Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Groot vijveronderhoud: Hoe je vijveronderhoud minimaliseert
Groot vijveronderhoud doe je eens in de vijf jaar tijd, de vijver wordt dan leeggepompt en schoongemaakt wat vijveronderhoud minimaliseert.
Het belang van groot vijveronderhoud
Groot vijveronderhoud is belangrijk om het vijverwater en de waterplanten en waterdieren in de vijver gezond te houden. Als er te veel modder en afvalstoffen zich ophopen op de bodem van de vijver of als vijverplanten de vijver overwoekeren, kan dit leiden tot een slechte waterkwaliteit door zuurstoftekort waardoor algenbloei ontstaat en vissen uiteindelijk overlijden. Groot onderhoud, waarbij de vijver volledig wordt geleegd en gereinigd, helpt, mede met een juist ingerichte vijver, om deze problemen op te lossen en de vijver weer in balans te krijgen.
Tips, advies en forse besparingen
Waarom alleen vijveronderhoud niet voldoende is voor een gezonde vijver
Groot vijveronderhoud is nodig omdat seizoensgebonden onderhoud niet altijd voldoende is om de gezondheid van de vijver op lange termijn te waarborgen. Onderhoud zoals het verwijderen van bladeren en het bijvullen van water is belangrijk, maar als er te veel modder en afvalstoffen op de bodem van de vijver ophopen, kan dit leiden tot een slechte waterwaardes en problemen voor vissen en andere waterdieren. Bovendien kan het zijn dat waterplanten de vijver overwoekeren, waardoor ingrijpen noodzakelijk is. Ook kan vijverfolie poreus worden na enkele jaren en moet deze worden vervangen. Groot onderhoud, waarbij de vijver volledig wordt geleegd en gereinigd, kan helpen om deze problemen op te lossen en de vijver weer gezond en helder te maken. Seizoensgebonden onderhoud is dus een goede basis, maar groot onderhoud is nodig om de vijver in topconditie te houden.
Wil je een natuurlijk heldere vijver?
Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.
Redenen voor groot vijveronderhoud
Verbetering van waterkwaliteit
Door de vijver volledig te legen en schoon te maken, kunnen opgehoopte modder, afvalstoffen en overtollige voedingsstoffen worden verwijderd. Wanneer dit niet eens in de vijf jaar gebeurd zal het vijverwater door de overmatige algvorming groen kleuren wat de vijver en eventuele vijvervissen en andere vijverdieren niet ten goede zal komen.
(EPDM) vijverfolie
Als je vijverfolie van PVC hebt en deze poreus is geworden, kan groot onderhoud noodzakelijk zijn. Na vijf tot tien jaar kan PVC-folie namelijk poreus worden en gaat de vijver lekken. De enige oplossing is dan het aanbrengen van nieuwe folie. Gelukkig heeft rubberfolie een veel langere levensduur dan PVC-folie, waardoor je hiermee niet snel in de problemen zult komen.
Overwoekerde waterplanten
Als waterplanten de vijver overwoekeren, is simpelweg terugsnoeien vaak geen optie meer. In dat geval moet je rigoureuzer te werk gaan en de vijver volledig leegmaken om de waterplanten, vooral hun hardnekkige wortelstelsels, uit de vijver te verwijderen. Het lijkt een flinke klus, maar het resultaat is een vijver die weer gezond en in balans is.
Groot vijveronderhoud stappenplan
Stap 1: Het legen van de vijver
Het leegmaken van een vijver is een flinke klus die je het beste in het najaar of vroege voorjaar kunt uitvoeren. Om de vijver leeg te pompen, heb je afpomp apparatuur nodig, zoals een vuilwaterpomp en een slang die je in de rioolafvoer hangt. Begin met het tot de helft leeg pompen van de vijver voordat je begint met het verwijderen van je vissen en waterplanten. Zorg ervoor dat je ze bewaart in het originele vijverwater in een aparte bak, zodat ze veilig zijn tijdens het schoonmaken van de vijver.
Stap 2: Het verwijderen van de modderlaag
Als de vijver leeg is gepompt, is het tijd om voorzichtig de modderlaag van de bodem te verwijderen, zonder het folie te beschadigen. Verwijder ook zoveel mogelijk de wortels van waterplanten in de modder. Waterplanten of stekken die je wilt behouden, kunnen terug worden geplant in plantmanden. Een leeggepompte vijver biedt de gelegenheid om het vijverfolie te controleren. Overweeg om het hele folie te vervangen, vooral bij PVC-folie, nu de vijver toch leeg is.
Stap 3: Het inrichten van de vijver
Nu de vijver helemaal leeg en schoon is, is het tijd om hem opnieuw in te richten. Kies de juiste waterplanten die je in de vijver wilt plaatsen en voeg eventueel oude, nog intacte planten toe. Zorg ervoor dat je waterplanten kiest met verschillende functies, zodat ze het vijverwater optimaal kunnen filteren en gezond houden. Denk niet alleen aan zuurstofplanten, maar voeg ook moerasplanten, waterlelies, drijfplanten en andere waterplanten toe om de vijver in balans te houden.
Stap 4: Het vullen van de vijver met water
Het waterpeil in de vijver zal naar verloop van tijd veranderen. In warme zomers met veel zon verdampt er water, zodat het waterpeil daalt. Het is nodig je vijver bij te vullen met water zodra dit gebeurt. Zo zorg je dat de vijverfolie niet blootgesteld wordt aan zon en andere weersinvloeden en voorkom je dat er minder snel lekkages ontstaan. Ook voor je vijverplanten is een goed waterpeil essentieel. Vul je vijver niet in één keer helemaal bij, maar verspreid kleinere hoeveelheden water over enkele dagen. Dan blijft het biologische evenwicht in je vijver het beste in stand. Je kunt zowel grondwater als leidingwater gebruiken.
Stap 5: Het opstarten van de vijver
Start de vijver op door vijver bacteriën toe te voegen aan het water. Vijverbacteriën zorgen voor een goede start want hoewel ze niet voor het blote oog zichtbaar zijn, spelen vijverbacteriën een cruciale rol bij het in stand houden van een gezonde vijver. Deze micro-organismen zijn van vitaal belang voor het biologische evenwicht van elke waterpartij en zorgen ervoor dat je vijver het hele jaar door schoon en helder blijft.
De beste tijd voor groot vijveronderhoud
De beste periode voor groot onderhoud aan de vijver is meestal in het najaar of het vroege voorjaar, wanneer de watertemperatuur nog relatief laag is en er minder kans op schadelijke algenbloei is.
Het verwijderen van de sliblaag van de bodem
Om de modderlaag te verwijderen, is het aan te raden om de vijver leeg te pompen. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet zonder scherpe voorwerpen te gebruiken, zodat de vijverfolie niet beschadigd raakt. Zodra de laag is verwijderd, kun je de vijver opnieuw inrichten en vullen met water.
Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?
Simons Vijveradvies Boek
• Kies je taal van het boek
• Compleet vijverhandboek
• 100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten Set - M
• Voor 500 – 1.250 liter water
• 11 planten
• Plaatsing: los in het water
BACTA CLEAR
• Voor 1.000 tot 20.000 L
• 100% eco: snel helder water
• Veilig voor mens, plant & dier
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
• Grote waterlelie
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: -10 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - S - Rood
• Voor 100 – 400 L
• 4 groepen waterplanten
• Plaatsing: -1 tot -100 cm
POND SUBSTRATE Vijversubstraat - 40 liter
• 40 L dekt 1 m² ↥ 5 cm
• Zware kwaliteit voor de beste filtering
• Extra poreus: optimale planten groei
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
• Kleine waterlelie
• Volgroeide hoogte: 5 cm
• Plaatsing: -10 tot -40 cm
Compleet Vijverpakket - M - Wit
• Voor 500 – 1.250 L
• 4 groepen waterplanten
• Plaatsing: -1 tot -100 cm
Compleet Plantenfilter Vijver Pakket - L
• Voor 3 – 4 m²
• 84 planten
• Plaatsing: -1 tot -20 cm