Roy van der Velde - GreenGifts

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest

Op zoek naar een uniek gepersonaliseerd groen geschenk? klik dan hier

Merels: Tips om een merel tot bewoner van jouw tuin te maken

Merel in je tuin bij je vijver

De merel is een middelgrote zangvogel die tot de lijsterfamilie hoort. Merels zijn vaak te vinden in tuinen, parken en rondom vijvers.

Waar houden merels van?

Merels zijn omnivoren. Ze zijn voornamelijk wormeneters, maar ze eten ook insecten, bessen, fruit en af en toe zaden. In tuinen kunnen ze worden aangetrokken door appels en ander zacht fruit dat op de grond ligt. Net als veel vogels houden merels van een bad. Ze waarderen een vogelbadje in de tuin waar ze kunnen badderen en drinken. Merels gebruiken dichte struiken en andere dichte begroeiing om zich te verstoppen voor roofvogels en andere gevaren, hierom is het belangrijk om de merel voldoende schuilplaats te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van waterplanten.

Roy van der Velde Relatiegeschenken Expert

Unieke, groene relatiegeschenken

Zoek je een groen relatiegeschenk dat écht indruk maakt? Bij ons vind je exclusieve, gepersonaliseerde geschenken met jouw logo en boodschap. Perfect voor jouw bedrijf. Meer weten? Ga naar GreenGifts.nl voor op maat gemaakte, duurzame geschenken.

Hoe krijg ik een merel in de vijver?

Merels zijn dol op diverse wormen en insecten, waaronder libellen en waterjuffers. Als je een merel naar je vijver wilt lokken, is het essentieel om planten te hebben die deze insecten aantrekken. Overweeg het planten van moerasplanten rondom de vijver. Deze planten bloeien in het voorjaar met grote, kleurrijke bloemen die veel insecten aantrekken vanwege de nectar. Met een rijkdom aan insecten in en rond je vijver wordt het aantrekken van merels en andere vogels een stuk eenvoudiger.

Waar maakt de merel zijn nest?

De merel maakt zijn nest op beschutte plaatsen, vaak laag bij de grond. Dit kan zijn in dichte struiken, hagen, klimplanten, coniferen of zelfs op de grond in een afgeschermde hoek. Het nest wordt zorgvuldig gebouwd met takjes, mos, gras en modder, en vervolgens bekleed met zacht materiaal zoals gras en bladeren. Vrouwelijke merels zijn meestal verantwoordelijk voor het bouwen van het nest. Ze kiezen een plek die zowel bescherming biedt tegen roofdieren als enige beschutting tegen weersinvloeden.

Plant cadeau

Iets bijzonders in huis of op kantoor?

Ontdek onze plant cadeaus

Voor jezelf of om te geven.

Wie is de vijand van de merel?

De merel heeft verschillende natuurlijke vijanden. Hier zijn enkele van de voornaamste vijanden van de merel:

  • Katten: Huiskatten zijn een van de grootste bedreigingen voor volwassen merels en hun jongen, vooral in stedelijke gebieden.
  • Roofvogels: Verschillende soorten roofvogels, zoals de sperwer, jagen op merels.
  • Kraaiachtigen: Eksters, kauwen en kraaien kunnen eieren en jonge merels uit het nest roven.
  • Vossen en marters: Deze zoogdieren kunnen merels en hun nesten bedreigen, vooral wanneer het nest laag bij de grond is gebouwd.
  • Ratten: Ratten kunnen ook eieren en jonge merels uit het nest eten.

Waar blijft een merel in de winter?

De meerderheid van de merels in Nederland blijft gedurende de winter hier als standvogel. Een deel trekt echter naar Engeland of zelfs zuidelijker richtingen zoals Spanje en Portugal. Van september tot november merken we de doortocht van veel Noord-Europese merels, voornamelijk tijdens de nacht. Tegen de periode van half maart tot half april keren deze vogels terug naar het noorden.

Roy van der Velde - GreenGifts

Roy van der Velde

Groen- en relatiegeschenken expert

Mijn visie is eenvoudig: verbind mensen met de natuur door een stukje ervan te geven. Elk geschenk van GreenGifts is een levend symbool van een bloeiende relatie, met zorg gekweekt in onze kwekerij. Ontdek hoe je met een eenvoudig groen geschenk diepe relaties kunt versterken.

Populaire plant cadeaus