Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Kattenstaart: Lythrum salicaria

Kattenstaart roze

Kattenstaart, Lythrum Salicaria, waterplant die geplant wordt aan de oever van de vijver en bloeit met roze of paarse opvallende bloemen.

Waar is kattenstaart goed voor?

Kattenstaart is een waardevolle plant voor vijvereigenaren. Niet alleen helpt het de waterkwaliteit te verbeteren door overtollige voedingsstoffen uit het water te halen, maar het dient ook als een natuurlijke waterzuiveraar. Daarnaast is de verzorging van kattenstaart vrij eenvoudig, al is het wel cruciaal om de plant regelmatig te snoeien. Dit zorgt ervoor dat hij niet te dominant wordt en helpt bij het beheersen van zijn grootte en verspreiding. Het toevoegen van kattenstaart aan een vijver kan dus zowel esthetische als functionele voordelen opleveren.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Is kattenstaart winterhard?

Kattenstaart (Lythrum salicaria) is winterhard. De plant kan goed overleven in koude omstandigheden en komt na de winter vaak weer krachtig terug. Tijdens de wintermaanden sterven de bovengrondse delen van de plant af, maar in het voorjaar loopt de kattenstaart weer uit vanuit de wortels. Het is een sterke en robuuste plant die goed is aangepast aan verschillende klimatologische omstandigheden.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Is kattenstaart eetbaar?

Het is beter om kattenstaart niet te eten, aangezien deze plant in sommige gevallen giftig kan zijn. Zoek je een eetbare vijverplant? Overweeg dan watermunt. Niet alleen filtert deze plant je vijver, waardoor het water op een natuurlijke manier helder en gezond blijft, maar de plant heeft ook een aangename geur en je kunt hem gebruiken in de keuken.

Kattenstaart vijver
Kattenstaart vijver

Hoe lang bloeit kattenstaart?

Kattenstaart is een opvallende plant die gedurende de zomermaanden voor kleur zorgt langs waterkanten en in vochtige gebieden. De bloeiperiode strekt zich doorgaans uit van juni tot en met augustus. Gedurende deze tijd toont de plant zijn kenmerkende roze tot paarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken. De precieze bloeiperiode kan echter variëren, afhankelijk van de locatie en de specifieke groeiomstandigheden. Wanneer kattenstaart in bloei staat lijkt het op Snoekkruid (Moerashyacint), deze filterende moerasplant is er, net als kattenstaart, in allerlei verschillende kleuren.

Wat te doen met uitgebloeide kattenstaart?

Wanneer de kattenstaart is uitgebloeid, is het raadzaam om de uitgebloeide bloemstengels terug te snoeien. Dit bevordert niet alleen een eventuele nabloei, maar houdt de plant ook netjes en voorkomt ongewenste zaadverspreiding. Door het verwijderen van de uitgebloeide delen kan de plant zijn energie beter richten op de groei van nieuwe bladeren en eventueel nieuwe bloemen. Daarnaast helpt het regelmatig snoeien van de kattenstaart om de plant in toom te houden en overwoekering van andere planten in de omgeving te voorkomen. Tenslotte draagt deze verzorging bij aan een gezonde en goed uitziende vijver of waterkant.

Kattenstaart Snoekkruid waterplant
Kattenstaart Snoekkruid waterplant

Kan kattenstaart in de schaduw?

Kattenstaart kan in de schaduw groeien, maar hij geeft de voorkeur aan plekken met volle zon tot halfschaduw. Op zonnige locaties zal de kattenstaart over het algemeen uitbundiger bloeien en een rijkere bloemkleur vertonen. In diepere schaduw kan de plant wat minder compact groeien en mogelijk minder bloemen produceren. Als je kattenstaart in een schaduwrijker gebied wilt planten, zorg er dan voor dat hij toch enkele uren zonlicht per dag ontvangt voor het beste resultaat.

Is kattenstaart een vaste plant?

De Kattenstaart is een vaste plant die populair is in veel Nederlandse en Vlaamse tuinen. Met zijn lange, opgaande bloemaren in tinten van roze tot paars, trekt deze plant in de zomermaanden zowel blikken als vlinders en bijen aan. De kattenstaart gedijt goed in vochtige omgevingen, waaronder waterkanten en vochtige gronden, en blijft jaar na jaar terugkomen, wat hem tot een geliefde keuze maakt voor tuiniers die op zoek zijn naar kleurrijke en aantrekkelijke vaste planten.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver