Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Marimo mosballen | Sterk zuiverende waterplant voor in een aquarium of in de vijver

Marimo mosballen zijn ronde waterplanten die op de bodem van het water leven. Ze komen oorspronkelijk uit Japan, hier geloven ze dat de mosbal door zijn reinigende werking geluk brengt. Wil jij nou alles te weten komen over deze interessante waterplant, lees dan snel verder!

Marimo mosbal kopen?

Shop onze mosballen rechtstreeks uit eigen kwekerij

Alles over mosballen

  • Wat is de werking van een mosbal?
  • Hoe oud kunnen mosballen worden?
  • Hoe komt het dat mosballen soms drijven?
  • Hoe groot kunnen mosballen worden?

Wat is een mosbal?

Een mosbal is een waterzuiverende zuurstofplant uit de familie ‘Cladophoraceae’. Mosballen komen oorspronkelijk uit Japan waar ze Marimo heten. De planten hebben de naam mosbal gekregen, maar eigenlijk bestaan de ballen helemaal niet uit mos maar uit groenwier. De mosballen leven op de bodem van de vijver of het aquarium waar zij ervoor zorgen dat de bodem van de waterpoel gereinigd wordt. Door de bewegingen van het water wordt de mosbal langzaam vooruit rolt, op deze manier kan de mosbal afvalstoffen van de bodem opruimen.

Wat is de werking van een mosbal?

Mosballen hebben een zuiverende werking in het water doordat ze afvalstoffen verwijderen en zuurstof afgeven aan het vijverwater. Mosballen zijn gemaakt van alg en zeewier, wanneer de mosbal over de bodem van je vijver of aquarium rolt verwijderd hij naast afvalstoffen ook overtollige algen. Het ideale aan de mosbal is dat hij winterhard is, dit betekend dat hij jaar in, jaar uit overleeft en door blijft groeien! Dit maken mosballen, ongeacht de soort vijver die je hebt, de ideale aanwinst voor de vijver!

Hoe oud kunnen mosballen worden?

Marimo mosballen kunnen tot wel 100 jaar oud worden, ze rollen heen en weer op de bodem van de vijver waardoor ze hun ronde vorm kunnen behouden. Mosballen groeien heel langzaam, namelijk ongeveer 5 millimeter per jaar. Een leuk weetje van de mosbal is dat hij zich kan vermenigvuldigen, dit komt doordat hij na verloop van tijd uit elkaar valt en gesplitst verder kan groeien.

Hoe komt het dat mosballen soms drijven?

Mosballen kunnen door de bewegingen die zij maken over de bodem van de vijver luchtbellen opvangen. Het kan voorkomen dat deze luchtbel de mosbal naar de bovenlaag van de vijver laat zweven. Wanneer dit gebeurd kun je mosbal even uit het water halen en afspoelen onder de kraan, hierna plaats je de mos bal weer in het vijverwater en knijp je hem even in zodat alle lucht de mosbal verlaat. Marimo zal dan uit zichzelf weer naar de bodem van de vijver zinken.

Hoe groot kunnen mosballen worden?

Mosballen groeien niet snel, maar doordat zij heel oud kunnen worden, kunnen zij door de jaren heen een grootte bereiken van ongeveer 10 centimeter. Doordat mosballen maar 5 millimeter per jaar groeien kan dit alleen wel even duren… je zal dus geduld moeten hebben.

Mosballen als decoratie

Naast dat mosballen erg nuttig zijn in de vijver, zijn het door de hoge leeftijd die ze kunnen bereiken en door zijn reinigende functie ook nog eens hele bijzondere waterplanten. Omdat vanuit de Japanse cultuur gelooft wordt dat de mosballen geluk brengen wordt de mosbal vaak als cadeau gegeven, bijvoorbeeld in een mooi ecosysteem!

Veelgestelde vragen over Marimo mosballen

Mosballen hebben in een vijver geen verzorging nodig, ze zorgen er namelijk zelf voor dat zij en het water gezond blijven.

Mosballen in een aquarium hebben iets meer verzorging nodig. Wanneer het water in het aquarium ververst wordt is het een aanrader om de mosballen onder de kraan af te spoelen zodat het vuil van het aquariumwater ook gelijk uit de mos bollen gespoeld wordt.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver