Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Luchtpomp: Een juist ingerichte vijver maakt luchtpomp overbodig

Luchtpomp

Luchtpomp voor de vijver is niet nodig als de vijver juist ingericht is, sla luchtpomp voor de vijver over en ga voor de natuurlijke aanpak.

Wat doet een luchtpomp?

Een luchtpomp voor vijvers werkt door middel van een elektromotor die een zuiger of een membraan aandrijft. Bij het inademen van de zuiger of het membraan wordt lucht aangezogen van buiten de pomp, terwijl bij het uitademen van de zuiger of het membraan de lucht wordt geperst door een ventiel en via een luchtstroomslang naar een luchtsteen of luchtverdeler wordt geleid. De luchtstenen of luchtverdelers zijn voorzien van kleine gaatjes waar de lucht doorheen wordt geperst. Hierdoor ontstaan er kleine belletjes die in het water terechtkomen en zuurstof aan het water afgeven. Het aantal belletjes en de grootte van de belletjes zijn afhankelijk van de grootte van de luchtsteen of luchtverdeler en de druk die wordt uitgeoefend door de luchtpomp.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Luchtpomp vs zuurstofplanten

Een vijver die ingericht is met zuurstofplanten heeft vele voordelen ten opzichte van een vijver die ingericht is met mechanische apparatuur zoals een luchtpomp. Een natuurlijke vijver houd bijvoorbeeld zichzelf in balans, waardoor je hier qua onderhoud vrijwel geen onderhoud aan hebt, ook bevorder je de biodiversiteit met een natuurlijk ingerichte vijver.

Luchtpomp

Zuurstofplanten

❌ Regelmatig ✅ Minimaal
✅ Langdurig
❌ Nee ✅ Ja
❌ Minimaal ✅ Bevordert het
❌ Hoger (energieverbruik) ✅ Lage tot geen kosten
✅ Efficiënt ✅ Efficiënt
❌ Nee ✅ Natuurlijke bestrijding
❌ Energieverbruik ✅ Milieuvriendelijk
✅ Ja ❌ Nee
stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Waar luchtpomp plaatsen?

Het is aan te raden de luchtpomp in een plek te zetten waar geen stof en direct zonlicht komt. Stof kan namelijk schade aan de membranen van de luchtpomp veroorzaken. Zorg er ook voor dat de plek waar je de luchtpomp plaatst goed geventileerd is, zodat de pomp moeiteloos lucht kan aanzuigen. Een goed geventileerde, schaduwrijke en stofvrije plek is ideaal voor de levensduur en efficiëntie van je luchtpomp.

Wat is de beste luchtpomp?

Zuurstofplanten zijn een natuurlijke en duurzame manier om zuurstof aan het vijverwater toe te voegen. Ze doen dit door middel van fotosynthese, waarbij ze kooldioxide uit de lucht opnemen en zuurstof afgeven. Deze waterplanten hebben de eigenschap om overdag zuurstof aan het water af te geven, terwijl ze 's nachts juist zuurstof verbruiken. Deze cyclus zorgt voor een natuurlijk evenwicht in het vijverwater. Bovendien hebben verschillende soorten waterplanten ook een reinigende en filterende werking op het vijverwater, doordat ze overtollige voedingsstoffen opnemen en zo draadalgen en zweefalgen kunnen voorkomen indien de vijver juist is ingericht. Hoewel een luchtpomp een snelle manier kan zijn om zuurstof aan het water toe te voegen, heeft het ook nadelen. Zo kan het de natuurlijke cyclus van de vijver verstoren, doordat het constant zuurstof aan het water afgeeft. Bovendien kunnen de luchtbelletjes die door de luchtpomp worden geproduceerd, de watercirculatie verstoren en zo de afbraak van organisch materiaal vertragen. Daarnaast kan een luchtpomp in sommige gevallen ook bijdragen aan de verspreiding van ziektekiemen in het vijverwater. Kortom, waterplanten: ''Zuurstofplanten, moerasplanten en waterlelies'' zijn de beste luchtpomp waarin je kan investeren om op een natuurlijke en duurzame manier zuurstof aan het vijverwater toe te voegen en biodiversiteit te verhogen.

Nadelen van een luchtpomp in de vijver

Een luchtpomp wordt door veel mensen als snel en handig hulpmiddel gezien om het water in de vijver in balans te houden, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat een luchtpomp niet de beste optie is voor een gezonde en heldere vijver. Waterplanten zijn een beter en natuurlijker alternatief waar minder kosten en onderhoud bij komt kijken en er mooier uitziet. De drie belangrijkste nadelen van luchtpompen:

  1. Verstoring van de natuurlijke cyclus: Door het constant toevoegen van zuurstof aan het water kan de natuurlijke cyclus van de vijver verstoord worden. Dit kan leiden tot een onbalans in het ecosysteem en tot overmatige algengroei.
  2. Vertraging van de afbraak van organisch materiaal: De luchtbelletjes die door de luchtpomp worden geproduceerd, kunnen de watercirculatie verstoren en zo de afbraak van organisch materiaal vertragen. Dit kan leiden tot een ophoping van vuil en afvalstoffen in de vijver.
  3. Verspreiding van ziektekiemen: In sommige gevallen kan een luchtpomp bijdragen aan de verspreiding van ziektekiemen in het vijverwater. Dit kan vooral een probleem zijn in vijvers met een hoog aantal vissen, waarbij de vissen dicht op elkaar leven en er snel ziektes kunnen ontstaan en verspreiden.

Voordelen van een vijver zonder mechanische luchtpomp

Behalve dat de vijver een veel natuurlijkere uitstraling heeft zonder luchtpomp, bespaar je stroomkosten en heb je geen lawaai wat wordt geproduceerd door de pomp. Ook is een vijver zonder pomp gunstiger voor de groei van waterplanten doordat er minder stroming is in het water. De natuurlijke cyclus van de vijver kan beter in stand worden gehouden zonder een mechanische luchtpomp maar met planten. Waterplanten en andere waterorganismen zoals zoetwatermosselen in de vijver zorgen voor een natuurlijke zuurstofvoorziening en helpen bij het afbreken van organisch materiaal en voedingsstoffen in het water. Dit leidt tot een natuurlijk evenwicht in de vijver.

Hoe belucht je een vijver op natuurlijke wijze?

Het is heel goed mogelijk een natuurlijke vijver te creëren zonder pomp of vijverfilters. Dit, door de vijver dusdanig in te richten met de juiste hoeveelheid en combinatie aan waterplanten, vijversubstraat en vijverbacterien zodat de vijver in balans is. Vijverplanten helpen bij het opnemen van voedingsstoffen uit het water, het afgeven van zuurstof aan het water, het voorkomen van algvorming en het bieden van schuilplaats aan verschillende waterdieren. Dieren in en rondom de vijver helpen bij het in evenwicht houden van het ecosysteem en met het herstellen van de biodiversiteit. Vind jij het lastig om de vijver in te richten? Lees dan ons vijver beplantingsplan en kies voor een kant en klaar: Slim samengesteld vijverplanten pakket. 

Wat voor luchtpomp heb ik nodig?

Het is belangrijk om te benadrukken dat een luchtpomp vaak niet essentieel is voor een evenwichtige vijver. Als je vijver correct is ingericht met de juiste mix van zuurstofplanten, andere plantensoorten, vijversubstraat en nuttige bacteriën, dan blijft het water helder en in balans op een volledig natuurlijke manier. Deze elementen dragen niet alleen bij aan een gezonde vijveromgeving, maar ze verhogen ook het zuurstofgehalte van het water, bevorderen biodiversiteit en gaan algen op een natuurlijke manier tegen. Daarnaast past het introduceren van vissen ook prima binnen het concept van een volledig natuurlijke vijver. Dit samen zorgt voor een prachtige, levendige vijver die bijdraagt aan het algehele ecosysteem van je tuin. Voor degenen die streven naar zo'n natuurlijk evenwicht, adviseren wij ons stappenplan te volgen.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver