
Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Blaasjeskruid, Utricularia | Vleesetende zuurstofplant voor in vijvers
Blaasjeskruid, ook wel Utricularia genoemd, is een drijvende, vleesetende zuurstofplant voor in de vijver. De waterplant vangt vliegjes met kleine blaasjes die op de bladeren van de plant zitten. Meer weten over deze vijverplant en benieuwd naar welke andere vijverplanten een goed alternatief zijn voor blaasjeskruid? Lees dan snel verder.
Blaasjeskruid kopen? Kies voor deze andere alternatieven
Shop onze waterplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij
Alles over blaasjeskruid
- Wat voor soort waterplant is blaasjeskruid?
- Wat is de functie van blaasjeskruid?
- Hoe moet blaasjeskruid geplant worden?
- Welke waterplant is een beter alternatief voor blaasjeskruid?
Wat voor soort waterplant is blaasjeskruid?
Blaasjeskruid is een interessante waterplant die bekend staat om zijn vleesetende eigenschappen. Deze plant behoort tot de familie van de kikkerbeet en groeit in stilstaand of langzaam stromend water, zoals vijvers, meren en grachten. Blaasjeskruid heeft kleine blaasjes op zijn bladeren, die ondergedompeld zijn in het water. Deze blaasjes worden gebruikt om kleine waterdieren te vangen, zoals watervlooien, muggenlarven en kleine kreeftjes. De blaasjes zijn bedekt met kleine haartjes die fungeren als sensoren en wanneer een prooi langskomt, wordt de blaas geopend en wordt de prooi naar binnen gezogen. Vervolgens worden de enzymen in de plant gebruikt om de prooi te verteren.
Wat is de functie van blaasjeskruid?
Blaasjeskruid produceert zuurstof en geeft dit af aan het water in de vijver met als doel om de waterkwaliteit in de vijver te verbeteren. De zuurstof die wordt geproduceerd door zuurstofplanten is van essentieel belang voor het leven in de vijver. Vissen, kikkers, slakken en andere waterdieren hebben zuurstof nodig om te overleven en de zuurstof die door de zuurstofplanten wordt geproduceerd, helpt om de waterkwaliteit te verbeteren en de groei van algen te verminderen. Ook vangt de drijfplant insecten die in het water terecht zijn gekomen, hiermee verbetert de plant de waterkwaliteit en waterwaardes.
Hoe moet blaasjeskruid geplant worden?
Blaasjeskruid is een drijvende zuurstofplant, je hoeft blaasjeskruid dus niet te planten in de vijver omdat de plant drijft op het wateroppervlak. Blaasjeskruid kan groeien in zowel zon als halfschaduw en heeft vochtige grond nodig om te gedijen. Het is een winterharde vijverplant die de winter kan doorstaan en elk voorjaar terug komt met nieuwe blaadjes en bloemen.
Shop onze Sarracenia's rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij
Welke waterplant is een beter alternatief voor blaasjeskruid?
Blaasjeskruid zich snel kan verspreiden en andere planten in de vijver kan overwoekeren. Als het niet goed wordt beheerd, kan het de waterpartij onaantrekkelijk maken en de groei van andere planten belemmeren. Ook kan het giftig zijn voor vijver vissen, de enzymen die worden gebruikt om de prooien te verteren, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van vissen als ze per ongeluk blaasjeskruid eten,Ā de enzymen die worden gebruikt om de prooien te verteren kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van vissen als ze per ongeluk blaasjeskruid eten. Ook kan blaasjeskruid de watercirculatie belemmeren als de planten te dicht op elkaar groeien, daarom is het belangrijk dat de waterplant regelmatig gesnoeid wordt. Om deze redenen is het voor veel vijver eigenaren aantrekkelijker om voor andere waterplanten te kiezen die dezelfde functies hebben zoals; Krabbescheer (Stratiotes Aloides) of trompetbekerplanten (Sarraceniaās). Deze planten zijn ongeacht welke soort vijver je hebt een goede keuze!
Veelgestelde vragen over blaasjeskruid
Blaasjeskruid staat erom bekend dat het kan gaan woekeren, het kan tussen tot wel 2 meter in de lengte groeien.
Blaasjeskruid is afhankelijk van de vangst van insecten die in het vijverwater terecht zijn gekomen, hier voedt de plant zich mee.


Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?
Simons Vijveradvies Boek
⢠Kies je taal van het boek
⢠Compleet vijverhandboek
⢠100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
⢠Grote waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 10 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Vijversubstraat - 40 liter
⢠40 L dekt 1 m² ℠10 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
⢠Kleine waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 5 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -40 cm
Compleet Vijverpakket - Medium
⢠Voor 1.500 – 2.000 L
⢠36 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Plantenfilter Pakket - Medium
⢠Voor 3 – 4 m²
⢠64 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -80 cm