Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Goudvis, Carassius auratus: Alles wat je moet weten over goudvissen

Goudvis aquarium

De goudvis, Carassius auratus, is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië en is één van de meest populaire zoetwatervissen ter wereld.

Alles over Goudvissen

Goudvissen zijn fascinerende wezens die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Oost-Azië, werden ze voor het eerst gedomesticeerd in China meer dan 1000 jaar geleden. Hun opvallende kleuren, variërend van levendig oranje tot goud, geel en zelfs wit, hebben bijgedragen aan hun populariteit in aquaria en vijvers over de hele wereld. Goudvissen behoren tot de karperfamilie en zijn nauw verwant aan koi. Er zijn talloze variëteiten van goudvissen, elk met unieke vormen en eigenschappen. Enkele van de meest populaire soorten zijn de sluierstaart, de oranda en de ryukin. Een interessant feit over goudvissen is hun vermogen om hun kleur te veranderen afhankelijk van hun omgeving en voeding. Wanneer ze bijvoorbeeld in een donkerder omgeving worden gehouden, kunnen ze een lichtere tint aannemen. In een goed onderhouden vijver die op de juiste manier is ingericht kunnen goudvissen verrassend oud worden. Met de juiste zorg kunnen sommige goudvissen wel 10 tot 15 jaar leven, en er zijn gevallen bekend van goudvissen die de leeftijd van 20 jaar of ouder hebben bereikt.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De ideale vijver voor de Goudvis in Nederland

Voor Goudvissen is de ideale vijver een plek waar ze genoeg ruimte hebben om te zwemmen en hun omgeving te ontdekken. Ze hebben, net als veel vijvervissen, baat bij vijverplanten die niet alleen beschutting bieden, maar ook helpen het water te zuiveren en van zuurstof te voorzien, wat bijdraagt aan een heldere en gezonde leefomgeving. Het is essentieel om zowel diepe als ondiepe gedeeltes in de vijver te hebben voor overwintering en voortplanting. Aangezien goudvissen graag door de bodem wroeten, is een grove ondergrond aan te raden. Bij het inrichten van de vijver is het van belang om met al deze aspecten rekening te houden om het welzijn van de goudvis te waarborgen.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe overwintert een Goudvis in de vijver?

Goudvissen zijn vrij resistente dieren die onder de juiste omstandigheden buiten in een vijver kunnen overwinteren. Hier is hoe ze het doen en wat je kunt doen om ze te helpen:

  • Vertraging van de Stofwisseling: Naarmate de watertemperaturen dalen, vertragen goudvissen hun stofwisseling. Ze eten minder en worden minder actief.
  • Dieper Water: Goudvissen zoeken vaak diepere delen van de vijver op tijdens de koudste maanden, omdat de temperatuur daar stabieler is. Het is belangrijk dat een vijver die goudvissen bevat diep genoeg is zodat het water in het midden niet bevriest.
  • Zuurstof: Hoewel hun stofwisseling vertraagt en ze minder zuurstof nodig hebben, moeten goudvissen nog steeds zuurstof krijgen. Sneeuw en ijs kunnen de gasuitwisseling tussen het vijverwater en de lucht belemmeren, wat kan leiden tot een gebrek aan zuurstof in het water.

Hoe je ze kunt helpen:

  • Houd Een Deel Van De Vijver ijsvrij: Je kunt een luchtpomp, vijververwarmer of de-icer gebruiken om ervoor te zorgen dat een deel van het vijveroppervlak ijsvrij blijft, waardoor er gasuitwisseling kan plaatsvinden.
  • Verminder Voeding: Voer je vissen minder naarmate de temperatuur daalt en stop volledig met voeren als de watertemperatuur onder de 10°C komt. Ze zullen de voeding in de koudere maanden niet kunnen verteren.
  • Vijverreiniging: Reinig de vijver in de herfst om rottend organisch materiaal te verwijderen, zoals gevallen bladeren. Dit materiaal kan gaan rotten en de waterkwaliteit verminderen.
  • Zorg Voor Een Goede Diepte: Een vijver die bedoeld is om goudvissen te overwinteren, moet diep genoeg zijn zodat hij niet volledig bevriest. Een diepte van ten minste 80-100 cm wordt vaak aanbevolen in gebieden waar het water kan bevriezen.
  • Voeg extra zuurstofplanten toe: Vooral in de wintermaanden wanneer de goudvissen in winterslaap verkeren is het belangrijk dat het water in de vijver voorzien is van voldoende zuurstof.

Verschillende soorten goudvissen

Naast de gewone goudvis, bestaan er nog veel meer goudvissoorten. Ik zal een aantal verschillende soorten voor je op een rij zetten zodat jij zelf kunt kiezen welke jou het meest geschikt lijkt voor jouw vijver.

  • Shubunkin goudvis: De Shubunkin goudvis is een populair soort goudvis, die bekend staat om haar mooie kleuren en patronen. Deze vis heeft een blauwachtig paarse rug en staart, met oranje, roze of gele vlekken op de zijden van het lichaam. Shubunkins zijn actieve zwemmers die graag in groepen leven en een grote vijver vereisen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
  • Komeetstaart goudvis: De Komeetstaart goudvis is een kleinere soort goudvis met een langwerpige, slanke vorm en een lange staart. Deze vis heeft een heldere, metallic glans en kan in verschillende kleuren variëren van geel, oranje, rood, roze, wit of zilver. Komeetstaarten zijn actieve zwemmers en gezelschapsdieren, die graag in groepen leven en een grote vijver of aquarium vereisen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
  • Sarasa goudvis: De Sarasa goudvis is een variëteit van de Shubunkin goudvis, waarbij de rug van de vis rood of oranje is en de staart en zijden van het lichaam wit. Dit creëert een mooi contrast en een uniek patroon. Sarasa’s zijn actieve zwemmers die graag in groepen leven en een grote vijver vereisen om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Sarasa’s zijn een populaire keuze voor decoratie in tuinen of parken.
  • Sluierstaart goudvis: De Sluierstaart goudvis is een zeer populaire soort goudvis die bekend staat om zijn lange, dunne staart veren. Deze vis kan in verschillende kleuren variëren, zoals rood, oranje, geel, wit of zilver. Sluierstaarten zijn actieve zwemmers en gezelschapsdieren die graag in groepen leven en een grote vijver of aquarium vereisen om hun natuurlijke gedrag te vertonen. De sluierstaart is vaak gewild vanwege haar schoonheid.

Hoe oud kan een goudvis worden?

Wist je dat een goudvis in gevangenschap wel tot 15 jaar oud kan worden? Helaas hebben goudvissen in de natuur vaak een kortere levensduur, omdat ze prooi zijn voor roofdieren en ziektes. Maar met de juiste zorg kan een gezonde goudvis in gevangenschap zelfs ouder worden dan 20 jaar! Het is belangrijk om ze een geschikte leefomgeving en gezond vissenvoer te bieden. Met goede verzorging kun je dus nog langer genieten van deze prachtige vissen.

Kunnen goudvissen alleen leven?

Wist je dat goudvissen echte sociale dieren zijn? Deze vissen hebben vaak gezelschap nodig van andere vissen om stress te verminderen en zich op hun gemak te voelen. Ze zijn gewend om te communiceren met andere vissen, bijvoorbeeld tijdens het voeden of het verdedigen van hun territorium. In een groep voelen goudvissen zich veiliger, wat leidt tot meer activiteit en een gezondere levensstijl. Dus als je je goudvissen wilt zien floreren, zorg dan dat ze niet alleen zijn! Ook vinden goudvissen het belangrijk om een schuilplaats te hebben, dit kan je creëren voor de vis door voldoende waterplanten in de vijver te planten zoals een waterlelie.

Grootte van de gemiddelde goudvis

De grootte van een goudvis varieert sterk, afhankelijk van de soort. Sommige, zoals de Comet goudvis, blijven klein en bereiken slechts 6 centimeter. Andere soorten, zoals de Shubunkin goudvis, kunnen echter wel 30 centimeter of zelfs groter worden! De meeste goudvissen in huiskamers of tuinvijvers zullen tussen de 15 en 25 centimeter groot zijn. Maar onthoud: om de groei van jouw goudvis te ondersteunen en voorkomen dat hij niet verder kan groeien door beperkingen in zijn omgeving, is een groot aquarium of vijver noodzakelijk.
Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs