Roy van der Velde - GreenGifts

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest

Op zoek naar een uniek gepersonaliseerd groen geschenk? klik dan hier

Boomkruipers: De zangvogels de boom kruiper en boomklever

Boomkruiper zangvogel

De boomkruiper (Certhia brachydactyla) is een charmante zangvogel die tot de familie echte boomkruipers behoort.

Is de boomkruiper zeldzaam?

De boomkruiper wordt over het algemeen niet beschouwd als een zeldzame vogelsoort. Het is een veel voorkomende broedvogel in grote delen van Europa, inclusief delen van Azië en Noord-Afrika. Ze gedijen goed in bossen, parken en tuinen met geschikte bomen om hun nesten te bouwen en voedsel te vinden. Hoewel hun populaties plaatselijk kunnen variëren, worden boomkruipers over het algemeen als wijdverspreid en talrijk beschouwd in hun natuurlijke habitat.

Roy van der Velde Relatiegeschenken Expert

Unieke, groene relatiegeschenken

Zoek je een groen relatiegeschenk dat écht indruk maakt? Bij ons vind je exclusieve, gepersonaliseerde geschenken met jouw logo en boodschap. Perfect voor jouw bedrijf. Meer weten? Ga naar GreenGifts.nl voor op maat gemaakte, duurzame geschenken.

Waar broedt de boomkruiper?

De boomkruiper is een flexibele broedvogel die niet veel eisen stelt aan zijn nestplaats. Hij bouwt nesten achter losse boomschors, in oude nestkastjes, tussen klimop op bomen, muren, schuttingen en op vele andere plekken. Waterplanten zijn ook geliefd bij de boomkruiper om een nestje van te maken.

Kunnen boomkruipers vliegen?

Ja, boomkruipers kunnen vliegen. Ondanks hun vaardigheid om langs boomstammen omhoog te klimmen, hebben ze ook de mogelijkheid om te vliegen. Boomkruipers hebben sterke vleugels en kunnen kleine vluchten maken tussen bomen of van de ene locatie naar de andere. Vliegen stelt hen in staat om nieuwe gebieden en ecosystemen te verkennen, voedselbronnen te vinden en zich te verplaatsen naar geschikte broedlocaties. Hoewel ze vaker bekend staan om hun klimvaardigheden, is vliegen een belangrijk onderdeel van hun mobiliteit.

Welk geluid maakt de boomkruiper?

De boomkruiper (Certhia brachydactyla) is een kleine vogel die voornamelijk op boomstammen leeft en daar zijn voedsel zoekt. Het geluid dat een boomkruiper maakt, is vaak een dun, hoog 'tsii-tsii-tsii', wat snel kan worden gerepeteerd. Daarnaast heeft de boomkruiper ook een zang, maar deze is niet zo opvallend en wordt vaak omschreven als een heldere, stijgende en trillende reeks tonen.

Waar woont een boomkruiper?

Boomkruipers maken nesten in bomen die halfvergaan zijn omdat de schors van deze bomen een stuk zachter is dan die van gezonde bomen. Met hun snavel maken ze dan een gat in de schors van de boom waar ze een holletje maken om in te slapen. Wanneer het koud is buiten zoals in de winter slapen boomkruipers vaak in groepjes in een holletje, de vogeltjes kruipen dan dicht op elkaar om elkaar op die manier warm te houden waardoor ze meer energie behouden om op zoek naar voedsel te gaan.

Plant cadeau

Iets bijzonders in huis of op kantoor?

Ontdek onze plant cadeaus

Voor jezelf of om te geven.

Hoe groot is een boomkruiper?

Boomkruipers zijn kleine vogels met een gemiddelde grootte. Ze hebben een lengte van ongeveer 12-14 centimeter. Hun vleugelspanwijdte varieert meestal tussen de 18 en 22 centimeter. Het zijn slanke vogels met een gebogen snavel en een opvallende bruin gevlekte verenkleed dat hen helpt om op te gaan in de boomschors. Ondanks hun kleine formaat zijn boomkruipers behendige klimmers en vliegers.

Wat is het verschil tussen de boomkruiper en boomklever?

De boomkruiper of gewone boomkruiper is een zangvogel die oorspronkelijk uit de familie van de echte boomkruipers komt. De vogel is bruin met wat wit, de vogel hipt langs de boomstam naar boven de boom in en gaat daar op zoek naar diertjes om te eten zoals insecten en libellen. De boomklever lijkt erg op de boomkruiper, hierom worden de twee ook vaak met elkaar verward. De boomklever is blauw/grijs en oranje van kleur, naast het verschil in kleur zijn de twee ook verschillend in bewegen, de boomklever beweegt zich namelijk een stuk soepeler naar boven en beneden langs de stam van de boom. Het lijkt bijna of de boomklever aan de stam van de boom vastgekleefd zit.

Roy van der Velde - GreenGifts

Roy van der Velde

Groen- en relatiegeschenken expert

Mijn visie is eenvoudig: verbind mensen met de natuur door een stukje ervan te geven. Elk geschenk van GreenGifts is een levend symbool van een bloeiende relatie, met zorg gekweekt in onze kwekerij. Ontdek hoe je met een eenvoudig groen geschenk diepe relaties kunt versterken.

Populaire plant cadeaus