Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Lisdodde | Alles over de Typha en waarom dit de ideale vijverplant is!

De Lisdodde, een van de beste waterzuiverende moerasplanten en is een ideale aanwinst voor de vijver. Maar waarom is de Lisdodde, ofwel de Typha zo’n mooie aanwinst voor de vijver? Ik Simon, vijver- en waterplantenspecialist vertel je er in dit blog alles over!

Wat voor waterplant is een Lisdodde?

Lisdodde planten zijn winterharde vijverplanten die vaak aan de oever van de vijver geplant wordt. De Lisdodde is onder te verdelen in twee belangrijke soorten, namelijk de grote Lisdodde; Typha Latifolia en de dwerglisdodde; Typha Minima. Deze waterplanten zijn allebei winterhard waardoor ze jaar in, jaar uit een mooie aanwinst zijn voor je vijver. Het enige verschil tussen de twee is dat de dwerglisdodde iets minder groot wordt dan de ander. De Typha Minima wordt namelijk maximaal 60 centimeter hoog en de Typha Latifolia kan tot wel 80 centimeter hoog worden. Beiden kunnen tot een diepte van 20 centimeter in de vijver geplant worden. De Lisdodde is een waterzuiverende plant, het filtert namelijk nitraat en nitriet uit het water wat zorgt voor stabiele waterwaarden: KH waarde, PH waarde en GH waarde.

Grote en kleine Lisdoddes

Waarom is een Lisdodde van waarde in de vijver?

Doordat de Lisdodde nutriënten uit het water en uit de bodem van de vijver filtert, zal de waterkwaliteit van jouw vijver aanzienlijk verbeteren. Nutriënten zijn meststoffen, wanneer er een te veel aan meststoffen aanwezig is in de vijver zal het natuurlijke evenwicht van je vijver verstoord raken. Dit komt doordat een overvloed aan meststoffen in de vijver zorgt voor een toename aan alg vorming. Alg zorgt ervoor dat de zuurstofplanten in de vijver te weinig ruimte hebben om te groeien en zij vast kunnen komen te zitten in de algen. Wanneer dit gebeurd kunnen de zuurstofplanten onvoldoende hun werk doen waardoor zij minder zuurstof kunnen afgeven aan het vijverwater. Dit is niet ideaal voor het milieu in je vijver. Doordat de Lisdodde deze nutriënten uit het water filtert en zuurstof afgeeft aan het vijverwater is dit de ideale waterplant voor in de vijver!

Kan de Lisdodde in elke vijver geplaatst worden?

Het voordeel van de Lisdodde is dat de plant winterhard is en hierdoor ieder jaargetijde kan overleven. Dit betekend dat de Lisdodde jaar in, jaar uit meegaat en ieder jaar wat mooier tot bloei komt. Doordat de Typha Latifolia en de Typha Minima een woekerende waterplant is, is het raadzaam om de moerasplant in een vijvermand in de vijver te plaatsen. Een vijvermand zorgt er namelijk voor dat de waterplant op zijn plek blijft groeien en dus niet de kans krijgt om door jouw vijver te gaan woekeren. Zo pluk jij alleen de lusten van de Lisdodde!

Waar in de vijver plaats ik de Lisdodde?

Een Lisdodde, ofwel een Typha, wordt altijd aan de oever van de vijver geplaatst. Dit komt doordat de Typha naast een waterzuiverende plant, ook een moerasplant is waardoor hij op een diepte van maximaal 20 centimeter geplaatst kan worden. Midden in de vijver zou hij dus te diep staan. Verder vindt deze water zuiverende moerasplant ondanks dat hij winterhard is, het ook heerlijk om op een zonnige plek tot licht beschaduwde plek te staan. Dit maakt een Typha de ideale waterplant en aanwinst voor in jouw vijver!

Wil jij een Lisdodde kopen?

Veelgestelde vragen over de Lisdodde

Een Lisdodde is een soort van riet, de waterplant komt in 2 formaten voor: grote Lisdodde; Typha Latifolia en de dwerglisdodde; Typha Minima. Je ziet ze vaak langs de oeverkant van allerlei vijversoorten staan.

Een Lisdodde, of Typha is een waterzuiverende moerasplant die het water filtert van schadelijke nutriënten. Hierdoor wordt de vorming van alg voorkomen en blijft de vijver helder en gezond.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver