Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Boterbloem, Ranunculus Repens | De moerasplant met de gele bloemen

Boterbloem, ook wel Ranunculus Repens genoemd is een moerasplant die veel te zien is in natuurvijvers. De plant is te herkennen aan de gele bloemen. Maar wist jij dat er waterplanten zijn die geschikter zijn voor de vijver! Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.

Boterbloem kopen? Kies liever voor deze moerasplanten

Alles over boterbloemen

  • Wat voor soort waterplant is de boterbloem?
  • Waar groeit de boterbloem?
  • Wat maakt de boterbloem bijzonder?
  • Welke moerasplant kies ik als alternatief voor de boterbloem?

Wat voor soort waterplant is de boterbloem?

De boterbloem is een moerasplant, Moerasplanten hebben verschillende belangrijke functies in vijvers. Ze helpen bij het zuiveren van het water door overtollige voedingsstoffen op te nemen en schadelijke stoffen af te breken. Bovendien bieden ze beschutting en voedsel voor verschillende soorten waterdieren, zoals kikkers, vissen en insecten. Ten slotte voegen moerasplanten ook schoonheid toe aan de vijver, met hun gevarieerde vormen en kleuren die bijdragen aan een gezonde en evenwichtige vijverecologie. De boterbloem is een winterharde vijverplant die zich snel kan verspreiden en is een belangrijke voedselbron voor verschillende soorten waterdieren zoals vissen.

Waar groeit de boterbloem?

De boterbloem groeit in ondiepe, stilstaande wateren zoals vijvers, poelen en beken en kan zich ook verspreiden naar natte weilanden en moerassen. De plant heeft smalle, spitse bladeren die drijven op het wateroppervlak en stengels die tot ongeveer 60 centimeter lang kunnen worden. De heldere, gele bloemen hebben vijf tot negen bloemblaadjes en bloeien van juni tot september.

Wat maakt de boterbloem bijzonder?

De plant opvallend door zijn heldere, gele bloemen die gedurende de zomermaanden bloeien. Deze bloemen zijn niet alleen aantrekkelijk voor mensen, maar ook voor verschillende soorten waterdieren zoals kikkers, libellen en bijen, die de nectar en pollen van de bloemen verzamelen. Maar dit hebben een heleboel andere moerasplanten ook, zoals bijvoorbeeld; Irissen (Lis), Snoekkruid (Pontederia Cordata) en Zwanebloem (Butomus Umbellatus).

Welke moerasplant kies ik als alternatief voor de boterbloem?

Ideale moerasplanten voor de vijver indien je opzoek bent naar; waterplanten die er mooi uitzien, lekker ruiken, aantrekkelijk zijn voor insecten en waterdieren en die winterhard zijn; de Iris, de Zwanebloem en Snoekkruid. Deze waterplanten worden in onze eigen kwekerij gekweekt en zijn in verschillende kleuren beschikbaar.

Shop in plaats van de boterbloem deze moerasplanten

Veelgestelde vragen over boterbloemen

De boterbloem bloeit in de zonnige en warmere maanden van het jaar; mei tot juli.

Boterbloemen zijn eenjarige waterplanten, dit houd in dat je deze waterplant ieder jaar opnieuw zou moeten planten in de vijver.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver