
Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Draadalgen bestrijden en voorkomen in de vijver
Bij het zien van draadalgen of andere algensoorten in jouw vijver hoeven niet gelijk alarmbellen te gaan rinkelen, ze hoeven namelijk geen problemen op te leveren. Echter als er te veel algen in de vijver aanwezig zijn kunnen ze een grote bedreiging vormen voor het biologisch evenwicht. In dit blog bespreken we de oorzaken van draadalgen, hoe je ze kunt voorkomen en verwijderen, en welke behandelingen het meest effectief zijn.
Wat is draadalg?
Draadalg, ook wel bekend als filamentous algae, is een soort algen die voorkomt in vijvers en andere waterlichamen. Het zijn lange, dunne draden die aan elkaar geklit zijn en een dichte laag vormen. Dit kan een lelijk uiterlijk geven aan de vijver en de waterkwaliteit beïnvloeden. Overmatige groei van draadalg en zweefalgen kan de zuurstofniveaus in het water verminderen, wat gevaarlijk kan zijn voor de vijvervissen en andere waterorganismen in de vijver. Gelukkig kan draadalg makkelijk en snel bestreden en voorkomen worden door de vijver op de juiste manier in te richten.

Tips, advies en forse besparingen
Wat is de oorzaak van draadalgen?
Draadalgen beginnen onschuldig als ragfijne sliertjes die zich aan de vijverrand, planten of stenen hechten. De oorzaken zijn:
- Onvoldoende zuurstofplanten: Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Als er niet genoeg zuurstofplanten zijn om de voedingsstoffen uit het water op te nemen, hebben draadalgen een groeivoordeel.
- Lage waterhardheid: Draadalgen groeien goed in zacht vijverwater, terwijl zuurstofplanten dat niet doen.
- Bladinval: Vallende bladeren die vergaan op de vijverbodem geven voedingsstoffen af die draadalgen groei bevorderen.
- Overvloed aan vissen: Vissen produceren afval, wat het vijverwater voedselrijker maakt en de groei van draadalgen stimuleert.

Wil je een natuurlijk heldere vijver?
Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.
Is draadalg goed?
In beperkte mate kunnen draadalgen bijdragen aan het ecosysteem van de vijver door voedingsstoffen te consumeren die anders zouden kunnen leiden tot een explosie van schadelijkere algensoorten. Echter, wanneer ze de overhand krijgen, kunnen ze andere planten belemmeren en het biologisch evenwicht in de vijver verstoren.
Hoe voorkom je draadalgen?
- Zorg voor voldoende zuurstofplanten: Plaats genoeg zuurstofplanten in de vijver, zodat deze de voedingsstoffen uit het water kunnen opnemen.
- Bladinval beperken: Span een net over de vijver om vallende bladeren te voorkomen.
- Beperk het aantal vissen: Te veel vissen maken het vijverwater voedselrijker.
- Verwijder draadalgen met de hand: Dit helpt de groei ervan te vertragen.
- Het ultieme antwoord op draadalgen is een juist ingerichte vijver: Een juist ingerichte vijver bevordert een natuurlijk evenwicht, waarbij elke plant en elk organisme zijn rol speelt in het creëren van een gezonde omgeving. Dit evenwicht houdt het water helder en voorkomt overmatige groei van algen zoals draadalgen.
Wat werkt het beste tegen draadalgen?
Het beste wapen tegen draadalgen is geen tijdelijke oplossing, maar is om de vijver vanaf het begin af aan juist in te richten, hieronder een aantal essentiële punten waar een juist ingerichte vijver aan dient te voldoen:
- Vijversubstraat: Een gezonde vijverbodem is cruciaal. Een dikke laag vijversubstraat trekt nuttige bacteriën aan die helpen bij het zuiveren van het water en biedt een stabiele basis voor planten.
- Zuurstofplanten: Ze zuiveren het water, bieden schuilplaatsen voor vissen en onderwaterleven, en helpen de temperatuur en algengroei te reguleren.
- Waterlelies: Deze prachtige planten zorgen voor schaduw, helpen de watertemperatuur te reguleren en bieden schuilplaatsen voor vissen.
- Moeras- en waterplanten: Deze planten spelen een cruciale rol bij waterzuivering en algenbestrijding.
- Vijverbacteriën: Deze micro-organismen zijn de ongeziene helden van uw vijver, die bijdragen aan een helder en gezond ecosysteem.
Tip: Zoetwatermosselen zijn hiernaast een mooie aanvulling op een juist ingerichte vijver, ze zuiveren namelijk op natuurlijke wijze het vijverwater. Één mossel zuivert gemiddeld 10 liter water per uur.
Ons stappenplan voor een juist ingerichte vijver, laat je stapsgewijs zien hoe jij jouw vijver op de juiste manier inricht waardoor problemen zoals algen voorkomen worden: Lees ons stappenplan.
Draadalg verwijderen uit de vijver?
Is jouw vijver al aangelegd en heb je last van een draadalgenplaag? Probeer dan om de balans met goede bacteriën weer te herstellen. Deze ééncellige organismen zorgen er namelijk voor dat draadalgen minder kans krijgen om te groeien. Om draadalgen met vijver bacteriën te bestrijden, gebruik je het door ons zelf ontwikkelde product: Bacta Clear. Een product met een unieke formule, dat bestaat uit twee verschillende stammen bacteriën. Bij het toedienen van Bacta Clear hechten de bacteriën zich aan het vijversubstraat. De enzymen die de bacteriën uitscheiden, filteren het water. Op die manier komt het water in de vijver weer in evenwicht en krijgen de draadalgen geen kans meer om te groeien. Overigens worden de meeste vijvers gevuld met kraanwater. Helaas lukt het niet hiermee draadalgen te bestrijden en te verwijderen, want kraanwater bevat veel kalk en mist de juiste bacteriën.
Draadalgen koivijver
Evengoed kunnen draadalgen voorkomen in een koivijver. Dit is een diepe vijver speciaal gebouwd voor koikarpers, waarin zij goed kunnen overwinteren. Een oplossing kan zijn om de vijvervissen minder te voeren, waardoor niet opgegeten of onverteerd voedsel geen voedingsbron voor de algen kan vormen. Bovendien heb je meer kans dat de koikarpers de draadalgen gaan opeten. Een tweede goede oplossing is het extra planten van waterplanten. Dan gaat het specifiek om planten die goed filteren en zuurstof aan het water toevoegen. Simons beste keuze van planten zijn de Lis, Lisdodde, Snoekkruid en Japanse holpijp. Draadalgen in de koivijver bestrijden doe je niet met één plant. Plaats gerust meerdere waterplanten in de vijver. Ze groeien vanzelf weer aan wanneer de koikarpers ervan hebben gegeten.


Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?
Simons Vijveradvies Boek
• Kies je taal van het boek
• Compleet vijverhandboek
• 100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten Set
• Voor 500 – 1.000 liter water
• 16 planten
• Plaatsing: los in het water
Bacta Clear Vijverbacteriën – 1 liter
• Voor 1.000 tot 20.000 L
• 100% eco: helder water
• Veilig voor mens, plant & dier
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
• Grote waterlelie
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: -10 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
• Voor 500 – 1.000 L
• 19 planten + extra’s
• Plaatsing: -0 tot -100 cm
Vijversubstraat - 40 liter
• 40 L dekt 1 m² ↥ 10 cm
• Poreus voor wortelgroei
• Helder water filter
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
• Kleine waterlelie
• Volgroeide hoogte: 5 cm
• Plaatsing: -10 tot -40 cm
Compleet Vijverpakket - Medium
• Voor 1.500 – 2.000 L
• 36 planten + extra’s
• Plaatsing: -0 tot -100 cm
Plantenfilter Pakket - Medium
• Voor 3 – 4 m²
• 64 planten
• Plaatsing: -0 tot -80 cm