Ik hoop dat je deze blog met plezier leest
Insectenhotels: Met een insectenhotel bevorder je de biodiversiteit
Met een insectenhotel biedt je een veilig thuis voor insecten waardoor je bijdraagt aan de bevordering van de biodiversiteit.
Waar hangt een insectenhotel het beste?
Het is ideaal om een insectenkast op te hangen op een plek die bij voorkeur zonnig is en vooral beschut tegen de wind. Je kunt de insectenkast tot een hoogte van 2 meter ophangen, maar een hoogte van ongeveer een halve meter boven de grond is ook prima. Het is aan te raden om een bloemrijke locatie te kiezen in de buurt van een vijver met verschillende soorten waterplanten.
Unieke, groene relatiegeschenken
Wat zijn de voor- en nadelen van een insectenhotel?
Een insectenhotel biedt verschillende voordelen. Zo biedt het, samen met waterplanten, een veilige schuilplaats en nestgelegenheid voor verschillende soorten insecten en andere vijverdieren en kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit en voedselproductie. Echter, als insectenhotels niet goed onderhouden worden, kunnen ze schadelijk zijn voor de insectenpopulatie. Verder kunnen zij ongewenste insecten aantrekken, wat soms kan leiden tot overlast voor de mens. Daarom is het belangrijk om insectenhotels op de juiste plek te plaatsen en goed te onderhouden.
Het verschil tussen bijenhotels en insectenhotels
Bijenhotels zijn speciaal ontworpen voor bijen en hebben kleine gaatjes die geschikt zijn voor solitaire bijen. Deze bijen leggen hun eitjes in de gaatjes en voorzien deze van voedsel voordat ze uitkomen. Bijenhotels zijn erg belangrijk omdat veel soorten bijen met uitsterven worden bedreigd. Insectenhotels zijn breder van opzet en bieden onderdak aan verschillende soorten insecten, zoals vlinders, bijen, wespen en kevers. Ze kunnen verschillende soorten openingen en compartimenten bevatten om tegemoet te komen aan de behoeften van verschillende insecten.
Wat moet er in een insecten hotel?
Om een diversiteit aan insecten aan te trekken, kun je naast het gebruik van hout van eiken, esdoorn, es of beuk ook waterplanten in je insectenhotel opnemen. Door waterplanten toe te voegen, creëer je een aantrekkelijke omgeving voor watergebonden insecten. Je kunt bijvoorbeeld riet, dakpannen, plantenresten, dennenappels of leem gebruiken om holtes en spleten te creëren waarin insecten kunnen schuilen. Daarnaast bieden waterplanten een ideale plek voor insecten om eitjes te leggen en zich voort te planten. Door zowel hout als waterplanten te combineren, maak je je insectenhotel nog aantrekkelijker voor een breed scala aan insectensoorten.
Hoe lok ik bijen en andere insecten met waterplanten?
Er zijn verschillende vijverplanten die nuttig kunnen zijn in de buurt van een insectenhotel omdat ze als voedsel of beschutting kunnen dienen voor verschillende soorten insecten. Hier zijn enkele voorbeelden: Waterlelies, omdat zij schaduw en beschutting en een plek om te rusten bieden voor bijen en vlinders waar zij zich tegelijkertijd kunnen voeden met de nectar van bloemen van vijverplanten. Ook moerasplanten met kleurrijke bloemen zijn vanwege de nectar die de bloemen bevatten ideaal om insecten naar de vijver te lokken. Onthoud dat het belangrijk is om te zorgen voor een gevarieerde en gezonde plantengroei rond iedere soort vijver en het insectenhotel, omdat dit een gezonde leefomgeving creëert voor verschillende soorten insecten. Op de foto hieronder zie je een bij op de waterplanten: 'Watermunt, Mentha Aquatica'.
Iets bijzonders in huis of op kantoor?
Voor jezelf of om te geven.
Wat doet een bij in een insectenhotel?
Het ophangen van een bijenhotel draagt bij aan het bevorderen van de voortplanting van bijen. Een bijenhotel bestaat uit verschillende buizen waarin bijen hun eitjes leggen. Tussen elk eitje plaatsen de bijen een bolletje van stuifmeel en nectar. Zodra de larven uit het eitje komen, dienen ze zich te voeden met dit voedsel.
Waar op letten bij het maken van een insectenhotel?
Om zelf een insectenhotel te maken, verzamel je verschillende materialen zoals houtblokken, holle stengels, riet, stro, dennenappels, kurken, lege wc-rolletjes, droge bladeren en takjes en bouw je een stevig frame van bijvoorbeeld hout of bamboe. Vul het frame met de materialen en maak de kamers verschillend van grootte om verschillende soorten insecten aan te trekken. Bedek het insectenhotel met een dakje, plaats het op een beschutte, zonnige plek in de buurt van bloemen en planten voor voedsel en bestuiving, en controleer en maak het insectenhotel regelmatig schoon. Als je zelf een insectenhotel wilt maken, let dan op het volgende:
- Varieer de diameter van de boorgangen en stengels tussen 2 en 9 millimeter.
- Maak de boorgangen lang genoeg voor meerdere nestcellen.
- Zorg dat de gaten of stengels aan één kant gesloten zijn.
- Gebruik glad hout en plaats de gaten bij voorkeur dwars op de vezelrichting.
- Zorg voor een waterdicht afdakje om de nesten droog te houden.
Roy van der Velde
Groen- en relatiegeschenken expert
Bonsai Starter Set
• S-vormig in Japans keramiek
• Ø 15 cm ↥ ca. 30 cm
• Incl. bonsaiboek + schaar
Tillandsia Luchtplantjes - 5 stuks
• 5 luchtplantjes + hout
• Ø 5 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. Tillandsiaspray
Mini Vetplanten met Potjes - 5 stuks
• 5 vetplanten
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 5 keramieken potjes
Diervriendelijke Planten Antraciet - 4 stuks
• Eetbare planten voor dieren
• Ø 12 cm ↥ ca. 30 cm
• Incl. antraciet potten en plantenvoeding
Bonsai Waterval Set - Zen + Verzorgingset
• Zenstenen set op netstroom
• 30 x 13 cm ↥ ca. 30 cm
• incl. easy-care watersysteem + verzorgingsset