Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Mattenbies, Scirpus lacustris: een plant die van water houdt

Mattenbies Schoenoplectus lacustris

Mattenbies, Scirpus lacustris, is een robuuste, waterminnende plant, met lange, rechte stengels, ideaal voor natuurlijke, waterrijke tuinen.

Waar groeit Mattenbies?

Mattenbies is te vinden in grote delen van Europa, inclusief Nederland en groeit bij voorkeur in ondiepe, stilstaande of langzaam stromende wateren. Deze plant komt veel voor langs de oevers van meren, vijvers, kanalen en in moerasgebieden.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kenmerken van Scirpus lacustris

Mattenbies is een meerjarige plant die deel uitmaakt van de cypergrassenfamilie. Het heeft lange, rechte stengels die tot wel 2 meter hoog kunnen worden. Deze stengels zijn groen en hebben een ruwe textuur. Mattenbies bloeit van juni tot augustus met kleine, onopvallende bloemen die groeien in dichte clusters aan de top van de stengels.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Gebruik van Mattenbies

Historisch gezien werd Mattenbies veel gebruikt voor het maken van matten, manden en zelfs dakbedekking. Tegenwoordig wordt Mattenbies vooral gewaardeerd om zijn mooie uiterlijk en bijdrage aan de natuurlijke diversiteit in natte gebieden.

Nadelen van deze plant

Een nadeel van Mattenbies is dat het zich snel kan verspreiden en soms invasief kan worden in ideale groeiomstandigheden. Dit kan leiden tot overwoekering in kleinere vijvers of waterpartijen.

Verzorging en onderhoud van Mattenbies

 • Standplaats en bodemvoorkeur
  Mattenbies gedijt het best in ondiep water of in zeer vochtige grond. De ideale standplaats voor deze plant is langs de rand van een vijver, meer of in moerasachtige omgevingen.
 • Waterbehoefte
  Als waterplant heeft Mattenbies een constante toegang tot water nodig. Zorg ervoor dat de bodem of het water waarin het groeit altijd vochtig is.
 • Snoeien en onderhoud
  Mattenbies heeft weinig onderhoud nodig. Het kan nodig zijn om de plant te snoeien als deze te dominant wordt in een gebied. Verwijder afgestorven stengels in het najaar om ruimte te maken voor nieuwe groei.
 • Winterhardheid en overwinteren
  Mattenbies is zeer winterhard en kan Nederlandse winters gemakkelijk overleven. Extra bescherming tijdens de koudere maanden is niet nodig.
 • Voeding en bemesting
  Mattenbies heeft meestal geen extra bemesting nodig, omdat het in natuurlijke, voedselrijke omgevingen groeit.

Conclusie

Mattenbies is een veelzijdige en onderhoudsarme plant die een natuurlijke en rustieke uitstraling geeft aan elke waterrijke tuin of landschap. Met zijn lange, rechte stengels en minimale onderhoudsbehoeften is het een uitstekende keuze voor het creëren van een natuurlijk ogende wateromgeving.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs