Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Dompelpomp: Tips om de vijver in te richten zonder pomp

Dompelpomp vuilwaterpomp vijver

Dompelpompen of vuilwaterpompen, waar zij voor dienen en waarom een vijver zonder pomp een beter en natuurlijker alternatief is.

Waar dient een dompelpomp voor?

Een dompelpomp voor de vijver is een soort waterpomp die ondergedompeld wordt in water om het water te verplaatsen. Het wordt vaak gebruikt om water uit de vijver te pompen zodat er groot vijveronderhoud verricht kan worden. Maar een dompelpomp of vuilwaterpomp kan ook gebruikt worden om vijverwater te laten circuleren zodat zuurstofrijk water behouden wordt en algengroei voorkomen wordt. Dompelpompen worden vaak gebruikt in combinatie met vijverfilters. Ze pompen het water naar het filter waar het wordt gereinigd van zwevende deeltjes, overtollige voedingsstoffen en ander vuil voordat het terugkeert naar de vijver. Dompelpompen kunnen ook gebruikt worden om watervallen en fonteinen van kracht te voorzien.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kun je een dompelpomp ondiep aanzuigend onder water zetten?

Dompelpompen zijn specifiek ontworpen om volledig ondergedompeld te worden in het water. Vandaar ook de naam "dompelpomp". Deze pompen zijn voorzien van een waterdichte behuizing die voorkomt dat water in contact komt met de elektrische onderdelen binnenin. Bij gebruik in de vijver is het wel belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de pomp, het onderhoud, de beveiliging van de pomp én de juiste capaciteit. Zorg ervoor dat de pomp op een stabiele ondergrond wordt geplaatst, bij voorkeur op een verhoogd oppervlak of speciale standaard, om te voorkomen dat het bodemslib en vuil opzuigt. Ook is regelmatige controle en reiniging van de pomp essentieel om te zorgen dat hij efficiënt werkt en een lange levensduur heeft. Vuil, algen en andere deeltjes kunnen de inlaat van de pomp namelijk blokkeren. Zorg ervoor dat de stroomkabels en stekkers veilig zijn geïnstalleerd en beschermd tegen weersinvloeden en beschadigingen. Het is ook raadzaam om een aardlekschakelaar te gebruiken voor extra veiligheid. Kies tot slot voor een dompelpomp met de juiste capaciteit voor jouw vijvergrootte en de specifieke behoeften, zoals de vereiste stroomsnelheid voor een filter of waterval.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe diep mag een dompelpomp voor vuil water?

Hoe diep een dompelpomp in de vijver mag, hangt af van het specifieke model en de fabrikant. Over het algemeen geldt echter dat een dompelpomp minimaal tot ongeveer 30 cm onder de waterlijn geplaatst moet worden, om te voorkomen dat de pomp droogloopt en beschadigd raakt.

Dompelpompen
Dompelpompen

Welke pomp heb ik nodig voor mijn vijver?

Een pomp en filter zijn niet noodzakelijk voor jouw vijver. Wat cruciaal is, is dat de vijver correct wordt ingericht volgens ons stappenplan. Door deze juiste inrichting zal je vijver op een natuurlijke wijze in balans blijven en worden veelvoorkomende vijverproblemen voorkomen. Wat je wel nodig hebt, is substraat op de bodem, het toevoegen van vijverbacteriën 2x per jaar aan het water en het plaatsen van voldoende waterplanten van diverse soorten. Een natuurlijk ingerichte vijver ziet er niet alleen mooier uit dan een vijver met pomp en filter, maar is ook goedkoper in inrichting. Bovendien vergt een natuurlijke vijver veel minder onderhoud, wat het op de lange termijn zowel tijd- als kostenbesparend maakt.

Vijverpomp

Zuurstofplanten

❌ 2 x per jaar ✅ Nooit
❌ Enkele jaren ✅ Langdurig
❌ Nee ✅ Ja
❌ Neutral/verstorend ✅ Bevordert het
❌ Vervanging & stroom ✅ Lage tot geen kosten
❌ Zelden ✅ Ja, trekt diverse dieren aan
❌ Beperkt ✅ Efficiënt
❌ Beperkt ✅ Natuurlijke bestrijding
❌ Stroomverbruik ✅ Milieuvriendelijk
❌ Ja ✅ Nee
vijver inrichten natuurlijk zonder pomp filter
vijver inrichten natuurlijk zonder pomp filter

Hoeveel stroom gebruikt een dompelpomp?

Het stroomverbruik van een dompelpomp voor een vijver hangt sterk af van het specifieke model en het vermogen van de pomp. Voor kleinere vijvers kan een dompelpomp tussen de 10W en 50W verbruiken, voor middelgrote vijvers kan het verbruik variëren tussen 50W en 150W en voor grotere vijvers of koi vijvers waar meer filtratie en stroming nodig is, kan het verbruik variëren van 150W tot 500W of zelfs meer. De kosten die dit jaarlijks met zich meebrengt is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal dagen en uren per dag dat de pomp draait, maar gemiddeld liggen de jaarlijkse kosten van het gebruik van een dompelpomp rond de 90,-. Bovenop de energiekosten komen kosten als aanschaf, onderhoud én natuurlijk de tijd die je kwijt bent aan het onderhoud.

Vijverpomp 12v: Waarvoor gebruiken?

Een vijverpomp van 12 volt is bedoeld voor kleinere vijvers en waterpartijen, waarbij het lagere voltage zorgt voor een veiliger en energiezuiniger gebruik, vooral in vochtige buitenomstandigheden. Deze pompen zijn vaak compact en gemakkelijk te installeren, en kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals het circuleren van water, het voeden van een fontein of het aandrijven van een filtersysteem.

vdvelde.com - Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs