Roy van der Velde - GreenGifts

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest

Op zoek naar een uniek gepersonaliseerd groen geschenk? klik dan hier

Eekhoorns: Een eekhoorn naar de tuin lokken is simpel

Eekhoorn

Eekhoorns zijn behendige boomklimmers met pluizige staarten die vaak te vinden zijn in bossen, parken en tuinen.

Wat voor soort dier is de eekhoorn?

De eekhoorn is een klein tot middelgroot knaagdier dat behoort tot de familie Sciuridae. Er zijn meer dan 200 soorten eekhoorns, die voorkomen in veel verschillende delen van de wereld. Eekhoorns hebben over het algemeen een slank lichaam met een lange staart en grote, uitpuilende ogen. Ze zijn meestal boomklimmers en hebben sterk ontwikkelde achterpoten en voeten met scherpe klauwen waarmee ze zich stevig kunnen vastgrijpen aan takken en stammen. Eekhoorns hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit noten, zaden, fruit en soms insecten zoals waterjuffers en libellen of kleine dieren. Eekhoorns zijn bekend om hun speelse en actieve gedrag en worden vaak gezien in parken en bossen waar ze soms noten of andere voedingsmiddelen verzamelen om op te slaan voor later gebruik.

Roy van der Velde Relatiegeschenken Expert

Unieke, groene relatiegeschenken

Zoek je een groen relatiegeschenk dat écht indruk maakt? Bij ons vind je exclusieve, gepersonaliseerde geschenken met jouw logo en boodschap. Perfect voor jouw bedrijf. Meer weten? Ga naar GreenGifts.nl voor op maat gemaakte, duurzame geschenken.

Maakt de eekhoorn een nest?

Eekhoorns maken nesten, die bekend staan als “dreys”. Dreys zijn gemaakt van takken, bladeren en mos, en worden meestal gebouwd in bomen. Eekhoorns gebruiken dreys om te rusten, slapen en jongen te baren en groot te brengen. Ze kunnen meerdere nesten hebben en kunnen af en toe van nest wisselen.

Wat is het nut van een eekhoorn?

Zoals ik eerder al zei, eekhoorns zijn niet alleen schattige diertjes… ze spelen namelijk ook nog eens een hele belangrijke rol in het behoud van het ecosysteem en de biodiversiteit. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijke zaadverspreiders voor veel plantensoorten, omdat ze zaden verzamelen en begraven, waardoor de zaden uiteindelijk kunnen ontkiemen en nieuwe planten kunnen groeien.

Hoe lok ik een eekhoorn naar de vijver?

Eekhoorns zijn over het algemeen geen dieren die in het water leven en ze voeden zich ook niet met waterplanten. Eekhoorns hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit noten, zaden, fruit en soms insecten of kleine dieren. Ze kunnen af en toe wat groen eten, maar dit maakt slechts een klein deel uit van hun dieet, het zijn dus geen typische vijverdieren. Maar wat eekhoorns wel interessant vinden zijn hoge en volle waterplanten die aan de oever van iedere soort vijver geplant kunnen worden zoals; Zwanenbloem (Butomus umbellatus), Lisdodde (Typha latifolia) en Japanse holpijp (Equisetum japonicum). Deze moerasplanten dienen namelijk als de ideale verstopplek voor de noten en zaden die de eekhoorn verzameld heeft. Eekhoorns voeden zich ook met insecten rondom de vijver, dus wanneer je van wat insecten af wilt, is de eekhoorn ideaal!

Plant cadeau

Iets bijzonders in huis of op kantoor?

Ontdek onze plant cadeaus

Voor jezelf of om te geven.

Houden eekhoorns een winterslaap?

Sommige soorten eekhoorns houden een winterslaap, terwijl andere soorten dat niet doen. Eekhoorns die in koude klimaten leven, zoals de Noord-Amerikaanse rode eekhoorn en de Europese rode eekhoorn, houden vaak een winterslaap om de koude wintermaanden te overleven. Tijdens de winterslaap vertragen hun stofwisseling en hartslag, en verminderen ze hun lichaamstemperatuur. Andere soorten eekhoorns, zoals de grijze eekhoorn, blijven het hele jaar door actief en slaan voedsel op om de winter door te komen.

Hoe worden eekhoorns geboren?

Bij de geboorte zijn eekhoorns blind en naakt, gedurende de eerste week blijft het vrouwtje bij de jongen. Wanneer de moeder het nest verlaat, bedekt ze haar kroost met nestmateriaal. De jongen worden gedurende acht tot tien weken gezoogd met melk die door het vrouwtje wordt geproduceerd.

Boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen vormen het hoofdvoedsel van de eekhoorn. Daarnaast eten ze ook knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.

Roy van der Velde - GreenGifts

Roy van der Velde

Groen- en relatiegeschenken expert

Mijn visie is eenvoudig: verbind mensen met de natuur door een stukje ervan te geven. Elk geschenk van GreenGifts is een levend symbool van een bloeiende relatie, met zorg gekweekt in onze kwekerij. Ontdek hoe je met een eenvoudig groen geschenk diepe relaties kunt versterken.

Populaire plant cadeaus