Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Kikkerbeet, Hydrocharis morsus-ranae | De waterplant voor in de kleine vijver

Kikkerbeet, de waterplant die te vinden is in kleinere vijvers met langzaam stromend water. Als vijver eigenaar heb je vast wel eens gehoord van deze waterplant, maar is deze plant een aanrader voor in de vijver of kun je beter voor andere soorten kiezen? Lees snel verder en kom er alles over te weten.

Andere soorten zuurstofplanten kopen?

Shop onze zuurstofplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij!

Alles over kikkerbeet

  • Wat voor soort vijverplant is de kikkerbeet?
  • Waar groeit de kikkerbeet?
  • Hoe snel groeit de kikkerbeet?
  • Kikkerbeet kopen? Kies voor deze alternatieven voor zuurstofplanten in de vijver
  • Waarom hoornblad een betere keuze is dan kikkerbeet

Wat voor soort vijverplant is de kikkerbeet?

Kikkerbeet, ook bekend als Hydrocharis morsus-ranae, is een veel voorkomende waterplant die in vijvers wordt gekweekt. Het is een vaste plant die behoort tot de familie van de waterweegbree (Hydrocharitaceae) en groeit op de bodem van ondiepe vijvers en langzaam stromende wateren. De bladeren van kikkerbeet zijn ovaalvormig en drijven op het wateroppervlak. Ze zijn groen van kleur en hebben een licht gewelfde rand. In de zomermaanden bloeit de plant met kleine, witte bloemen die boven het water uitsteken. Na de bloei vormt de plant kleine, ronde vruchten die onder water groeien.

Waar groeit de kikkerbeet?

Kikkerbeet, ook bekend als Hydrocharis morsus-ranae, groeit in ondiepe vijvers en langzaam stromende wateren. Het is een waterplant die zich vastzet op de bodem van de vijver of het water en met zijn drijvende bladeren en witte bloemen boven het wateroppervlak uitsteekt.

Hoe snel groeit de kikkerbeet?

Kikkerbeet groeit relatief snel en kan zich snel vermenigvuldigen onder de juiste omstandigheden. De groeisnelheid hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid zonlicht, voedingsstoffen, waterdiepte en temperatuur. Over het algemeen groeit kikkerbeet het snelst in de lente en de zomer, wanneer de temperatuur hoger is en er meer zonlicht beschikbaar is. In deze maanden kan de plant zich snel vermenigvuldigen en kan het zich uitbreiden over het wateroppervlak. Kikkerbeet kan gaan woekeren en zich in korte tijd flink uitbreiden.

Kikkerbeet kopen? Kies voor deze alternatieven voor zuurstofplanten in de vijver

Kikkerbeet is een vijverplant die niet geschikt is voor iedere vijver doordat de plant behoefte heeft aan een omgeving met stilstaand of langzaam stromend en ondiep water met water dat voedselrijk, hard en niet te zuur is. De vijver plant is winterhard en groeit snel, alleen heeft de plant ook de neiging tot woekeren, daarom moet de waterplant om de maand gesnoeid worden. Heb je behoefte aan een waterplant die minder onderhoud vergt, maar wel dezelfde functie heeft? Kies dan voor de zuurstofplanten uit ons assortiment.

Shop onze zuurstofplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij!

Waarom hoornblad een betere keuze is dan kikkerbeet

Hoornblad, ook bekend als Ceratophyllum, is een zuurstofplant waar veel vijver eigenaren vaak voor kiezen, ongeacht de soort vijver. Dit is vanwege de sterke aard, de snelle groei en het minimale onderhoud dat de waterplant nodig heeft.

  • Hoornblad is een krachtige zuiveraar van het water. De plant kan grote hoeveelheden organische verontreinigingen, zoals stikstof- en fosfaatverbindingen, uit het water opnemen, waardoor het water schoner en gezonder wordt. Dit kan leiden tot minder algen en een betere waterkwaliteit.
  • Hoornblad produceert zuurstof tijdens fotosynthese, waardoor de zuurstofvoorziening in het water verbetert. Dit is belangrijk voor vissen en andere waterdieren die zuurstof nodig hebben om te overleven.
  • Hoornblad biedt vissen een veilige en beschutte omgeving om te schuilen en te broeden. Dit is vooral belangrijk voor jonge vissen, die anders gemakkelijke prooien kunnen zijn voor roofdieren.

Veelgestelde vragen over kikkerbeet

Ja, kikkerbeet is een winterharde waterplant. Echter heeft de plant wel warme temperaturen nodig om te groeien en bloeien.

Kikkerbeet is een snelgroeiende plant indien de temperaturen wat hoger zijn. De plant kan dan gaan woekeren, om de groei van deze plant in het voorjaar en de zomer in toom te houden zal de vijverplant regelmatig gesnoeid moeten worden.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver