Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Grondels, Gobiidae: Baarsachtige vis

Vissoort Gondel

Grondels, Gobiidae, de baarsachtige vis die tot een diverse familie van vissen behoort die voornamelijk te vinden zijn in zout- en zoetwateromgevingen.

Alles over de Grondels

Grondels (Gobiidae) zijn een grote en diverse familie van vissen die in verschillende mariene en zoetwateromgevingen over de hele wereld worden aangetroffen. Grondels zijn te vinden in zowel zout- als zoetwatergebieden over de hele wereld, van tropische tot gematigde zones. Ze zijn vaak te vinden op de zeebodem, in rivieren en beken, maar kunnen ook zeker hun weg vinden in de vijver, zolang de vijver juist is ingericht. Grondels hebben over het algemeen een langgerekt lichaam, met twee rugvinnen en een zachte onderkant. Ze hebben meestal een zuigende schijf onder hun buik, gevormd uit gefuseerde borstvinnen, waarmee ze zich aan rotsen en andere oppervlakken kunnen hechten. Ze zijn bodembewoners en gebruiken hun borstvinnen om over de zeebodem te “lopen”… Veel grondelsoorten zijn territoriaal. Grondels zijn over het algemeen omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Hun dieet kan bestaan uit kleine waterinsecten, algen, wormen en andere kleine organismen. Bij sommige soorten bewaakt het mannetje de eieren nadat het vrouwtje ze heeft gelegd. Hoewel veel soorten grondels algemeen en wijdverspreid zijn, zijn er enkele die bedreigd zijn vanwege habitatverlies, vervuiling en andere menselijke activiteiten.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De ideale vijver voor de Grondel in Nederland

Voor grondels is de ideale vijver een plek waar ze genoeg ruimte hebben om zich te verplaatsen en hun territorium vast te stellen. Net als veel andere bodem bewonende vissen, profiteren ze van vijverplanten en rotsachtige schuilplaatsen die beschutting bieden en tegelijkertijd het water zuiveren en van zuurstof voorzien. Dit draagt bij aan een veilige en gezonde leefomgeving. Diepe en ondiepe gedeeltes in de vijver zijn cruciaal voor grondels, aangezien ze verschillende zones nodig hebben voor activiteit en rust. Omdat grondels vaak de bodem afschuimen op zoek naar voedsel, is een zanderige of fijne kiezelbodem ideaal. Bij het inrichten van de vijver is het van belang om met al deze aspecten rekening te houden om het welzijn van de grondel te waarborgen.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe overwintert een Grondel in de vijver?

Grondels, zoals veel vissen, hebben strategieën ontwikkeld om de koudere wintermaanden te overleven, vooral in gebieden waar het water aanzienlijk kouder kan worden. Hier zijn enkele punten over hoe grondels overwinteren in de vijver:

  • Verminderde Activiteit: Wanneer de watertemperatuur daalt, vertragen de metabolisme en activiteit van grondels aanzienlijk. Dit betekent dat ze minder voedsel nodig hebben en minder bewegen.
  • Diepere Gebieden: Grondels zoeken meestal de diepste delen van de vijver op tijdens de wintermaanden. Omdat water in diepere zones van de vijver minder snel afkoelt dan oppervlaktewater, biedt dit een stabielere en vaak iets warmere omgeving.
  • Zuurstofbehoefte: Hoewel hun metabolisme vertraagt en ze dus minder zuurstof nodig hebben, is het nog steeds essentieel dat de vijver voldoende zuurstof bevat. In regio’s waar vijvers volledig kunnen bevriezen, is het belangrijk om een deel van het oppervlak open te houden (bijv. met behulp van een vijververwarmer of luchtpomp) om gasuitwisseling mogelijk te maken.
  • Voedsel: Grondels zullen hun voedselinname verminderen tijdens de koudere maanden. Ze kunnen zich voeden met kleine organismen die beschikbaar zijn op de vijverbodem, maar in het algemeen zullen ze veel minder actief op zoek gaan naar voedsel.
  • Beschutting: Grondels kunnen gebruik maken van schuilplaatsen zoals rotsen, wortels of dichtbegroeide plantgebieden in de vijver om zich tegen de kou te beschermen.

Kan de grondel in groepen samenleven?

Grondels kunnen prima samenleven met andere vissen, mits ze worden gehouden met geschikte soortgenoten. Het is van groot belang om vissen samen te houden die vergelijkbare wateromstandigheden en levensstijlen hebben en die niet agressief zijn naar elkaar. Bovendien moet er voldoende ruimte zijn in de vijver, zodat alle vissen voldoende schuilplaatsen en voedsel hebben en hier niet met elkaar over hoeven te concurreren.

Wat eten grondels?

Grondels krijgen van veel mensen de naam ”algeneters”. Maar grondels zijn eigenlijk helemaal geen algeneters, maar waar komt dan de verwarring vandaan zal je vast denken. Nou, de grondel zoekt namelijk zijn voedsel op de bodem van de vijver tussen de algen. Hierom denken veel mensen dat de grondel algen eet. Maar wat hij eigenlijk doet is zoeken naar kleine waterinsecten, wormen en slakken, deze eet hij namelijk maar al te graag op! Maar de grondel is een alleseter en geen algeneter… Het kan zo zijn dat hij af en toe wat alg meepikt, maar dit is niet zijn voornaamste voedingsbron. Zorg ervoor dat de grondel dagelijks gevoerd wordt met visvoer dat voldoende vitamines en mineralen bevat.

Waar zitten grondels?

Overal ter wereld vind je grondels. Hoewel ze voornamelijk in ondiepe zeegebieden verblijven, zijn ze ook te vinden in brak water, bij riviermondingen en in mangrovebossen. Slechts enkele soorten bevinden zich in zoetwateromgevingen, en in Nederlandse zoetwaterplassen tref je ze frequent in grote groepen aan.

Waar komt de grondel oorspronkelijk vandaan?

Grondels (familie Gobiidae) vormen een zeer diverse en uitgebreide groep vissen, waardoor het moeilijk is om een enkele oorsprong voor de hele familie aan te wijzen. Ze zijn te vinden in uiteenlopende wateromgevingen over de hele wereld, zowel in zoet- als zoutwatergebieden. Over het algemeen kunnen we zeggen dat grondels oorspronkelijk afkomstig zijn uit zeeën en oceanen wereldwijd, met talloze soorten die zich hebben aangepast aan leven in zoetwatergebieden zoals rivieren, meren en beken. Er zijn zelfs soorten die specifiek zijn aangepast aan unieke habitats zoals mangrovebossen en getijdepoelen. Bepaalde grondelsoorten die als invasief worden beschouwd in sommige regio’s zijn oorspronkelijk afkomstig uit andere delen van de wereld. Bijvoorbeeld, de ronde grondel, die invasief is in delen van Noord-Amerika, is oorspronkelijk afkomstig uit de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

vdvelde.com - Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs