Eekhoorn

Eekhoorns: Een eekhoorn naar de tuin lokken is simpel

Eekhoorns zijn behendige boomklimmers met pluizige staarten die vaak te vinden zijn in bossen, parken en tuinen.

Wat voor soort dier is de eekhoorn?

De eekhoorn is een klein tot middelgroot knaagdier dat behoort tot de familie Sciuridae. Er zijn meer dan 200 soorten eekhoorns, die voorkomen in veel verschillende delen van de wereld. Eekhoorns hebben over het algemeen een slank lichaam met een lange staart en grote, uitpuilende ogen. Ze zijn meestal boomklimmers en hebben sterk ontwikkelde achterpoten en voeten met scherpe klauwen waarmee ze zich stevig kunnen vastgrijpen aan takken en stammen. Eekhoorns hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit noten, zaden, fruit en soms insecten zoals waterjuffers en libellen of kleine dieren. Eekhoorns zijn bekend om hun speelse en actieve gedrag en worden vaak gezien in parken en bossen waar ze soms noten of andere voedingsmiddelen verzamelen om op te slaan voor later gebruik.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Maakt de eekhoorn een nest?

Eekhoorns maken nesten, die bekend staan als “dreys”. Dreys zijn gemaakt van takken, bladeren en mos, en worden meestal gebouwd in bomen. Eekhoorns gebruiken dreys om te rusten, slapen en jongen te baren en groot te brengen. Ze kunnen meerdere nesten hebben en kunnen af en toe van nest wisselen.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Wat is het nut van een eekhoorn?

Zoals ik eerder al zei, eekhoorns zijn niet alleen schattige diertjes… ze spelen namelijk ook nog eens een hele belangrijke rol in het behoud van het ecosysteem en de biodiversiteit. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijke zaadverspreiders voor veel plantensoorten, omdat ze zaden verzamelen en begraven, waardoor de zaden uiteindelijk kunnen ontkiemen en nieuwe planten kunnen groeien.

Hoe lok ik een eekhoorn naar de vijver?

Eekhoorns zijn over het algemeen geen dieren die in het water leven en ze voeden zich ook niet met waterplanten. Eekhoorns hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit noten, zaden, fruit en soms insecten of kleine dieren. Ze kunnen af en toe wat groen eten, maar dit maakt slechts een klein deel uit van hun dieet, het zijn dus geen typische vijverdieren. Maar wat eekhoorns wel interessant vinden zijn hoge en volle waterplanten die aan de oever van iedere soort vijver geplant kunnen worden zoals; Zwanenbloem (Butomus umbellatus), Lisdodde (Typha latifolia) en Japanse holpijp (Equisetum japonicum). Deze moerasplanten dienen namelijk als de ideale verstopplek voor de noten en zaden die de eekhoorn verzameld heeft. Eekhoorns voeden zich ook met insecten rondom de vijver, dus wanneer je van wat insecten af wilt, is de eekhoorn ideaal!

Houden eekhoorns een winterslaap?

Sommige soorten eekhoorns houden een winterslaap, terwijl andere soorten dat niet doen. Eekhoorns die in koude klimaten leven, zoals de Noord-Amerikaanse rode eekhoorn en de Europese rode eekhoorn, houden vaak een winterslaap om de koude wintermaanden te overleven. Tijdens de winterslaap vertragen hun stofwisseling en hartslag, en verminderen ze hun lichaamstemperatuur. Andere soorten eekhoorns, zoals de grijze eekhoorn, blijven het hele jaar door actief en slaan voedsel op om de winter door te komen.

Hoe worden eekhoorns geboren?

Bij de geboorte zijn eekhoorns blind en naakt, gedurende de eerste week blijft het vrouwtje bij de jongen. Wanneer de moeder het nest verlaat, bedekt ze haar kroost met nestmateriaal. De jongen worden gedurende acht tot tien weken gezoogd met melk die door het vrouwtje wordt geproduceerd.

Boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen vormen het hoofdvoedsel van de eekhoorn. Daarnaast eten ze ook knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.

Roy van der Velde

Plant cadeauspecialist sinds 1986

Hier moet een tekst over Roy komen

s simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Dit bekeken anderen


Hoe kunnen wij u helpen?

Meer tips van Roy