Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Goudelritsen, Pimephales promelas auratus: Aanwinsten voor de vijver

Goudelrits

Goudelritsen, Pimephales promelas auratus, slanke en levendige zoetwatervissen met een gouden kleur die razendsnel zwemmen.

Alles over de Goudelritsen

De goudelrits, wetenschappelijk bekend als Pimephales Promelas Auratus, is een sierlijk oranjekleurig visje dat het liefst in groepen zwemt. Voor een harmonieuze leefomgeving is het raadzaam om minimaal een schooltje van 6 goudelritsen te houden. Met een gemiddelde lengte van 5-8 centimeter is de goudelrits weliswaar compact, maar ook opvallend wendbaar. Zijn snelheid stelt hem in staat om zich snel uit de voeten te maken bij dreigend gevaar en om insecten, zoals libellen en waterjuffers, die in de vijver belanden, te vangen. Ondanks zijn bescheiden grootte, zorgt de stralende oranje tint van de goudelrits ervoor dat hij een blikvanger is in elke vijver.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De ideale vijver voor de Goudelritsen in Nederland

Voor goudelritsen is de ideale vijver een plek waar ze voldoende zwemruimte hebben en de mogelijkheid om hun habitat actief te verkennen. Net als andere vijverbewoners profiteren ze van waterplanten die zowel een schuilplaats bieden als bijdragen aan de zuivering en zuurstofvoorziening van het water, resulterend in een helder en vitaal ecosysteem. Het is van belang om de vijver zowel diepe als ondiepe zones te geven, vooral voor overwintering en broedgedrag. Omdat goudelritsen zich graag ophouden nabij het oppervlak, is een variatie van plantendek nodig voor bescherming en schaduw. Het is cruciaal om tijdens het ontwerp en het inrichten van de vijver, met al deze factoren in overweging te nemen, ten gunste van de gezondheid en het welzijn van de goudelrits.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe overwintert een Goudelrits in de vijver?

De goudelrits is een geharde vis die in staat is om koude temperaturen tijdens de winter te overleven, mits de vijver goed is voorbereid. Hier is hoe een goudelrits overwintert in een vijver:

  • Verminderde Activiteit: Naarmate de temperaturen dalen, vermindert de activiteit van de goudelrits. Hun stofwisseling vertraagt en ze worden minder actief.
  • Diepere Gebieden: Goudelritsen trekken zich tijdens de koudste maanden terug in diepere delen van de vijver. Daar is de temperatuur constanter en iets warmer dan aan het oppervlak, wat helpt om hen te beschermen tegen extreme kou.
  • Zuurstof: Hoewel hun stofwisseling vertraagt en hun behoefte aan zuurstof afneemt, is het nog steeds essentieel dat de vijver een adequate zuurstofvoorziening heeft. Dit kan worden bereikt door middel van een luchtpomp of door een deel van het vijveroppervlak ijsvrij te houden.
  • Vijverdiepte: Voor het overwinteren van vissen is een minimale diepte aan te raden die onder de vorstgrens ligt. Dit voorkomt dat de hele vijver bevriest en zorgt ervoor dat de vissen een veilige plek hebben.
  • Verminderde Voeding: Aangezien hun stofwisseling vertraagt, is het belangrijk de voeding van de goudelritsen te verminderen of zelfs te stoppen tijdens de koudste maanden. Het voeden van vissen in koud water kan leiden tot gezondheidsproblemen, omdat ze het voedsel niet efficiënt kunnen verteren.
  • Bescherming tegen Roofdieren: In de winter, wanneer het water helder is en de vissen minder actief zijn, kunnen ze een gemakkelijker doelwit worden voor roofdieren. Netten of andere beschermende maatregelen kunnen nuttig zijn.
  • Voorkom Complete Bevriezing: Zorg ervoor dat de vijver nooit volledig bevriest. Dit kan worden bereikt met een vijververwarmer of door luchtpompen die een gedeelte van het oppervlak ijsvrij houden, waardoor schadelijke gassen kunnen ontsnappen en zuurstof het water kan binnendringen.

Kunnen goudelritsen in groepen samenleven?

Goudelritsen kunnen goed in groepen leven, sterker nog, hier hebben ze veel behoefte aan. Dit komt doordat goudelritsen kleine visjes zijn die van nature snel tot prooi kunnen worden gemaakt van andere vissen en vijverdieren. Hierdoor zoeken zij, ondanks dat dit gevaar niet heerst in de vijver, een veilige haven in de school. Het is dus ook belangrijk om meerdere goudelritsen aan te schaffen wanneer je wilt dat jouw vissen gelukkig blijven. Wanneer de goudelrits niet actief is en zich verstopt vertoond hij geen natuurlijk gedrag, hieraan kan je zien dat jouw goudelrits niet gelukkig is.

Hoe oud kan een goudelrits worden?

Ondanks dat goudelritsen niet bevattelijk zijn voor ziektes en dus sterke vissen zijn, worden zij niet al te oud. Dit komt doordat de goudelrits maar een klein visje is, de gemiddelde leeftijd van een goudelrits ligt tussen de 2 tot 2,5 jaar oud. Ze overlijden bijna nooit aan ziektes maar vaak aan ouderdom.

Wat eet de goudelrits?

De goudelrits is een vis die voornamelijk leeft van kleine waterorganismen zoals insectenlarven, kreeftachtigen en algen. Ze kunnen ook wel eens kleinere vissen eten, maar dat gebeurt minder vaak. De goudelrits moet bijgevoerd worden visvoer zodat de vis aan zijn voedingstoffen komt.

Hoeveel kost een goudelrits?

Goudelritsen kunnen op veel plekken gekocht worden, bijvoorbeeld in een tuincentrum. Doordat het kleine vissen zijn kosten ze niet veel, de gemiddelde prijs van deze visjes ligt rond de 2 euro, let er alleen wel op dat je er minimaal 6 koopt, ze leven namelijk graag in scholen.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs