Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Kattenstaarten, Lythrum Salicaria | Is deze moerasplant wel zo ideaal voor de vijver?

Kattenstaart, Lythrum Salicaria is een moerasplant die voorkomt in allerlei soorten vijvers. De waterplant is vanwege haar grote roze of paarse bloemen opvallend waardoor de plant door veel mensen herkent wordt. Maar kattenstaart is niet altijd de beste keuze voor de vijver, er zijn namelijk een heleboel andere alternatieven. Meer weten? Lees dan snel verder.

Kattenstaart kopen? Kies liever voor deze andere moerasplanten

Alles over kattenstaart

  • Wat voor soort waterplant is de kattenstaart?
  • Is kattenstaart een winterharde vijverplant?
  • Hoe kattenstaart planten in de vijver?
  • Welke moerasplant is een beter alternatief voor kattenstaart

Wat voor soort waterplant is de kattenstaart?

De kattenstaart is een winterharde, vaste moerasplant met slanke, roze tot paarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken. De waterplant groeit snel en kan andere planten in de vijver overwoekeren als deze niet goed wordt beheerd. Het kan worden gebruikt als waterzuiverende plant om de hoeveelheid voedingsstoffen in de vijver te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Het onderhoud van de kattenstaart is relatief eenvoudig, maar regelmatig snoeien is belangrijk om de grootte en verspreiding onder controle te houden.

Is kattenstaart een winterharde vijverplant?

Kattenstaart is winterhard, hoewel de kattenstaart een prachtige moerasplant is met aantrekkelijke bloemen die bijen en vlinders aantrekken, kan het ook problemen veroorzaken in de vijver. De vijver plant groeit snel en kan zich agressief verspreiden, waardoor andere planten worden overwoekerd en de biodiversiteit in de vijver wordt verminderd. Bovendien kan het verwijderen van de plant een uitdaging zijn vanwege het sterke wortelstelsel dat diep in de grond kan doordringen. Daarnaast kan de kattenstaart soms worden beschouwd als een invasieve soort, dit komt doordat de plant een sterke moerasplant is die ongeacht de weersomstandigheden blijft groeien.

Hoe kattenstaart planten in de vijver?

Kattenstaart is een moerasplant die zich wortelt in de bodem van de vijver. De vijverplant kan zich, net als andere soorten vijverplanten het beste wortelen in het substraat dat op de bodem van een juist aangelegde vijver ligt. Tijdens de groeifase kan de kattenstaart tot wel één centimeter per dag in hoogte groeien.

Welke moerasplant is een beter alternatief voor kattenstaart?

Moerasplanten bestaan er in allerlei verschillende soorten en maten. Ze bestaan met bloemen, maar ook zonder, voor ieder wat wils dus! Het is verstandig om te kiezen voor een moerasplant die sterk, dus winterhard is. De plant zal dan namelijk iedere strenge winter overleven en zal ieder jaar net wat mooier tot bloei komen. Een sterke moerasplant die weinig onderhoud vereist is dus een echte investering voor de vijver. Sterke moerasplanten die er tegelijkertijd nog eens prachtig uitzien, die ik als vijverspecialist ongeacht de soort vijver aanraad zijn; Zwanebloem (Butomus Umbellatus), Irissen (Lis) en Snoekkruid (Pontederia Cordata).

Shop onze moerasplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij!

Veelgestelde vragen over kattenstaart

Kattenstaarten kunnen prima geplaatst worden op een plek in de schaduw, hier kunnen zij gewoon door blijven groeien.

Kattenstaart kan tot een hoogte van 100 centimeter uitgroeien. Wanneer de plant in de hoogte niet meer groeit, groeit hij wel nog flink door in de breedte.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver