Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Glanzend fonteinkruid kopen? 4 x betere zuurstofplanten voor in de vijver

Glanzend fonteinkruid is volgens vijverliefhebber Ada Hofman de beste zuurstofplant die er is. Maar, ik als waterplantenkweker en ook inmiddels al 35 jaar vijverspecialist adviseer vaak andere soorten zuurstofplanten.

Glanzend fonteinkruid, een goede maar niet de beste zuurstofplant

Veelal komen mensen bij mij vragen om advies omdat het glanzend fonteinkruid dat zij elders gekocht hebben het niet gered heeft in hun vijver. Toch willen ze dit dan opnieuw kopen maar dan bij mij, in de hoop dat zij met de juiste tips het glanzen fonteinkruid toch in leven kunnen houden. Ik moet zeggen dat dit zeker mogelijk is maar dat het houden van glanzend fonteinkruid in de vijver erg complex is. Omdat deze soort zo kwetsbaar is raad ik deze dan ook niet aan. Er zijn namelijk nog tientallen andere alternatieven die ook nog eens heel mooi en sterk zijn. 

Lees verder en ik vertel je er alles over!

Glanzend fonteinkruid blad

Glanzend fonteinkruid is een mooie plant voor in de vijver, maar door zijn blad is het een kwetsbare waterplant. Dit komt doordat de bladeren licht zijn van kleur waardoor ze veel zonlicht nodig hebben om te kunnen groeien. Wanneer ze dit niet krijgen, zoals in de herfst- en wintermaanden het geval is, redden ze het vaak niet. Hierom raad ik deze plant niet aan. Maar gelukkig bestaan er andere alternatieven die wel makkelijk in het onderhoud zijn. Ik van; ‘van der Velde waterplanten’ ben gespecialiseerd in de winterharde waterplanten en alles wat hierbij komt kijken. Hieronder laat ik je een paar goede alternatieven zien voor glanzend fonteinkruid!

Betere zuurstofplant alternatieve voor glanzend fonteinkruid

1# Grof Hoornblad: Deze waterplant is net als glanzend fonteinkruid een drijvende zuurstofplant maar het verschil is dat deze plant erg sterk van aard is en ook nog eens snel groeit. Doordat de plant zuurstof afgeeft houd het tegelijkertijd het water in je vijver gezond. Deze plant kan wel tot 10 centimeter per dag groeien wat maakt dat je vijver binnen mum van tijd mooi groen beplant zal zijn. 

2# Krabbescheer: Deze waterplant is wederom een drijvende waterplant. Deze waterplant wordt ook wel water soldaat genoemd. Dit komt doordat de krabbenscheer nitraten en fosfaten onttrekt en zuurstof toevoegt. Dit zorgt ervoor dat het water in de vijver gefilterd wordt van alg en het water dus helder wordt. Bovendien groeien er na verloop van tijd witte bloemen aan de uiteinde van de sprieten krabbe scheer wat ook nog eens zorgt voor een mooi uitziende vijver.

3# Waterpest: Deze plant groeit vanaf de bodem van de vijver wat maakt dat de uiteinden als het ware in het water zweven, dit geeft een magisch effect aan de vijver. Bovendien groeit waterpest erg snel en geeft het veel zuurstof af aan het vijverwater. Dit maakt dat je vijver altijd over voldoende zuurstof zal beschikken.

4# Mosballen: Deze mosballen gooi je in het vijverwater en zullen dan zelf naar de bodem van de vijver zinken. Mosballen hebben een reinigend effect, dit wil zeggen dat ze de bodem van de vijver zullen reinigen waardoor alg en slibvorming weinig kans krijgen.

De bovenste 2 waterplanten: grof hoornblad en krabbescheer zijn net als glanzend fonteinkruid drijvende zuurstofplanten. Maar dan wel met het verschil dat deze planten sterk zijn en weinig tot geen verzorging vereisen. Deze planten zullen hoe dan ook overleven en groeien, wat bij glanzend fonteinkruid niet het geval is.
De onderste 2 waterplanten zijn planten die zich op de bodem van de vijver bevinden. Ook deze planten zijn sterk van aard wat maakt dat je er weinig omkijken naar hebt. Verder hebben alle soorten een water zuiverende werking wat ze ideaal maken voor het behoud van een gezonde vijver en overleven ze jaar op jaar ieder jaargetijde!

Zuurstofplanten in vijvermanden

Het is handig om zuurstofplanten in vijvermanden aan te schaffen omdat deze manden op de bodem van de vijver geplaatst kunnen worden waar zij zich kunnen wortelen en verder kunnen groeien. Hier bestaan natuurlijk ook sterke en minder sterke soorten in. Hieronder zal ik de 4 sterkste soorten waterplanten voor je op een rij zetten:

  1. Aarvederkruid: Deze waterplant nestelt zich in de bodem van de vijver en groeit vervolgens omhoog het water in. De waterplant is sterk en kan in ieder soort vijverwater overleven. Ook geeft de plant grote hoeveelheid zuurstof af aan het water wat maakt dat de plant de waterkwaliteit gezond houd.
  2. Naaldkruid: Deze waterplant wordt ook wel watercrassula genoemd en is een winterharde zuurstofplant. Het is een sterke plant die snel groeit, doordat de waterplant in de mand op de bodem geplaatst wordt voorkom je dat de plant door de vijver gaat woekeren. 
  3. Lidsteng: Lidsteng is een winterharde zuurstofplant en kan ongeveer 30 cm hoog worden. Deze zuurstofplant zorgt ervoor dat je vijver helder en evenwichtig blijft.
  4. Naaldgras: Naaldgras of Naaldwaterbies is een makkelijke plant die zowel op een zonnige als schaduwrijke plek tot zijn recht komt. Deze plant wordt ook wel aquarium gras genoemd. Door zijn glasachtige uiterlijk geeft deze een speels effect in de vijver of het aquarium.

Wanneer je meer houd van verscheidenheid in je vijver dan kan je er ook voor kiezen om een mix van zuurstofplanten in je vijver te plaatsen. Dit geeft namelijk een speelser effect aan je vijver, deze pakketten heb je in kleine en in grote getalen. Ook heeft iedere plant net een andere functie, een combinatie van planten kan dus zorgen voor een ideaal water milieu!

Winterharde zuurstofplanten voordeel pakketten

Veelgestelde vragen over glanzend fonteinkruid

Glanzend fonteinkruid kan op een diepte van 40 centimeter tot 120 centimeter geplant worden. De zuurstofplant heeft sterk de behoefte aan stabiliteit, wanneer de weersomstandigheden kouder worden zoals in de herfst en in de winter zal de plant het vanwege zijn kwetsbaarheid niet redden.

Volgens vijverliefhebber Ada Hofman is dit glanzend fonteinkruid maar ik als waterplantenkweker en inmiddels al 35 jaar vijverspecialist adviseer winterharde soorten zoals: Grof Hoornblad, Krabbescheer, Waterpest en Mosballen omdat deze soorten winterhard zijn wat betekend dat ze ieder jaargetijde overleven en steeds mooier zullen worden.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver