Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Dotterbloem, Caltha Palustris | Is deze moerasplant een goede keuze voor de vijver?

Dotterbloem, ofwel Caltha palustris is een moerasplant die in de vijver geplant kan worden. Deze waterplant is bij veel mensen bekend vanwege de opvallende gele bloemen die aan de plant zitten. Maar is de dotterbloem een goede keuze voor in de vijver of zijn er andere betere alternatieven?

Moerasplanten kopen?

Alles over de dotterbloem

  • Wat is de dotterbloem voor waterplant?
  • Hoe diep moet de dotterbloem geplant worden?
  • Waar groeit de dotterbloem?
  • Welke waterplant kan ik in plaats van de dotterbloem  beter in de vijver planten?
  • Voordelen zwanebloemen

Wat is de dotterbloem voor waterplant?

De dotterbloem is een moerasplant, moerasplanten hebben een belangrijke functie in de vijver, ze absorberen ze voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Hiernaast biedt deze waterplant een schuilplaats voor verschillende soorten waterdieren en insecten en de mooie en opvallende gele bloemen van de dotterbloem geven jouw vijver een fleurige uitstraling.

Hoe diep moet de dotterbloem geplant worden?

Dotterbloemen moeten net als vele andere moerasplanten niet te diep geplant worden, plant de dotterbloem voor het beste groei en bloei resultaat niet dieper dan 40 centimeter. De dotterbloem krijgt op deze diepte namelijk nog zonlicht door het vijverwater waardoor de vijverplant beter kan groeien. De dotterbloem wordt bij voorkeur in het voorjaar geplant, dit vanwege de temperaturen die dan gunstiger zijn voor de waterplant.

Waar groeit de dotterbloem?

De dotterbloem groeit van nature op vochtige plaatsen, zoals langs de oevers van beken en rivieren, in moerassen en in natte weilanden. De plant is goed aangepast aan dit soort omgevingen en kan zelfs in ondiep water groeien. In de tuin wordt de dotterbloem vaak geplant langs de rand van een vijver of in vochtige grond.

Welke waterplant kan ik in plaats van de dotterbloem beter in de vijver planten?

Hoewel de dotterbloem een prachtige plant is die veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen. Dotterbloemen kunnen zich namelijk snel vermeerderen en wanneer ze niet op tijd worden beheerd, kunnen ze andere planten in de vijver overwoekeren en de balans in de vijver verstoren. Hierdoor hebben dotterbloemen veel verzorging nodig, ze moeten bijvoorbeeld regelmatig gesnoeid worden. Verder zijn dotterbloemen gevoelig voor vorst en kunnen afsterven als de winter te koud is. Het kan nodig zijn om de plant in de winter te beschermen of de plant te vervangen voor een winterharde variant. Om deze redenen kiezen mensen vaak voor andere moerasplanten die onderhoudsvriendelijker zijn zoals; de zwanebloem.

Zwanenbloemen kopen?

Voordelen zwanebloemen

De zwanebloem is een prachtige winterharde moerasplant die door zijn mooie witte of roze bloemen en decoratieve bladeren een mooie toevoeging is voor iedere soort vijver. Hiernaast helpt de zwanebloem bij het filteren van het water in de vijver en het verminderen van de hoeveelheid voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor. De zwanebloem biedt een schuilplaats voor verschillende soorten vijver dieren, zoals vissen. Daarnaast trekt de plant bestuivende insecten aan, zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan het ecosysteem van de vijver. Ook is de zwanebloem een winterharde moerasplant waardoor de plant ieder jaargetijde zonder problemen doorkomt en ieder jaar mooier zal bloeien. Doordat de zwanebloem een sterke waterplant is heeft hij bijna geen onderhoud nodig. Hierom is de zwanebloem de ideale keuze voor de vijver!

Veelgestelde vragen over dotterbloemen

Dotterbloemen worden vaak bezocht door verschillende soorten insecten, waaronder bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen, die nectar uit de bloemen halen en zo helpen bij de bestuiving van de plant.

Dotterbloemen zijn niet giftig maar kunnen wel irritatie van de huid en ogen veroorzaken bij sommige mensen, vooral bij mensen met een gevoelige huid of allergieën.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver