de vijver.

Overmatige algvorming in je vijver

Hoe groeien micro organismen?

In het algemeen hebben micro-organismen drie essentiële elementen nodig om zich te vermenigvuldigen, namelijk vocht, voedsel en geschikte temperatuur. Als deze drie omstandigheden aanwezig zijn, kunnen micro-organismen goed gedijen en floreren.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs