Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Gele plomp, Nuphar Lutea | De waterplant die familie is van de waterlelie

Gele plomp, ofwel Nuphar Lutea, is een waterplant die familie is van de waterlelie. Dit is ook te zien aan het uiterlijk van de plant. De gele plomp is een mooie toevoeging voor in de vijver, maar waterlelies ook, wat is nou eigenlijk het verschil en welke.

Gele plomp kopen? Kies liever voor waterlelies

Shop onze waterlelies rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij!

Alles over de gele plomp

  • Wat voor soort waterplant is de gele plomp?
  • Waar groeit de gele plomp?
  • Heeft de gele plomp onderhoud nodig?
  • Waarom waterlelies een beter alternatief zijn voor de vijver

Wat voor soort vijverplant is de gele plomp?

De gele plomp, ook wel bekend als de gele waterlelie, is een waterplant uit de familie van de waterlelies. Het is een inheemse soort in Europa, Azië en Noord-Amerika. De gele plomp is een vaste plant die groeit in ondiepe, stilstaande wateren zoals vijvers, meren en langzaam stromende rivieren. Het heeft grote, ronde bladeren die drijven op het wateroppervlak en een opvallende gele bloem die boven het water uitsteekt. De bloemen zijn doorgaans ongeveer 5 tot 10 centimeter in diameter en hebben een kenmerkende geur die vliegen en andere bestuivende insecten aantrekt.

Waar groeit de gele plomp?

De gele plomp groeit voornamelijk in ondiepe, stilstaande wateren zoals vijvers, meren, poelen en langzaam stromende rivieren. De plant groeit van nature in een groot deel van Europa, inclusief Nederland, en is te vinden in verschillende waterpartijen in het wild en in tuinen en parken.

Heeft de gele plomp onderhoud nodig?

De gele plomp is over het algemeen een relatief onderhoudsarme vijverplant, maar er zijn dingen waar rekening mee gehouden moet worden.  Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren op plagen zoals bladluizen en slakken, deze kunnen de plant beschadigen en het uiterlijk van de plant aantasten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je vijver goed in te richten en om bacteriën toe te voegen aan het vijver water.

Waarom waterlelies een beter alternatief zijn voor de vijver

Hoewel de gele plomp over het algemeen als een mooie en nuttige plant wordt beschouwd, kan het in sommige gevallen ook als een invasieve soort worden beschouwd. In gebieden waar de plant zich te snel verspreidt, kan het andere inheemse plantensoorten overwoekeren en zo de biodiversiteit van het ecosysteem verstoren. In dergelijke gevallen kunnen beheersmaatregelen worden genomen om de groei van de plant te beperken. Bij waterlelies is dit niet het geval, de waterlelie woekert namelijk niet. De waterlelie zuivert het water en houd de waterwaardes stabiel in allerlei soorten vijvers en meren en biedt beschutting en voedsel aan vissen en andere waterdieren. Ook voegt het schoonheid toe aan waterpartijen en landschappen. Bovendien helpen ze bij het handhaven van de ecologische balans in het water door overtollige voedingsstoffen op te nemen en het groeien van algen te beperken.

Shop onze waterlelies rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij!

Veelgestelde vragen over de gele plomp

De gele plomp, is zoals de naam al zegt; geel. De vijverplant lijkt qua uiterlijk een beetje op een waterlelie.

Ja de gele plomp heeft net zoals veel andere soorten waterplanten wortels, de waterlelie waar de gele plomp familie van is heeft ook wortels.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver