Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Hoornblad, Ceratophyllum Demersum | Een ideale waterplant!

Hoornblad, deze zuurstofplant is geschikt voor bijna iedere vijver, dit maakt hem ook zo speciaal! Maar waarom wordt hoornblad nou eigenlijk gezien als een van de beste zuurstofplanten? In dit blog leg ik je er alles over uit!

Hoornblad kopen?

Shop ons hoornblad dat rechtstreeks uit eigen kwekerij geleverd wordt

Alles over hoornblad

  • Wat is hoornblad?
  • Welke soorten hoornblad bestaan er?
  • Hoe plant je hoornblad?
  • Hoe snel groeit hoornblad?
  • Hoeveel hoornblad is ideaal voor in de vijver?

Wat is hoornblad?

Hoornblad, ook wel Ceratophyllum Demersum genoemd, is een inheemse waterplanten soort die als doel heeft om zuurstof af te geven aan het water in de vijver. Doordat hoornblad een waterplant is die heel snel groeit heeft jouw vijver direct profijt van de zuurstofafgifte die de plant aan het water afgeeft!

Welke soorten hoornblad zijn er?

Er bestaan 2 soorten hoornblad, namelijk grof hoornblad en fijn hoornblad. Het verschil tussen deze 2 vijverplanten is er qua functie niet. Het enige verschil zit hem in het uiterlijk van de waterplant. Grof hoornblad heeft, zoals de naam al zegt bredere en grovere stengels dan fijn hoornblad.

Hoe plant je hoornblad?

Hoornblad hoeft niet op een speciale manier geplant te worden, het enige dat je hoeft te doen is de stengel hoornblad in het water neerleggen. De zuurstofplant zal dan in het water van de vijver blijven drijven waar de plant verder zal groeien. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de waterplant wel te planten, dit doe je op de bodem van de vijver op een diepte van maximaal 120 centimeter.

Hoe snel groeit hoornblad?

Hoornblad is een snelgroeiende waterplant, de vijverplant kan tot wel 10 centimeter per dag groeien! Maximaal kan een stengel hoornblad 3 meter lang worden. Vaak worden ze niet langer doordat de stengel dan afbreekt, de stengels groeien dan los van elkaar verder. Dit maakt de waterplant ideaal wanneer je snel een vol begroeide vijver wilt hebben!

Hoeveel hoornblad is ideaal voor in de vijver?

Vijverspecialist Simon van der Velde raad aan om minimaal 6 stengels hoornblad per vierkante meter in de vijver te plaatsen en maximaal 12 stengels per vierkante meter. Dit zal zorgen voor een perfecte balans aan zuurstofplanten in jouw vijver!

Veelgestelde vragen over hoornblad

Hoornblad is een snel groeiende waterplant. De plant kan wel tot 10 centimeter per dag groeien.

Hoornblad is een donkergroene zuurstofplant met lange stengels die tot wel 3 meter lang kunnen worden.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver