Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Lekke vijver repareren: Tips om het lek op te sporen en te plakken

vijverfolie lekke vijver

Een lekke vijver is een veelvoorkomend vijverprobleem, het opsporen en repareren van de lek is de oplossing voor het probleem.

Hoe spoor ik een lek op in de vijver?

 1. Als het waterpeil op een lager maar hetzelfde niveau blijft, zal het gat in de wand zitten boven het huidige waterniveau. Dit is gunstig. Vul de vijver bij met enkele centimeters en kijk nu langs de vijverrand of het lek te vinden is. Dit doe je bijvoorbeeld met een gekleurde vloeistof als melk, zodat je kunt zien waar het water als het ware stroomt; dit zal bij het lek zijn. Het lek plak je net als een luchtbed met behulp van een reparatie set die in de winkel verkrijgbaar is.
 2. Zit het gat in de bodem dan zal de vijver gelijkelijk aan helemaal leeglopen. Hier zul je op moeten wachten voordat het lek te vinden is. Is de vijver bijna leeg, kun je dezelfde tactiek met de melk nog eens proberen in het bodempje water dat er nog is.
 3. Tot slot kan het bij oudere vijvers voorkomen dat de folie is versleten en er langzaam water wegsijpelt. Dit is vaker zo bij vijvers met vijverfolie van pvc, omdat dit in een kortere levensduur heeft dan rubberfolie; zo’n 8 tot 10 jaar tegenover minstens 20 jaar. In dit geval zal de hele vijver geleegd moeten worden en opnieuw bekleed. Bekijk het stappenplan voor het (opnieuw) aanleggen van een vijver.
Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe maak je een vijverlek dicht?

 1. Laat het water zakken tot ruim onder het lek.
 2. Reinig het gebied rondom het lek grondig, bijvoorbeeld met spiritus.
 3. Controleer of een scherp voorwerp de oorzaak van de lekkage is en verwijder dit indien nodig.
 4. Afhankelijk van het type folie (PVC of EPDM) haal je een geschikte reparatieset bij een tuin- of vijvercentrum of online. Voor PVC-folie gebruik je PVC-lijm en een stukje folie; voor EPDM gebruik je rubberlijm en een stuk rubberfolie.
 5. Nadat het lek is gerepareerd, kun je de vijver weer vullen.
stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Wat zijn oorzaken van een lekke vijver?

Oorzaken lek in vijver: Als een vijver lekt, is het folie niet meer waterdicht. Dit kan door:

 1. Een lek in de bodem: de vijver loopt volledig leeg. Dit lek kan ontstaan doordat het vijverfolie verouderd is. PVC-vijverfolie gaat gemiddeld 8-10 jaar mee, terwijl EPDM-vijverfolie gemiddeld 20 jaar meegaat. Als deze termijn verstreken is zonder dat het folie vervangen is, heb je kans dat er een lek in de vijver ontstaat en dat de vijver leegloopt.
 2. Een lek in de wand: het water stopt met zakken zodra het lekniveau bereikt is. Ook dit probleem kan veroorzaakt worden door verouderd vijverfolie, maar ook kan het komen doordat een dier een lek geknaagd heeft in de folie of dat plantenwortels het folie dat misschien al wat poreus geworden was, het folie doorboort.
 3. Poreus PVC-folie: plakken helpt niet, vervanging van het folie is nodig. PVC-folie gaat 8-10 jaar mee, terwijl het bij rubberfolie (EPDM) minstens tot 20 jaar duurt voordat het poreus wordt.

Expert tip: Plaatsen van nieuw vijverfolie

Kies voor vijverfolie dat een lange levensduur heeft, als je jezelf werk wilt besparen dan kies je voor rubberfolie (EPDM). Het duurt voor EPDM-vijverfolie meestal minimaal 20 jaar tot maximaal 50 jaar tot het poreus wordt. Hoe snel deze folie poreus wordt, is afhankelijk van de plaatsing van het folie. Plaats de vijver en het folie niet in de volle zon, maar op een plek waar gedurende de dag momenten van zon en momenten van schaduw zijn. Dit voorkomt dat de kwaliteit van het vijverfolie snel achteruit gaat.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs